Összhangban a természettel: zöld megoldásokkal csökkentik az épület ökolábnyomát

2021. május 13. 17:34

A Nemzetközi Mezőgazdasági és Biotechnológiai Központ (CABI) egy olyan civil szervezet, mely mélyen elkötelezett a mezőgazdasági és környezetvédelmi problémák megoldása mellett.

2021. május 13. 17:34
null

Hitvallásukat és tudományos szakértelmüket szerették volna kifejezni az újonnan épülő központjuk kialakításánál és építészeti megoldásainál is. Az eredmény egy passzív rendszerű épület, mely minden elemében a fenntarthatóságot szolgálja, és amely egy különleges szimbiózist biztosít ember és épület között. 

Apró ökológiai lábnyom

A Scott Brownrigg építészei által tervezett innovatív kialakítás visszhangozza a CABI elkötelezettségét a környezettudatosság mellett, mivel tökéletesen minimalizálja a káros környezeti hatásokat és lényegesen csökkenti az épület, és ezzel a szervezet, ökológiai lábnyomát. Az Egyesült Királyságban, Wallingfordban az épület helyét és tájolását úgy választották meg, hogy nyáron árnyékot biztosítson, télen pedig maximalizálja a bejutó napfény mennyiségét. Okos napelemek szolgáltatják a megújuló energiaforrást, a tetővilágítás pedig csökkenti az elektromos világítás szükségességét, ezzel javítva a központ szén-dioxid kibocsátását.

Összhangban a természettel

Szintén a károsanyag kibocsátást csökkenti a perforált homlokzat, amely a szigetelés mellett természetes szellőzést is biztosít. A téli hónapokban pedig egy hővisszanyerő rendszer előmelegíti az épületbe jutó levegőt. A leglátványosabb építészeti elem a zöld tető, amely vonzza a madarakat, rovarokat és fokozza a terület biológiai sokszínűségét. Emellett ciprusfákat, őshonos sövényeket, évelő virágokat és rétet is ültettek a rovarok, madarak és más vadon élő állatok számára. 

Több mint egy épület

A CABI életében az új központ nem csak hiteles lépés, hanem jó reklám is. Hiszen a látványos épület ismertebbé teszi a szervezetet a környékbeliek körében. Ráadásul a létesítményben a központon kívül 18 darab lakás is kialakításra kerül. A CALA Homes ingatlanfejlesztő cég, mely a beruházásért felel, további egymillió angol fontot költ a helyi infrastruktúra és további létesítmények fejlesztésére. Így a központ nem csak a természettel, de a közeli közösségekkel, településekkel is harmonikus egységet alkot majd. 

A cikket fordította Papp Helga.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!