Szingapúr: a kormány és a turisztikai szektor is az összefogást és a zöld szemléletet támogatja

2021. május 01. 12:52

Szingapúr első számú „zöld várossá” akar válni. A fenntarthatóság elsődleges szempont lesz a turisták látogatásával kapcsolatban és a befektetők számára is, ezért új, zöld megoldásokat keresnek az idegenforgalom számára.

2021. május 01. 12:52
null

A jövőkép egy holisztikus nemzeti zöld terv része, melyet 2030-ra kívánnak beteljesíteni. A projektet februárban indították útjára öt minisztérium vezetésével: oktatási, nemzeti fejlesztési, fenntarthatósági és környezetvédelmi, kereskedelmi és ipari, valamint közlekedési.

„A turisták manapság környezettudatosabbak és fenntartható utazási lehetőségeket keresnek. Víziónk az, hogy Szingapúrt a fenntarthatóság és az innováció mentén a legfontosabb városi desztinációk közé vezessük” – mondta Chan Chun Sing szingapúri kereskedelmi és ipari miniszter.

Globális szinten van egy törekvés arra vonatkozóan, hogy a turisztika szempontjából fontos városok tisztábbak és zöldebbek legyenek. A világjárvány pedig ezt a vágyat tovább táplálta. Azonban ez nem egyszerű feladat, még Szingapúrban sem, mivel egyetlen idegenforgalmi ipar sem képes egyedül fenntartható környezetet kialakítani a látogatók számára.

A legtöbb önkormányzat főleg promóciókra költött, a fejlesztéseket a magánszektorra bízta. Randy Durband, a Globális Fenntartható Turisztikai Tanács vezérigazgatója szerint ez vezet a problémák gyökeréhez.  A független szervezet globális normákat határoz meg a fenntartható utazás és turizmus terén, és segíti a desztinációkat és a vállalkozásokat ezen normák elérésében.
  
Természetet a városba: 2030-ig megvalósítandó programok

Több mint egymillió fa ültetése a városállamban, mígnem a természeti parkok területe megduplázódik, így a nagyobb zöldterület több kikapcsolódási lehetőséget kínál. Összességében 1000 hektárral több zöldfelületet terveznek, ráadásul a helyreállítási tervek 130 állat- és növényfajra is pozitív hatással lesznek.

A szingapúri látogatók kibővített vasúti hálózaton, nyilvános buszokon és autókban közlekedhetnek, amelyek csak tiszta energiát használnak, vagy egyszerűen gyalog és kerékpárral. A kerékpárutakat a jelenlegi 460 kilométerről, 2030-ra 1320 kilométerre bővítenék ki.

A turisták egy fenntartható élővilágot fedezhetnének fel, ahol a polgárok és a vállalkozások figyelembe veszik az elektronikus hulladék, a csomagolási és az élelmiszer-hulladék csökkentésére vonatkozó nemzeti stratégiát. A célkitűzés, hogy 30 százalékkal csökkentsék a szemétlerakókba egy főre jutó napi hulladék mennyiségét.

Ez messze van a jelenlegi helyzettől, ahol a polgárok összességében még nem „zöldek”. A „vegye, készítse, használja és dobja” megközelítésük az égetőbe küldött eldobható mennyiségek alapján mutatkozik meg. 2019-ben ez 200.000 tonna volt, ami 400 olimpiai méretű medence feltöltésére elegendő.

Össze kell fogni az egyes szinteknek

A WWF-Szingapúr és az Accenture új tanulmánya kiemelte az emberek, az állami és a magánszektor közötti kollektív, integrált fellépés szükségességét, a mindenki számára fenntartható jövő megteremtése érdekében. A szingapúri turizmus azon kevés szerencsés közé tartozik, ahol a kormány teljes mellszélességgel támogatja az egész ország zöldítését, hogy a század második felére széndioxid-semlegessé válhassanak. A COVID-19 segített a természet regenerálódásában és az emberek többsége szemléletváltáson esett át. A kormány és a szektor bízik a projekt sikeres megvalósulásában. 

A cikket írta Szalga Bogi.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!