Nincs nagy meglepetés: Az Amazon már tudja mivel védje ki a globális minimumadót

2021. augusztus 10. 13:45

A haszonkulcsa mentheti meg az óriásvállalatot a minimumadótól.

2021. augusztus 10. 13:45
null
Takács Zsolt

A G7 javaslata alapján a 15 százalékos adót akkor kell alkalmazni, amikor a legnagyobb és leginkább jövedelmezőbb multinacionális vállalatok adózás előtti haszonkulcsa meghaladja a megszabott 10 százalékos határt. Az e-kereskedelmi szektorban azonban hagyományosan alacsony a haszonkulcs az Amazon elkerülné az adót – nyilatkozták a közelmúltban Bloomberg szakértői, akik attól tartanak, hogy ha nem módosítanak az adón, akkor az óriásvállalat megúszhatja azt.

Az Amazon az egyik legnagyobb vállalat, amelynek piaci értéke 2020-ban 1,6 billió dollár volt, forgalma pedig 386 milliárd dollár.

Az Amazon luxemburgi leányvállalata 2020-ban nulla társasági adót fizetett az Európából származó bevételek után,

ami elérte a 44 milliárd eurót. Ezzel a vállalat a globális minimumadót támogató politikusok célkeresztjébe került.

Ennek ellenére a cég haszonkulcsa 2020-ban csak 6,3 százalék volt az online kereskedelmi tevékenysége miatt.

Természetesen egyes demokraták, például Bernie Sanders vagy Elizabeth Warren nem engednék az Amazonnak, hogy elkerüljék az évszázad legnagyobb globális adóváltoztatását – írja a ZeroHedge. Richard Murphy, a Sheffield Egyetem vendégelőadója szerint a 10 százalékos nyereségküszöb nem megfelelő, mivel az egyes vállalatok eltérő üzleti modellel működnek, ráadásul a professzor szerint a profitok bejelentése minden egyes országban könnyen kijátszható.

A Bloomberg két ismeretlen forrásra hivatkozva lehozta, hogy az Amazon nem fog kimaradni a nemzetközi adó alól, de a részletek továbbra sem ismertek.

Borítókép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Timur Link
2021. augusztus 16. 13:22
Jól értem? Európa szívében 440 milliárdos forgalmú cég mentesülhet a térsasági adó fizetés alól és ezt pár kilométerrel arrébb, Brüsszelben rendben levőnek találják?
pollip
2021. augusztus 16. 13:21
Be sem vezették, de már megbukott.
olajfa1
2021. augusztus 16. 13:21
Az, hogy mit hova írnak... azt a vállalat határozza meg... Vicces ha így akarnak rendet tenni... Kínában nincsenek ilyen problémák!
Gullwing
2021. augusztus 16. 13:21
Ha valaki is komolyan gonfolja hogy ezeket megadóztstja az hülye. Az adóparadicsomokkal sem akartak semmit sem kezdeni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!