A digitális azonosítás okozhatja a következő robbanást a kriptovaluták piacán

2021. szeptember 09. 17:05

A kriptovaluták nyomon követhetősége a szabályozók számára az egyik legnagyobb nehézség, pedig őrületes sebességgel növekszik a piac. Idén áprilisban a szektor elérte a rekordot jelentő 2 000 milliárd dolláros tőkeértéket, amelynek kapcsán a központi bankok arra figyelmeztettek, hogy a befektetők számára egyre nagyobb a kockázat és sokan veszíthetnek nagy összeget egy esetleges krízis esetén. A bitcoin, ethereum és más kriptoeszközök azonosítására szolgáló címkék rendszerét szeptemberben indítják el, ami azt is mutatja, hogy a gyorsan növekvő, szabályozatlan piac egyre inkább átveszi az eddig domináns befektetési formák jellemzőit.

2021. szeptember 09. 17:05
null

Akkora a kripto piac, hogy nem lehet tovább várni 

Az egyes részvényekhez és származtatott ügyletekhez már most is egyedi azonosító számot rendelnek, hogy a szabályozók és a piaci szereplők nyomon tudják követni és képesek legyenek számszerűsíteni a kereskedelemből eredő kockázatokat. Az új digitális token-azonosítókat vagy DTI-ket a DTI Alapítványnál fogják regisztrálni, amely az Etrading Software, egy piaci infrastruktúrát biztosító fintech vállalat, nonprofit egysége. 

A kriptopiac 80 százaléka kap szabad utat

Az Etrading Software ügyvezetője, Sassan Danesh a Reutersnek elmondta, hogy a kriptovaluták ágazata egyre nagyobbra növekszik, és ezzel párhuzamosan a szabályozóknak és a piacnak szüksége lesz olyan azonosítókra, amik segítik a nyomon követhetőséget. A DTI-k hidat képeznek majd a hagyományos értékpapírok és az új tokenizált digitális piac között. Szeptember végére várható ennek létrejötte, a globális Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) előírásainak felhasználásával.

Danesh elmondta, hogy ekkor kezdi majd el a DTI nyilvántartása kiosztani a hivatalos azonosítókat a 100 legfontosabb kriptovaluta és token számára, amelyek a jelenlegi kriptopiac több mint 80 százalékát teszik ki. Ezek közé tartozik a bitcoin, az ethereum, a Dogecoin és a Ripple. Az ügyvezető hozzátette, hogy az azonosítók megkönnyítik majd annak összehasonlítását is, hogy mely tőzsdék kínálják a legjobb árakat az egyes kriptoeszközökre. 

(forrás: Pierre Borthiry/Unsplash)

A kriptovaluták belesimulnak a pénzügyi világba

Egyébként az ISO-alapú azonosítókat már használják az értékpapír- és származtatott ügyletek bejelentésére. Így a szabályozó hatóságok képesek kiszűrni a piaci visszaéléseket és a kockázatok felhalmozódását. Danesh arra számít, hogy a DTI-k egy ehhez hasonló követelményrendszert fognak bevezetni a kriptotranzakciók esetében is. Az ügyvezető úgy véli, hogy lesz szabályozási felhatalmazás a digitális eszközök jelentésére, és ezt majd a digitális piac mérete vezérli. Ez ráadásul ma már akkora, hogy szerepét és jelentőségét nem hagyhatják figyelmen kívül a szabályozók. 

Az ISO szabvány alkalmazása gyorsítja a bevezetési folyamatot

Sassan Danesh szerint, tekintettel arra az időre, amely szükséges ahhoz, hogy a digitális eszközök kellőképpen beágyazódjanak a piacokra, várhatóan 2023 vége lesz a legkorábbi gyakorlati időpont a kötelező jelentéstétel bevezetésére. Még úgy is, hogy a nagybefektetők informatikai rendszerei már most is ISO-alapú azonosítókat alkalmaznak, és a DTI-k hozzáadása nem jelent óriási változást technikailag, tehát a digitális eszközök alkalmazása önmagában nem jelent komoly kihívást. 

Danesh szerint a pénzintézetek számára is fontos, hogy a digitális eszközök kereskedelmének integrálásához ne kelljen nekik teljesen új szabályozást bevezetni, vagy egy új rendszert kidolgozni. De mivel a DTI, az ISO szabványcsalád része, így ilyen akadályok nem merülhetnek fel. 

(borítókép: Executium/Unsplash)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Royce2.0
2021. október 01. 12:14
Vagy ez a hülyeség generálja majd a következő gigaválságot, vagy az elektromobilitás. Esetleg mindkettő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!