Blockchain technológia: hogyan követhető nyomon az élelmiszerek útja?

2021. május 01. 12:22

A Blockchain technológia az élelmiszer-biztonsági rejtvény hatalmas potenciális részeként jelenik meg. A technológia természetesen blokkokban tárolja az adatokat, amelyek decentralizált és mégis megváltoztathatatlan alapon vannak egymáshoz láncolva, ami ígéretes az ellátási láncok nyomon követhetőségének megteremtése és megőrzése szempontjából. Ezek ugyanolyan hosszúak és bonyolultak lehetnek, mint az élelmiszereké. Az elmúlt évek során az IBM széles körben elterjesztette a Food Trust nevű blokkláncot, amelynek célja az élelmiszerbiztonság fokozása volt. A blokklánc az egyetlen olyan hálózat, amely engedélyezett, állandó és az élelmiszerrendszer adatainak közös nyilvántartása.

2021. május 01. 12:22
null

Bár a blokklánc mechanikája rendkívül összetett, az alapötlet egyszerű: decentralizálni az adatok tárolását, hogy az ilyen adatokat ne birtokolhassa, ne irányíthassa vagy manipulálhassa egy központi szereplő.

Az IBM Food Trust az első blockchain élelmiszer-biztonsági megoldás, amely lehetővé teszi a tranzakciós partnerek számára, hogy magabiztosan és biztonságosan osszák meg az élelmiszerekkel kapcsolatos információkat, létrehozva egy átláthatóbb és megbízhatóbb globális élelmiszer-ellátási láncot.

Az Albertsons szupermarket óriás 2019-ben csatlakozott a Food Trust-hoz, hogy segítsen leküzdeni az olyan termékek nyomon követhetőségében fennálló akadályokat, mint a római saláta. A 2300 üzletből álló üzletlánc az egyik disztribúciós központjának ömlesztett salátájának felkutatásával kezdődött, és feltárta a kísérlet kiterjesztését más élelmiszer-kategóriákra az egész forgalmazási hálózatban.

New England halászterületén a Raw Seafoods feltölti az információkat a beszállítók által fogott halakról. Ez az extra elszámoltathatóság segített a vállalatnak megannyi problémát kezelni, beleértve az úgynevezett „haltól való félelmet”. Az amerikaiak 90 százaléka nem fogyasztja el a tenger gyümölcseinek ajánlott mennyiségét, mert fél annak származási helyétől és így bizalmatlan fogyasztásában. 

A digitális ellátási lánc platform szolgáltatója, a Logility egy blokklánc megoldáson dolgozik az élelmiszeripari vállalatok számára, mellyel növelhető a termékkövetés képessége. Általa visszamenőlegesen vizsgálhatják, hol alakult ki probléma az ellátási láncban, és meghatározhatják a kereslet kielégítésének alternatíváit.

A friss áruk mozgása túl gyors ahhoz, hogy a hagyományos módszerek valós idejű követést tudjanak biztosítani. 

David Furlonger, a Gartner elemzője szerint az Egyesült Államok más nemzeteket követ a blokklánc elfogadásában az élelmiszer-biztonság előmozdítása érdekében. 

Az USA a világ nagy részéhez hasonlóan, beleértve Kínát is, nyomon követi a blokklánc megvalósítását, még a mezőgazdaságban is – mondta David Furlonger, a Gartner elemzője és a blokkláncról szóló új könyv társszerzője. 

A cikk szerzője Szalga Bogi.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2021. május 01. 14:35
"Bár a blokklánc mechanikája rendkívül összetett," "lehetővé teszi a tranzakciós partnerek számára, hogy magabiztosan és biztonságosan osszák meg az élelmiszerekkel kapcsolatos információkat, létrehozva egy átláthatóbb és megbízhatóbb globális élelmiszer-ellátási láncot" "a Raw Seafoods feltölti az információkat a beszállítók által fogott halakról. Ez az extra elszámoltathatóság segített a vállalatnak megannyi problémát kezelni" "Az USA a világ nagy részéhez hasonlóan, beleértve Kínát is, nyomon követi a blokklánc megvalósítását, még a mezőgazdaságban is" stb. "A cikk szerzője Szalga Bogi." - Nem a Google translate?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!