A választások közeledtével egyre forróbb a vita a norvég olaj körül

2021. július 23. 10:07

Választásra hangolódik Norvégia, és a kampányhajrában az egyik legforróbb téma az Északi-tenger olaja lesz: a jelenlegi kormányfő a klímavédelmi aggályok ellenére kitart a fosszilis tüzelőanyagok kitermelése mellett, az ellenzék azonban zöldülést szeretne.

2021. július 23. 10:07
null
Admin

Erna Solberg jelenlegi norvég miniszterelnök kijelentette: Norvégia továbbra is elkötelezett marad az olaj és a földgáz mellett – írta meg a Financial Times. A vezető gazdasági lap szerint a Konzervatív Párthoz tartozó miniszterelnök egy tvedestrandi kampányeseményen úgy fogalmazott a norvég földgáz- és kőolajipar jövője kapcsán, hogy „nagy változás van folyamatban, ami magától is be fog következni. Csak az a kérdés, hogy milyen gyors lesz ez a változás.

Norvégiában választásra készülődnek, és a úgy tűnik a fosszilis tüzelőanyagok kérdése meghatározó lesz a kampányhajrában. A szavazást szeptember 13-án tartják majd, és a kormányfői tisztséget 2013 óta viselő Solbergnek több kihívója is akad, a Munkás- a Centrum és a Zöld Párt jelöltjeinek képében. Az olajkérdés azután vált meghatározóvá Norvégiában, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség még tavasszal azzal a kéréssel fordult Oslóhoz, hogy hagyjon fel minden újonnan induló kőolajprojekttel, ezzel is segítve a klímaváltozás elleni harcot. A kérést a konzervatív miniszterelnök elutasította, arra hivatkozva, hogy a norvég olajra és földgázra továbbra is nagy szükség van, és ezek szerinte a zöld átmenetet is segíthetik majd.

A kormányalakítást illetően döntő súllyal bírhat majd az olajkérdés.

Ugyanis, bár mind a Munkáspárt, mind a Centrum Párt támogatja a norvég olajipart, a szavazás könnyen olyan eredményt hozhat, mely csak koalíciós kormány alakítását teszi lehetővé. A Zöld Párt – mely az oslói önkormányzatot a munkáspártiakkal közösen irányítja – pedig már előre világossá tette: csakis olyan kormányt hajlandóak támogatni, amely betartja a Nemzetközi Energiaügynökség ajánlását, és felhagy a további olajlelőhelyek felkutatásával.

(Címlap: ArcticToday)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2021. július 28. 22:59
Nem is annyira krimi mindegyik, inkább horror. Nagyon szeretek krimit olvasni, megvannak a Neszbők, nem venném meg újra. Egy darabig veszegettem. Érdekes az alvilág és rendőrség összefonódásának felvezetése. A Vörösbegy (?) volt az első, érdekes volt, addig nem is tudtam, mennyi norvég szolgált a Wermacht-ban annak idején.
Kopa
2021. július 26. 20:16
Ez az. Norvég olaj és földgáz ipart becsukni. A német autógyárakat bezárni. Minden energiát a BLM és az lmbtq felfutására a fordítani.
mgyfree
2021. július 26. 08:41
A Nemzetközi Energiaügynökség Nigériát is felszólította, hogy fejezze be a kitermelést? Ja nem.
nemecsekerno_007
2021. július 26. 08:38
Akkor a mi ballibjeink mi a faszér szopják be?!?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!