Organizmusok felhasználásával készülnek el az új katonai védőfelszerelések

2021. május 10. 20:19

A DARPA (Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege) szerződéseket kötött a FLIR Systems, Leidos és a Charles River Analytics cégeivel egy új védelmi felszerelés kifejlesztésére, mely megvédi a katonákat a különböző kémiai és biológiai veszélyektől.

2021. május 10. 20:19
null

A Personalized Protective Biosystem (PPB) program olyan speciális, egyéni védőeszközöket kíván előállítani, amelyek könnyebbek, kényelmesebbek és képesek különböző veszélyek széles körének kezelésére. Ez egy nagyon fontos lépés, hiszen a nukleáris, biológiai és kémiai ellenállású ruhákban való futás a katonák munkájának egyik legnehezebb része.

A jelenlegi NBC öltözékek nehezek, kényelmetlenek és egyre nehezebben kezelik a felmerülő biológiai, kémiai veszélyeket. A DARPA ennek ellensúlyozására kötötte meg szerződéseit, hogy olyan új, könnyű anyagokat és molekuláris technológiákat fejlesszenek ki, melyek hosszútávon képesek ellenállni az ilyesfajta fenyegetéseknek. 

Az új öltözet várhatóan vagy egy vízhatlan, gumiszerű, szellőzésre alkalmas anyagból készül vagy egy olyan légáteresztő anyagból, mely aktív szénnel van bevonva. 

Olyan technológiát is terveznek mellé, mely az emberi test azon részeinek fokozott védelmét szolgálja, mint a bőr, szemek és a légutak. Továbbá kommenzalista organizmusokat is tartalmazna, melyek a bőrön és az emberi testben természetesen előfordulnak, ezzel növelnék a különböző környezeti hatások és fertőzések elleni védelmet.

Az ötéves PPB program két technikai területen történik majd. Az első a katonai védelem 100 százalékos hatékonyságára törekszik, míg a második az elsődleges szöveti gátakat – bőr vagy a szemek – fenyegető veszélyek semlegesítésére.

„A PPB célja az egyéni védőfelszerelések korlátainak kezelése. Az új, teher nélküli védelem biztosítása felbecsülhetetlen lesz az idő maximalizálásában, a küldetés időtartamának meghosszabbításában és a zord környezetben zajló műveletek lehetővé tételében, fenyegetéstől függetlenül” – mondja Eric Van Gieson, a PPB programmenedzsere. 

Hozzátette: „A sikeres PPB technológiák képesek lehetnek a katonai és közegészségügyi szervezetek teljesítményének maximalizálásában.”

A cikket fordította Pál Fanni.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!