Íme az LMBT-mozgalom új fegyvere a „heteró fehér férfi uralom” ellen

2021. augusztus 05. 17:03

Twerkelő férfiakkal ütne rést a „heteró fehér férfiak uralmán” az LMBTQ-rapper.

2021. augusztus 05. 17:03
null
Fekete Kíra

Twerkeléssel az „elnyomó heteró fehér férfiak” ellen

Nemrég jelent meg az előadó „Industry Baby” című számának videoklipje, ami legalább annyira tabudöntögető mint provokatív. A rappert a négyperces videóklip elején bedobják a monterói (kitalált hely) állami börtönbe, ahol a rabok meztelenül táncolnak (twerkelnek) a zuhanyzóban. Az öltözékek is többnyire rózsaszínek, utalva a rabok femininitására. Az egyetlen heteroszexuális szereplő a klipben Jack Harlow, aki rapperként jelenik meg a videóban. A menekülés egyik jelenetében a fehér biztonságiőrt egy ütéssel kiüti a főszereplő, ezzel metaforikusan is rést ütve az LMBT-mozgalom által ellenségképként beállított „fehér férfi uralom” (white establishment), szerintük valós intézményén.

A klip rengeteg dicséretet kapott a Twitter meleg közösségétől. A „Call Me By Your Name” című számához hasonlították, ahol a rapper szintén a „heteró fehér férfiak uralma” ellen szólal fel.

A videóklip nem csak az érzékenyítést szolgálja az LMBT-mozgalom irányába, másik célja az adománygyűjtés a Bail Project támogatására.

„A Bail Project egy nonprofit szervezet, célja a készpénz óvadék felszámolása, mivel ez a büntetőjogi rendszer az USA-ban történő tömeges bebörtönzés és rasszizmus hajtóereje” – írja a szervezet.

Lil Nas X ezt írta a szervezet adománygyűjtő oldalán: 

Valódi változások kellenek a büntetőjogi rendszerben, a készpénz óvadék eltörlésével kezdve. Szívemen viselem az ügyet, hiszen át tudom érezni, hogy mekkora fájdalom bebörtönözve lenni, távol a családtól. Azt is tudom, hogy mekkora teher az aránytalanul nagy készpénz óvadék az amerikai feketéknek. Szóval most tenni akarok valamit ezellen, gyere, csatlakozz hozzám. Ez az óvadék korunk egyik legfontosabb polgárjogi kérdése. Ha tudsz, adományozz a Bail X Fund-nak. Vigyük haza az embereket és harcoljunk a szabadságért és az egyenlőségért“.

Dr. Boyce Watkins színesbőrű szerző és politikai kommentátor felszólalt a fiatal rapper videóklipje ellen a Twitteren.

„Lil Nas X nem a melegjogokért küzd. A videó a szexuális felelőtlenséget hirdeti, ami miatt a fiatal férfiak AIDS-ben halnak meg" – véli Watkins.

– tette hozzá.

– írta Watkins a Twitteren.

Watkins azt is kijelentette, hogy az énekes „ezzel nem küzd a melegek jogaiért”, és tovább erősítette azt az általában homofóbnak bélyegzett érvet, miszerint a gyerekek számára egészségtelen meleg embereket nézegetni az interneten.

Az előadó elismerte, hogy egy mozgalmat népszerűsít a videójával,

viszont vitatkozott Watkins kijelentésével, miszerint a meztelenül twerkelő videó káros lenne a gyerekekre, szerinte ugyanis csak attól nem fog valaki férfiakkal szexuális aktusba keveredni, mert az övéhez hasonló twerkelő videót lát.  

„Érdekes, hogy arról senki nem beszél ennyit, amikor bizonyos rap számok csak arról szólnak, hogy hány nővel bújt ágyba az illető” – sorolta ellenérveit az énekes. 

„Mind utáljátok a melegeket és ezt nem is titkoljátok” – fakadt ki.

A Bail Project egyébként már több millió dolláros adományt gyűjtött össze, nagyrészt az énekes-rappernek köszönhetően.

Sokmilliárdos iparág növekvő forgalommal és befolyással

A globális zeneipar bevételei 7,4 százalékkal nőttek 2020-ban, elérve a 21,6 milliárd dollárt (több mint kétbillió forintot) – közölte éves jelentésében a nemzetközi hanglemezipari szövetség (IFPI), amely szerint a tavalyival együtt a hatodik egymást követő éve nőttek az ágazat bevételei. A legnagyobb növekedést olyan streaming szolgáltatók érték el, mint a Spotify és a Soundcloud, amelyen keresztül számos rapper felemelkedésének lehettünk tanúi. Érdekesség, hogy valaha talán

a hip-hop zene volt a leginkább intoleráns az LMBT-nézetekkel és tagokkal szemben

– A műfaj jelentős része homofób nézeteket és melegellenes szövegeket tartalmazott – a homoszexualitást degradáló szleng, mint a „sus” (gyanús, hogy meleg), a „no homo” (csak semmi buzulás), és a „fag” (faggot rövidítése, ami meleget jelent), volt hallható az iparág legnagyobb sztárjainak hip-hop szövegeiben. 

A 2000-es évek elején azonban egy mozgalom szökött szárba és egy egész közösség indult virágzásnak, amely LMBT hip-hop művészekből, aktivistákból és előadóművészekből áll,

akik normalizálni akarják az LMBT-nézeteket a mainstream zeneiparban, azon keresztül pedig a társadalmakban.

Művészek garmadája járult hozzá az LMBT közösség szélesebb körű elfogadtatásához úgy a hip-hop műfajban, mint a társadalomban. Ha LMBT aktivista művészekről van szó, akkor nem lehet elmenni Frank Ocean énekes-dalszövegíró neve mellett, aki 2012 -ben nyílt levelet írt a szexualitásáról. Olyan nyíltan meleg hip-hop előadók, mint Mykki Blanco, Tyler, The Creator és Cakes da Killa is élen járnak az LMBT-mozgalom melletti harcban. Az LMBT szövetségesek (nem melegek) között is szép számmal találunk százmilliós Youtube nézettségeket számláló mainstream hip-hop előadókat, mint például Jay-ZMurs, Macklemore és Ryan Lewis.

Borítókép: Youtube.com

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amaurote
2021. október 12. 23:31
kattintásvadászat. ahogy a fidesz Istent használja kattintásra, úgy ezek meg ezt az aktuális divatot
Pandaka pygmaea
2021. augusztus 06. 23:40
"A Bail Project egyébként már több millió dolláros adományt gyűjtött össze, nagyrészt az énekes-rappernek köszönhetően." Ja. Aztán majd vesznek belőle csiliárdos házat a fehérek lakta, elszeparált elitnegyedben, mint a blm-es aktivista.
flesh ripper
2021. augusztus 06. 21:09
Nagy ívben kerülöm az ilyen klippeket. Eszem ágában sincs megnézni. Igen, a hatásuktól félek! Nem, mintha előcsalogatná belőlem a nem létező látens homoszexualitást, hanem mert garantáltan előcsalogatja belőlem a reggelimet, a két hígtojást, a sonkát, a paradicsomot és a görögjoghurtot.
reflex2
2021. augusztus 06. 21:07
Szerinted.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!