Komoly fejlesztés előtt állnak a hazai élelmiszeripari vállalkozások

2021. október 31. 14:40

A magyar tulajdonban lévő, vidéki nagy- és kisvállalkozások rendkívül megerősödtek az elmúlt tizenegy évben, jó példa erre a Jászapáti 2000 Mezőgazdasági Zrt, amely közel 8 milliárd forintos éves árbevétellel rendelkezik – jelentette ki Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára Jászapátiban az Agrárminisztérium csütörtöki közleménye szerint.

2021. október 31. 14:40
null

Az államtitkár kiemelte, a magyar vállalat jelentős élelmiszeripari szereplő Magyarországon, hiszen a cégcsoporton belül működő üzemek: a Jászság egyik legnagyobb zöldségfelvásárlója és – csomagolója, az Orto Verde Kft., a közel 400 tonna gyorsfagyasztott gyümölcsöt és 3500 tonna gyorsfagyasztott zöldséget előállító nagyrédei Jász-Tész Kft., valamint a jelentős országos tejüzemként működő Naszálytej Zrt. több mint 500 főnek ad munkát – tájékoztatott az AM.

Erdős Norbert emlékeztetett, a 2021-2027 közötti időszakban óriási lehetőség előtt állnak a hazai mezőgazdasági vállalkozások, hiszen a 4265 milliárd forintos vidékfejlesztési forrás segítségével a korábbiakhoz képest jóval nagyobb fejlesztési keretre pályázhatnak majd a mezőgazdasági és élelmiszeripari szereplők.

A példátlan mértékű forrásnak köszönhetően komoly fejlesztések várnak az ágazatra

– írták.

Beszámoltak arról is: Lóczi Miklós, a Jászapáti 2000 Mezőgazdasági Zrt. elnök-vezérigazgatója a cégcsoport további fejlesztéseiről azt mondta, hogy a cégcsoport tagjai az elmúlt időszakban több pályázatot is benyújtottak, így több milliárd forintból épülhet majd takarmánykeverő üzem, takarmánytároló, robotfejős szarvasmarha istálló, de új élelmiszeripari gépeket is beszereznek és korszerűsítik a hűtőházat is.

A találkozón részt vett Farkas Ferenc polgármester, aki elmondta, hogy a cégcsoporttal évek óta gyümölcsöző az együttműködésük a fejlesztésekkel és a pályázatokkal kapcsolatban – áll a közleményben.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsekerno_007
2021. november 02. 07:25
Ezek már mind következmények. Elég egyszerű a megoldás. Mostantól egy fillért nem költünk Budapestre, csak a működtetésére fordítunk pénzt, mondjuk 15-20 évig. Az így felszabaduló forrásokat a vidék fejlesztésére költjük. Infrastruktúra, ipar, öntözés, turisztika beruházások etc... (nyilván nem Zala v. Győr-Moson-Sopron.) Ahogy egy bolgár haverom mondja: Öcsém, ha bajod van és nem tudod megoldani pénzzel, akkor OLDD MEG SOK PÉNZZEL!!!!!! A vidékkel szemben 30-40 éves tartozása van a politika és a gazdaság irányítóinak.
longobárd
2021. november 02. 07:24
Jól látod, de ördögi kör merr amit irsz ahhoz megfelelő dolgozók is kellenek
bunko_jobbos
2021. november 02. 07:24
A vidék nagyon le van pusztulva. Az okos emberek elmentek a fővárosba programozónak meg egyéb nagy tudást igénylő ágazatokba multik rabszolgáinak (mint én is). Vidéken kevesebben maradtak az innovatív emberek, pedig ott is nagy szükség lenne rájuk. A magyar mezőgazdaság (tisztelet a kivételnek) azon a buta eljáráson alapul, hogy van egy nagy területem, azon végigmegyek német kombájnnal, arab gázolajjal, amerikai vegyszerrel, learatom a búzát, eladom a frankfurti tőzsdén, oszt ennyi. Semmi holland típusú zöldségkertészet, minőségi feldolgozóipar stb. Ezen változtatni kell, és ehhez jó a a fenti beruházás is. Csak sok kéne belőle.
ergo07
2021. november 02. 05:10
Ez így van! Minden az ország vízfejébe ment, ami sokszor feneketlen kút. Harminc éve mondom, hogy akkor lesz életképes a magyar mezőgazdaság, ha a feldolgozóipar - és később a kereskedelmi láncok - kreatív magyar kézbe kerülnek. Vagy szoros együttműködésben vagy integrációban. És nagyon kemény design-marketing szükséges a külpiaci térhódításhoz. Háború előtt jobbak voltunk, de nem késő tanulni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!