Erste-vezér: Közép-Európa lesz az igazi húzóerő, a Nyugat lemarad a válság után

2021. október 12. 13:02

Közép- és Kelet-Európa gazdaságai lehagyják gazdagabb nyugati társaikat a járvány utáni fellendülésben, árulta el Bernd Spalt, az Erste Group vezérigazgatója a Financial Timesnak. Az osztrák bank vezérigazgatója úgy véli, hogy a régióbéli országok komoly hasznot húztak a válság előtti erős gazdasági alapokból és a jobb kormányzati döntéshozatalból is.

2021. október 12. 13:02
null

Optimizmusát fejezte ki Bernd Spalt, az Erste Group vezérigazgatója, már ami a közép- és kelet-európai gazdaságok válság utáni fellendülését illeti.

A jogász a Financial Timesnak adott interjújában kiemelte, örömmel látja, hogy szinte visszatért a teljes foglalkoztatottság a régióban, ahogyan a fogyasztás is, miközben hangsúlyozta, hogy a fizetésképtelenség rekord mélyponton van, a hitelkereslet pedig növekszik. Szerinte ezek a tényezők nem figyelhetők meg máshol Európában.

Ráadásul Spalt úgy véli, hogy

Közép- és Kelet-Európa gazdaságai nagy valószínűséggel jobban teljesítenek nyugati vetélytársaiknál,

mivel a válság által komolyan sújtott ágazatokat – mint például a turizmust – a kormányok nagyon komolyan megtámogatták.

Makronóm vélemény

Ebben a tekintetben érdemes hozzátenni, hogy a magyarországi „neves” (azaz liberális) közgazdászok rendszeresen amellett érveltek, hogy a gazdaság nem kap elegendő támogatást a kormányzattól, amiről még általánosságoktól hemzsegő önlistázó kiáltványt is megfogalmaztak.

Ebben a tekintetben érdemes hozzátenni, hogy a magyarországi „” (azaz liberális) közgazdászok rendszeresen amellett érveltek, hogy a gazdaság nem kap elegendő támogatást a kormányzattól, amiről még általánosságoktól hemzsegő önlistázó is megfogalmaztak.

Az Erste-vezér szerint ezen kívül a régió gazdasági fókusza a feldolgozóipar és a gyártás felé tolódott el, ami nagyon kedvező, ráadásul épp az ipar volt az, ami többnyire nem állt le, hanem a válság idején is tovább működött. Szemben a nyugati gazdaságokkal, amelyek mára többnyire a szolgáltatószektortól függenek, ahol viszont nagy lezárásokra volt szükség. Mindez szintén előnyhöz juttatja térségünket a fejlettebb nyugati gazdaságokkal szemben.

Végül Spalt szerint óriási az emberek és a vállalatok vágya arra, hogy visszatérjenek a normalitáshoz. Ebben régiónk többet ad a gazdasági szereplőknek, mert itt kevésbé voltak szigorú lezárások, így a gazdasági életet a válság nem érintette olyan fájdalmasan, mint Nyugaton.

Elmondta azt is, hogy ebben a válságban a 2008-as helyzettel szemben a bankok nem a problémát, hanem a megoldást jelentették.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az infláció, bár sokan korábban átmeneti jelenségnek tartották, akár tartós is lehet, ezért fontos a kamatemelés. 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antares007
2021. október 15. 11:37
Igen és hála a Fidesznek most már az Erste sem kap 4x annyi hasznot itt,mint labancéknál,ami a redvák 2002 -2010 közötti kormány banda idején volt.
Imre Debrecen
2021. október 12. 23:37
Nem! Ez egy balliberális kesergő, mert nem tud belekötni a Magyarországról (és ugyanakkor Orbánról) szóló pozitív hírekben!
Európai téridő
2021. október 12. 21:50
Ez most egy rossz helre bemásolt komment, vagy mi a szösz?
matykox
2021. október 12. 20:50
Ennek a hírnek - pontosabban annak, amit az Erste-vezér elmond - is csak EGYETLEN TANULSÁGA VAN: NYERŐ CSAPATON NE VÁLTOZTASS!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!