Óriási változás előtt a bankszektor, a munkavállalók kárára

2021. május 25. 11:10

Egy évtized alatt 200 ezer pénzügyi munkahely szűnhet meg csak az Egyesült Államokban.

2021. május 25. 11:10
null
Takács Zsolt

Mike Mayo, a Wells Fargo elemzője azt jósolja, hogy az elkövetkező évtizedben 200 ezer munkahely, vagyis a jelenlegi állomány 10 százaléka fog megszűnni az amerikai bankszektorban.

Ennek oka, hogy a vállalatok előtérbe fogják helyezni az automatizációt a jövedelmezőség érdekében, valamit a digitalizációval reagálhatnak a bankok az ügyfelek felgyorsult, változó igényeire is.

Mayo szerint

ez lesz a történelem legnagyobb állománycsökkentése a bankszektorban.

A szakértő szerint a legnagyobb veszélyben a fióktelepek és a call centerek vannak.

Mayo előrejelzése megegyezik a Munkaügyi Minisztérium becslésével, ami a következő évtizedben a bankok állományának 15 százalékos csökkenésével számol. A technológiai fejlődés mellett a nem banki hitelezők is nagy nyomást gyakoroltak a piaci szereplőkre – mondta el Mayo.

A JPMorgan a részvényeseknek írt éves levelében megemlítette a vezetők aggodalmát az olyan platformok miatt, mint a PayPal és az Amazon.

Mayo kiemelte, hogy a digitalizáció felgyorsulása óriási felhajtó erőt biztosított a fintech szolgáltatóknak. A szakértő szerint a globális helyzet normalizálódásával a bankok létszámcsökkentésbe kezdhetnek az eredményesség érdekében. Mayo elmondta, hogy a hatékonyság hosszú távú növelése nem luxus, hanem szükségszerűség.

„A bankoknak hatékonyabbá kell válniuk ahhoz, hogy versenyképesek maradjanak. Ez pedig több számítógépet és kevesebb embert jelent” – folytatta gondolatmenetét a szakértő, aki szerint a létszámcsökkentés inkább a lemorzsolódás formájában fog megtörténni és nem elbocsátások útján. Mayo végül elmondta, hogy

azt javasolná a gyermekeinek, hogy ne a pénzügyi szférában helyezkedjenek el.

A Financial Times adatai szerint az amerikai bankszektorban az elmúlt évtizedben átlagosan közel 1,5 millió munkahely volt.

Az amerikai bankszektor létszámadatai 2011 és 2021 között
Az amerikai bankszektor létszámadatai 2011 és 2021 között

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2021. május 25. 22:13
Egy általános bevezetõ a bankok világába: https://egyvilag.hu/temakep/094.shtml
Mexivtad
2021. május 25. 21:32
Szélhámosok, ingyenélők, a társadalom piócáinak gyüjtőhelye! A pénzügyi "piaci szektor". Nem kár értük!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!