Nem jó, ha a női vezetők férfivé válnak – a Vezetőképző Akadémia tulajdonosa a Makronómnak

2021. június 08. 13:16

A stabil családi háttérrel rendelkező vezetők kiemelkednek a tömegből, véli Bartucz Éva, a Vezetőképző Akadémia tulajdonosa és szakmai irányítója. Bartucz szerint nincs ellentmondás abban, hogy a kormány családpolitikáját támogatandónak tartja, de szerinte továbbra is óriási szükség van női vezetőkre. Azért is, mert az agilis vezetés a nők számára sokszor természetesebb dolog, mivel családot is koordinálnak. A Makronóm interjúja.

2021. június 08. 13:16
null
Takács Zsolt

Honnan jött az ötlet a Vezetőképző Akadémia megalapítására? Mivel foglalkozott előtte, milyen tanulmányokat folytatott? 

Alapvető végzettségem pedagógus, környezetvédelmi üzemmérnök, valamint Európai Uniós projekttervező. Több évnyi pedagógusi munka után a Honvédelmi Minisztérium egyik háttérintézményében dolgoztam és egy szerencsés lehetőség kapcsán

Németországban találkoztam először a fegyveres testületek tagjai számára szervezett kompetencia fejlesztő tréningekkel.

Ezt követően több év szervezet- és minőségfejlesztési tanácsadói, projektmenedzseri, auditori tapasztalatot szereztem, miközben egy nemzetközi tanácsadó cégnél nemzetközi oktatási igazgatói feladatokat láttam el, Szlovákia, Szerbia és Románia vonatkozásában. Oktattam a Komáromi Sellye János Egyetemen és a Corvinus Egyetemen gyakorlatvezetőként.

2016-ban Magyarországon is elindult a Belügyminisztérium hivatásos állománya számára a kompetenciafejlesztés folyamata, amely a szolgálatot teljesítő rendőrök, katasztrófavédők vagy éppen a vezetői beosztásban működő hivatásos tisztek számára kötelező tanulmányi pontok megszerzését teszi kötelezővé.

Ez jó lehetőséget ad az állomány és a vezetői hatékonyság tudatos fejlesztésére. Ez volt az a pont, amikor a sok évvel korábbi felismerésből tett lett és kialakult a Vezetőképző Akadémia szakmai koncepciója, minőség iránti elkötelezettséggel, rendszerismerettel rendelkező oktatók, trénerek bevonásával.

Fotó: Ficsor Márton
Fotó: Ficsor Márton

Felmerül a kérdés, hogy honnan szerzett olyan mély élettapasztalatokat, hogy aztán könyvben adjon tanácsokat másoknak. Magánélet?

Amikor az ember hallgat arra a bizonyos belső hangra, ami elmondja, hogy mi a jó és a rossz, és aki

nem fél az új kihívásoktól, az nagyon izgalmas szakmai karrierre számíthat.

Én azt vallom, hogy nem szabad megijedni az újtól, de tisztában kell lennünk saját képességeinkkel. Ha ez megvan, akkor nincs akadály, a határt csak mi határozzuk meg.

Az elmúlt 25 évben vezetőként tevékenykedtem, eltérő szervezeti kultúrákban, ami egy speciális látásmódot eredményezett.

Sokat tanultam a hadsereg következetességéből és működési rendszeréből.

Segített a személyes hatékonyságfejlesztésben az eltérő módszertanok, technikák megismerése. Én nem a konzerv tréningekben, hanem az egyéni megismerést követő fejlődési folyamatban hiszek. Azok a nagy oktatási, képzési projektek, amelyeket megvalósítottam, vagy irányítottam, mindig egy nagy rendszer hatékonyságfejlesztését adták.

Időközben azt tapasztaltam, hogy

sok esetben a női vezetők férfiként kezdtek el működni és nem értették, hogy miért nem fogadják el őket.

Az én elvem szerint, ha valaki kellő önismerettel, a világot érintő reális értékrenddel rendelkezik, nem kell férfivé válni, csak magabiztosnak és szakmailag felkészültnek kell lenni. Én két fiút neveltem fel, akik már önálló életet élnek, sikeresek és van két csodálatos unokám is.

Számomra a legfontosabb a szerető, támogató családi légkör,

az egészséges párkapcsolat és a feltöltődést adó baráti társaság. Ezek adták azt a bátorságot, hogy könyvet írjak „Nőként vezetőként”, arról, hogy a hagyományos értékek mellett a modern működési formában, hogyan tud egy női vezető olyan szervezetet építeni, aminek arculata van, amely biztonságot ad és amire mindenki felnéz.

Nőként vezetőként könyv borítója
Nőként vezetőként könyv borítója

Voltak kudarcos cégei? 

Igen, ennek következtében hoztam meg azt a döntést, hogy befektetőként is csak olyan vállalkozáshoz lesz közöm, ahol ismerem és szükség esetén ellenőrizni tudom a folyamatokat, valamint hatással tudok lenni a pénzügyi működésre. Természetesen ezek mindig fájdalmas folyamatok, amelyek nemcsak pénzben, de emberi kapcsolatokban is mérhetőek.

Sajnos a jelenlegi helyzet minket is új kihívások elé állít, de megküzdünk.

Fotó: Ficsor Márton
Fotó: Ficsor Márton

Mit szeretne ön átadni a képzéseken keresztül, mi a fő üzenet?

Megfelelő önismerettel, a munkához való pozitív hozzáállással, valamint az emberek iránti nyitottsággal, fejlett együttműködési készséggel bárki, bárhol sikeres lehet.

De, ha ebből egy is hiányzik, akkor saját magunknak vagy mások számára lesz teher a velünk való együttműködés. Az életünkkel és munkánkkal hosszú távra kell terveznünk.

Egy interjújában kiemelte, hogy segíteni szeretne a vidéki létből adódó hátrányok leküzdésében. Ez ekkora problémát jelent a vezetők körében?

Az interjúban a női vezetőkre vonatkozóan nyilatkoztam. De igen, úgy gondolom, hátránnyal indulhatnak a vidéki létben szocializálódott emberek. Ami előnyük, hogy

sokkal nyitottabbak, együttműködőbbek, kevésbé előítéletesek, de nem rendelkeznek megfelelő kapcsolatokkal és nehezebb számukra felismerni a valódit.

Mindenki ismeri az elveszettség érzését, amikor egy teljesen ismeretlen közegbe kerül. Mindig jót tesz, ha valaki segít abban, hogy felzárkózzunk.

Mivel lehet küzdeni ez ellen?

Nem kell ez ellen küzdeni, csak befogadó, támogató munkahelyi környezetet kell teremteni.

Fotó: Ficsor Márton
Fotó: Ficsor Márton

A Döntéshozók Akadémiájának fő profilja az alvás. Miért jött létre a szervezet?

A cégcsoporton belül működő Vezetőképző Akadémia hosszú ideje foglalkozik vezetőképzéssel, aminek eredményeként kikristályosodtak olyan témák, amelyek nagymértékben befolyásolják a vezetői hatékonyságot, de igazán nem épültek be a vezetőfejlesztés módszertanába.

Egy személyes élmény kapcsán kerültünk kapcsolatba az alvással.

Informatikai vezetőnk, aki egy fiatalember, napi 3 órát aludt több éven keresztül és egy idő után érezhető hangulatváltozást és egyéb fizikai tüneteket produkált.

Egy laboratóriumi alvásvizsgálatot követően kiderült, hogy a mérési eredmények alapján nem alvásbetegség az, ami a problémát okozza. Az egészségügyi folyamat itt véget ért, de probléma megmaradt. Ekkor kezdtünk el foglalkozni az alvással kapcsolatos ismeretekkel.

A Benyovszky Orvosi Központ alváslaboratóriuma partner volt a további információszerzésben. Kiderült, hogy a háttérben álló problémák komoly hatással vannak a mindennapi teljesítményre. A Magyar Alvásszövetség létrehozásával egy olyan kimagasló szakmai közösség jött létre, amely az Alvásorvosok Világszervezetének tagjaként, több elismerést kapott a témát érintő tevékenységei miatt. Erre a szakmai bázisra építve dolgoztunk ki több alvást érintő programot, amelyek mindenki számára elérhetőek. Kimagasló eredményként egy olyan szakmai segítői képzés is létrejött, ami pont abban az időszakban tud segíteni, amikor kiderül, hogy nincs alvásbetegség, de az alvással kapcsolatos problémák még mindig fennállnak.

Mi a célja a szervezetnek?

A Döntéshozók Akadémiája egészségfejlesztési képzési tevékenységet folytat. Az alvás témájára épülő képzések esetében szem előtt tartjuk az egyéni szokások megismerését, problémamegoldási lehetőségeket, a hatékonyabb munkavégzés és a kialvatlanság összefüggéseit, megoldási lehetőségeit, illetve mások alvással összefüggő sajátosságainak megismerését.  Azért próbáltuk képzéseinket több szegmens számára is felépíteni, mert mindig akkor kezdünk el valamivel foglalkozni, amikor annak negatív, vagy pozitív hatásait saját magunkon tapasztaljuk meg.

Fotó: Ficsor Márton
Fotó: Ficsor Márton

Mihez járul hozzá a jó alvás? Hogyan lehet ezt fejleszteni?

Vezetőként sokan ismerjük azt az állapotot, amikor napi 10-14 órai munka után 3 óra alvással, sok kávéval,

időnként energiaitalokkal próbáljuk folyamatosan fenntartani teljesítményünket.

A villanyoltás után még órákig gondolkodunk a nap eseményein, telefonunkat biztos, ami biztos nem tesszük távol, mert hátha reagálni kell, valami mindig van a közelünkben amivel le tudjuk jegyzetelni a gondolatokat amelyek szikraként pattannak ki a fejünkből.

Egyszer eljön az a nap, amikor a szervezetünk jelez és nem feltétlenül egy alvást segítő tablettát, hanem hatékony megoldást vár.

A nem megfelelő alvás olyan krónikus betegségekhez vezethet, mint a magas vérnyomás, keringési betegségek és a cukorbetegség. Fontos, hogy figyeljünk az alváshiány okozta tünetekre. Elsőkörben gondolhatjuk úgy, hogy ügyetlenek vagyunk, mert mindent kiejtünk a kezünkből, feledékennyé válunk, toleranciánk csökken, szívesen eszegetünk egész nap, vagy bárhol, bármilyen helyzetben képesek lennénk elaludni, időnként el is szunyókálunk, idegesek, ingerlékenyek vagyunk.

Mit tehetünk, hogy felismerjük ezeket a tüneteket és ha szeretnénk rossz szokásainkon gyógyszermentesen változtatni?

Oda kell figyeljünk az optimális alvásidőre és olyan környezetet kell teremtsünk, amiben biztosított a nyugodt és kényelmes alvás, amelyhez hozzátartozik az alvás fizikai környezetének biztosítása (matrac, párna, takaró, sötétítés). Fontos, hogy ne együnk későn és

elalvás előtt ne nézzünk tv-t, ne dolgozzunk a számítógéppel.

Kiknek ajánlja ezeket a kurzusokat?

Alapvetően bárkinek, akinek alvásproblémája van, vagy a közvetlen környezetében él olyan ember, aki ezzel szenved, de kiemelten fontos a három műszakban dolgozók, a busz-, kamionsofőrök, vagy őket foglalkoztató vezetők, idősgondozással foglalkozó intézményekben dolgozók és vezetők, alapfokú oktatási intézmények, óvodák, bölcsődék munkatársai, vezetői, stresszkezeléssel foglalkozó trénerek, coachok, tanácsadócégek és idegenforgalommal foglalkozó vállalkozások vezetői számára, a sleep friendy minősítés megszerzése céljából is.

Fotó: Ficsor Márton
Fotó: Ficsor Márton

Kik jelentkeznek a képzéseikre?

Teljesen eltérő. A különböző ágazati képzési rendszerekben érintett személyek, vagy olyan vezetők, akik egyénileg keresnek meg minket, hogy hatékonyabbá váljanak.

Milyen készségekre van szükség egy cég vezetéséhez?

Jelenleg a Menedzser Szövetség Mentor programjában működöm közre, ahol nagy állami és magán vállalatok fiatal vezetőit mentorálom. Fantasztikus élmény és lehetőség. Minden alkalommal beszélünk arról, hogy nagyon fontos, hogy mindenki válasszon magának egy vezetői etalont, aki szakmailag és emberileg is azt az értéket képviseli, amilyenné válni szeretnének.

Természetesen ez menetközben majd változik, de jó irányt ad.

A legfontosabb az önazonosság, mert más bőrében nem tudunk sokáig jól működni.

A mai megváltozott világban viszont nagyon nagy szükség van a vezetésben a női energiákra, mert az agilis vezetés a nők számára sokszor egy természetesebb dolog, mivel családot is koordinálnak.

Hogyan válhatnak a fiatalok vezetővé?

A legfontosabb, hogy valós önismerettel rendelkezzenek.

A vezető és az erőszakos ember között különbség van.

Meg kell ismerni mindenkinek a saját személyiségtípusára jellemző optimális működést. Van, aki csak a számoknak hisz és van, aki sokat szeret beszélni, van, aki csak a számonkérésben jó, van, akinek az a jó, ha a környezetében mindenki jól érzi magát. Egyik sem jó vagy rossz, csak tudni kell, hogy milyen embereket kell a csapatába integrálni.

Egyből vezetővé akarjanak válni?

Nem, de mégis igen. Van, aki már gyermekkorában érzi, hogy tudja irányítani a többieket és hallgatnak is rá. Ezt a képességet nem szabad visszafogni, hanem már fiatal korban megfelelően kell kezelni, és ezáltal ez egy jó alap lehet a későbbi vezetővé váláshoz. Az én időmben, a gyerekek csapatokat alkottak és különböző feladatokat kaptak, amiben ki tudták magukat próbálni és működtetni tudták a kis közösségüket a szerepüknek megfelelően. Én most a közösségi lét, az együttműködési készség ilyen fajtájának kipróbálási lehetőségét kicsit hiányolom.

A vezetővé válás egy folyamat, amit csak megfelelő tapasztalattal lehet elérni. Kinevezni bárkit bárhová, bármikor lehet, de a hatékonyság a legfontosabb kérdés.

Igazából mindenki vezető a saját életében és szűkebb környezetében?

Inkább döntéshozónak nevesíteném, mert ha mindenki irányít mindig mindenkit, akkor nincs, aki a feladatot elvégezze.

Hogy látja egyébként a magyar családpolitikát?

Számomra a hagyományos család, mint alapvető érték és a családok védelme, mint kiemelt cél igazán elismerésre méltó.

A fiatalok otthonhoz jutásának támogatása igazi sikertörténet.

A hagyományos családok támogatásán túl azonban hiányolom a nők védelmét és támogatását. Mindenki tapasztalta, hogy az esetek nagy részében a válást követően a nőkre hárul az addigi kétkeresős gazdasági modell egyedüli megoldása. Sokszor kilátástalan helyzetbe kerülnek, a gyerekek lemaradnak, nélkülöznek, miközben a férfiak vagy vállalnak kötelezettséget vagy nem.

Most végre kiemelt hangsúlyt kap a közbeszédben a család?

Novák Katalin személye számomra egy igazán jó választás

a kormány családpolitikai terveinek megvalósításához. Hiteles személy, az emberek képesek vele azonosulni. Azt gondolom a személyen túl a tartalom is nagyon fontos és ő tartalmas üzenetet ad át az embereknek.

Fotó: Ficsor Márton
Fotó: Ficsor Márton

Segíthet ez megteremteni az egyensúlyt az embereknek munka és karrier között? Le kell győzniük a nőknek a férfiakat a munkahelyeken?

Mivel hagyományos értékekről beszélünk, mindenképpen segítenek azok az üzenetek, amelyeket közbeszédben megfogalmaznak. A férfi-nő kapcsolatnak egy igazi szövetségnek kell lennie, ahol mindenki támogatja a másikat.

A férfi erős, a nő megértő.

Kell tartaniuk a nőknek a gyermekvállalástól és a családi feladatoktól? Nem lehet, hogy ezzel olyan tapasztalatot és készségeket kapnak, amelyek növelik a sikerességüket később? 

Nem kell tartaniuk a nőknek a gyerekvállalástól, sőt amerikai kutatások kimutatták, hogy azok a női vezetők,

akik családban élnek, sokkal hatékonyabbak, jobban terhelhetőek és hatékonyabban működtetnek csapatot.

Az, aki gyereket vállal, ugyan lemond az életben bizonyos dolgokról, de olyan pozitív és támogató környezetet tud teremteni, amire idősebb korában bátran támaszkodhat.

Nehezebb egy nőkből álló csoportot összetartani, mint egy férfiakból állót? 

Sokkal nehezebb.

Már két nő is komoly problémát jelenthet, ezért törekedni kell a vegyes csoportok kialakítására.

Előbbiben nem több a széthúzás és a rosszindulatú megjegyzés?

Igen, a nők intrikusabbak és kritikusabbak, ami könnyen alámoshatja a munkahelyi morált.

Beszéljünk a vezetésről mélyebben! Milyen képzéseket ajánl saját magunk fejlesztésére? Hogyan tudunk jobbak lenni?

Az alap az önismeret, kommunikáció és együttműködés. Ezt követően, ha már ismerjük saját magunkat, meg kell határozni a további kompetenciák fejlesztését és folytatni a saját hatékonyságunk fejlesztését.

Mitől lesz jó a 21. század vezetője?

Elkötelezett az általa végzett tevékenység és szervezet iránt, képes vezetői etalonná válni kortársai körében is, ismeri az agilis vezetői módszertant, valamint képes egyensúlyt teremteni a munkájában és magánéletében.

Milyenek a tipikus magyar vezetők?

Magyarországon ma általában valaki egyik napról a másikra válik vezetővé.

Van, aki ösztönösen jól kezd hozzá a feladatok ellátásához, de van olyan is amikor ez egy szervezet számára is nehéz tanulási időszak. Itt megint példaként említeném a Belügyminisztérium vezető kiválasztási rendszerét, amely egy tudatos folyamat és egy jól strukturált képzés által készíti fel a jövő vezetőit a feladatra.

Milyenek az üzleti vezetőink?

A gazdasági élet szereplői számára fontos a szakmai alap, amit jól mutat az is, hogy

Magyarországon szívesen indítanak új tevékenységet külföldi befektetők,

ők könnyen integrálódnak az interkulturális munkakörnyezetbe.

És a politikai vezetőink?

A jelenlegi politikai vezetésből hiányzik a támogató női energia,

ami a jelenlegi, mentálisan nehéz helyzetben lévő társadalomnak komoly támogatást tudna adni.

Milyen vezetőket igényel egyébként a magyar közönség?

Hiteles, szakmai háttérrel is rendelkező, hagyományos értékeket képviselő, agilis működésű vezetőket vár el a magyar közönség.

Van különbség a külföldi és a hazai vezetők között?

A külföldi rendszerekben nagyon komoly védőháló segíti a vezetői létből adódó egészségügyi és mentális problémák kezelését. Ilyenek például a kiégés, a nyugdíjba vonulás mentális támogatása, az egészségfejlesztés fontossága. Nálunk nagyon jól felkészült szakemberek válnak vezetővé, de a szervezettől függ, hogy mennyire figyel oda ezekre a kiváló emberekre. A vezetőkiválasztás gyakorlatában néha hiányzik a fejlődés fenntartása a hatékony vezetői szerep megvalósításához.

A fiatal vezetők felkészítését egy nagyon komoly feladatnak gondolom, mert nekik kell tovább vinni az alapértékeket.

A hazaiak jobban felelősséget vállalnak a helyi közösségekért, mint a külföldi vezetők?

Az identitás megőrzése véleményem szerint a magyar vezetőkre jellemző. Nekünk, magyaroknak fontos, hogy kapcsolatot tartsunk azzal a közösséggel, ahonnan származunk, ez bennünk egy kódolt üzenet.

Mennyiben változtatta meg a koronavírus a vezetők hozzáállását? Fel lehet egy ilyen helyzetre készülni? Milyen készségek jelentősége erősödött fel?

A koronavírus sok új dolgot tanított a vezetők számára. Többek között a munka és a magánélet összehangolásának fontosságát, nyílt, őszinte támogató kommunikációt, a közösség összetartását az online térben. Ami jelentősen felerősödött, az az összetartozás érzése egy ismeretlen ellenséggel szemben.

Fotó: Ficsor Márton
Fotó: Ficsor Márton

Ha vannak jó vezetőink, a magyar gazdaság is vezetővé válik a régióban? 

Szerintem most a gazdasági visszaesés világjelenség. Ez most olyan helyzet, mintha egy ismeretlen ellenséggel állnánk háborúban és nem tudunk felkészülni a következő helyes lépésre.

A jelenlegi válságkezelés a régi jól bevált példákra épül,

ami fenntartja a körforgást és a folyamatokat, így a gazdaság életképes tudott maradni.

A kis- és középvállalati szektor nagyon nehéz helyzetben van, a munkaerőpiac szereplői rossz mentális állapotban vannak, így biztos, hogy bizonyos szektorokban nagyon komoly újraépítés következik az év második felében.

Vannak erős és jó vezetőink a versenyképességi fordulat megvalósításához?

Ez az időszak most a közgazdászok kemény csatája lesz.

Megnyugtató alapot jelent a kedvező gazdasági fordulatok megteremtésére az, hogy a magyar szakemberek kiváló ismeretekkel és tudással rendelkeznek ahhoz, hogy a folyamat gyorsan és hatékonyan menjen végbe. A legfontosabb, hogy mindenki képes legyen félretenni a büszkeségét és képes legyen visszanyúlni a hagyományos válságkezeléshez.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!