Brüsszeli mentegetőzés: nem az unió a hibás az uniós energiaválságért

2021. október 09. 13:57

Az energiaárak az utóbbi időszakban tapasztalható áremelkedésének nincs köze az Európa Unió klímapolitikájához, jelentette ki Kadri Simson energiapolitikáért felelős uniós biztos az Európai Parlamentnek (EP)  az energiaárak emelkedésére vonatkozó európai megoldásokról szóló szerdai plenáris vitáján.

2021. október 09. 13:57
null

Így védekezik az energiaválság miatt a biztos

A biztos hangsúlyozta: az uniós zöld megállapodás – a károsgáz-kibocsátás 55 százalékos csökkentése, és a 40 százalékos megújulóenergia-célszám megvalósítása 2030-ig – az egyetlen fenntartható megoldás az energiaválság elkerülésére.

Mint mondta, az uniós tagállamok számára a téli időszakra éppen elegendő földgáz van a tárolókban, de a megnövekedett gázfogyasztás és árak emelkedése azt mutatja, hogy gyorsan át kell állni a megújuló energiaforrásokra, illetve minél előbb véghez kell vinni az EU gázpiaci reformját, amelyre a bizottság ez év végén tesz majd javaslatot.

Simson kijelentette: a gázárak megugrása a legszegényebb rétegeket sújtja, negatív hatással van az üzleti beruházásokra, és a gazdasági fellendülés lassulásával fenyeget.

„Rövid távon azonban, az uniós tagállamok kormányai célzott támogatást nyújthatnának az energiaszegénység által leginkább veszélyeztetetteknek nyújtott közvetlen kifizetésekkel, csökkenthetnék az energiaadókat” – emelte ki.

Hozzátette: a szegényebbek megsegítésére a tagállami kormányok felhasználhatnák a kibocsátáskereskedelmi rendszer keretében értékesített szén-dioxid-kibocsátási engedélyekből származó pénz egy részét. A versenyhatóságoknak pedig vissza kell szorítaniuk az energiapiaci spekulációt – tette hozzá.

Fokozta az energiaválságot az unió

Tóth Edina, fideszes EP-képviselő  felszólalásában rámutatott, hogy míg az EU csak passzív megfigyelőként követte az energiaárak emelkedését egyes tagállamok a cselekvés útjára léptek. Kiemelte: Magyarországon nincs fogyasztói energiaár-növekedés, a következetes rezsicsökkentési politika továbbra is a legjobb eszköze a fogyasztói árak alacsony szinten tartásának.

A képviselő  szerint az elhibázott uniós politikák miatt kialakult egy szűkös kínálat az energiapiacon: „Mindemellett az Európai Bizottság helyenként túlzottan ambiciózus klímavédelmi csomagja is fokozta a helyzet súlyosságát!" – tette hozzá.

Tóth Edina emlékeztetett: a magyar energiaellátási rendszer kiválóan vizsgázott a koronavírus-járvány alatt, a lakossági energiaár pedig a legalacsonyabb Európában.

Magyarország számára az emberek megfizethető és biztonságos energiaellátása az első. Kiállunk az alacsony rezsiárak mellett az elkövetkező időszak élesedő európai politikai vitáiban is – szögezte le a fideszes EP-képviselő.

(MTI, címlap: MTI/EPA/Julia Stratenschulte)

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yanoo
2021. október 12. 19:56
" de a megnövekedett gázfogyasztás és árak emelkedése azt mutatja, hogy gyorsan át kell állni a megújuló energiaforrásokra, " Szóval, ami a bajokat okozza, azt turbófokozatba akarja kapcsolni.
Mich
2021. október 12. 14:34
Ez a Timmermans biztos (akinek a nevét a mandi-troll kiradírozta...) ugyanaz a gazember, aki állandóan a magyar Moslékot támogatja...
eresgé
2021. október 11. 18:17
értem, az helyzet koma, hogy amit a germánok közepesben brüsszel pedig nagyban (próbál) előadni, azt az ausztrálok már kicsiben kipróbálták. Nem ment. El is mesélték a storyt, sokszor, sok helyen a germánoknak is. Leszarták .. okoskodtak. Itt megtekintheted te is: "Jo Nova - How to Destroy a Perfectly Good Electricity Grid in Three Easy Steps" https://www.youtube.com/watch?v=JYHX-Ib3Q5Q te meg itt jössz a bányászokkal. Van egy rossz hírem, koma. A bányászok amit elhasználnak az lófaszjóska ahhoz képest amit egy elektromos autó elhasznál. Az nagyságrendekkel nagyobb lesz. Óóóó tudom mit fognak erre mondani a zőőődek tömegközlekedés.. Rossz hírem van annak is rosszabb a hatásfoka, mert nem lehet optimálisan üzemeltetni. Akkor feltalálják a 'földhőt' a napelemmel hidrogénbontást és az összes olyan elcseszett hülyeséget amit amúgy hozzáértők már 10-15 éve kiszámoltak / _kiprobáltak / stb _ és a végén arra jutottak ez sem jobb sőt rosszabb általában.
feux follets
2021. október 11. 18:01
természetesen ott állnak mögötte a NWO davosi globalistái, akiknek a nyelve a Klaus Schwab nevű cégéres gazember. A helyzet az, hogy nem lehet új rendet teremteni addig, amíg a régit földig nem rombolták. Ezt látjuk most mindenütt, legyen az Covid, vagy energia árak, vagy éppen a déli és közel-keleti koszladékokkal forszírozott lakosság csere. Ha végig tudják csinálni, akkor mindenki rá fog bólintani az új rendere, mert akkora lesz a nyomor és a kilátástalanság, ami után csak jobb jöhet, gondolja az átlag ember. Mindíg így csinálták........., először tönkertenni a létezőt, aztán az újat eladni, mint az egyetlen megoldás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!