HVG: Ha ennyire korrupt az ország, hogy pöröghet így a gazdaság?

2022. január 30. 13:05

Egyes szakértők annyira meg akarják találni a korrupciót, hogy szinte beleőrülnek, amikor csak növekvő jólétet találnak. Ez a benyomásunk lehet a Transparency International Magyarország beszélgetéséről szóló HVG-tudósítást olvasva. Megint nem sikerült megtalálni a korrupciót (sem azonosítani vagy elkülöníteni a jeleséget más folyamatoktól), a növekvő életszínvonalat viszont annál inkább. A szakértők már teljesen lemondtak arról, hogy a magyarok is velük együtt látják meg a korrupciót, így csak a fiatal generációk átnevelésében bíznak.

2022. január 30. 13:05
null

Az esemény apropóját a Transparency International egy új, 2021-es Korrupcióérzékekési Indexe adta.

Korrupt cégek pénzelik a Magyarországot legkorruptabbnak ítélő szervezetet – fedte fel a Transparency nevű NGO hátterét a Makronóm korábban. A hazai kritikusok előszeretettel lobogtatják a korrupciókutatók kimutatásait, vagyis csak tudnák, mert több nemzetközileg elismert közgazdász közelebbről is megvizsgálta a kamuindexeket és a korrupciókutatók finanszírozási hátterét. Mára világossá vált, hogy a fejlett Nyugat privatizálta a korrupciót és még exportra is jut belőle, ebben pedig a korrupció vámszedői is sokat segítenek – írtuk korábban, kitérve a hazai „korrupciókutatók” adathamisítási botrányaira is.

, kitérve a hazai „korrupciókutatók” adathamisítási botrányaira is.

Szabó Andrea politológus, a Társadalomtudományi Kutatóközpont igazgatóhelyettese elmondta, hogy a kutatások szerint „a középosztály, különösen

számukra a semmihez képest már az is előrelépést jelent, ha egy nem hatékony munkában ott vannak. A társadalom legalsó rétegében a szegénység teljes konzerválódása látszik, ott nincs semmilyen előrelépés. Az is segíti a jobb érzéseket, hogy nem más országokhoz, hanem a saját korábbi helyzetünkhöz hasonlítjuk magunkat.” Szabó tehát elismerte, hogy komoly jóléti felzárkózás zajlik a teljes magyar középosztályra kiterjedően, azonban a szegénységgel kapcsolatban a statisztikák ismeretének hiányáról tett tanúbizonyságot, mivel a szegénységi mutatók hazánk esetében drasztikusan csökkeni kezdtek 2013-tól.

„Bod Péter Ákos közgazdászprofesszor más irányból közelítette meg mindezt: annyi a túlárazás most Magyarországon, hogy ezek a pluszpénzek bekerülnek a gazdaságba, egy ponton túl már nem lehet követni, ki a korrupt. Ha például egy sportcsarnokért a reális 100 helyett 140 milliárd forintot fizetnének ki, akkor a teljes 140 milliárd forint bekerül a GDP-be, a túlárazás 40 milliárd forintja is pörgeti a gazdaságot, ráadásul aki megkapja a pénzt, annak a gyerekei már úgy lesznek gazdagok, hogy ők maguk nem voltak korruptak. A számok lehetnek tehát szépek, de azt nem mutatják, hogy a korrupció mennyire aláássa a gazdaságba vetett bizalmat” – kezdett felépíteni Bod Péter Ákos egy új, áltudományos narratívát.

Az összeesküvés-elméletek jellemzője ugyanis, hogy nem lehet azokat megcáfolni, sőt, a hívek szemében még a cáfolat is az elméletet bizonyítja. Valami ilyesmit látunk Bod Péter Ákosnál, aki relativizálni kezdte a korrupciót és már arról beszél, hogy nem tudható, ki korrupt, miközben mindenki korrupt, csak nem feltétlenül tud róla, de ezesetben ők mégsem korruptak. A gazdasági bizalmi indexek (lásd például a GKI-t) pedig épphogy azt mutatják, hogy az egyébként gyenge hónapnak számító januárban is javult a gazdasági szereplők bizalma Magyarországon.

„Ésik Sándor ügyvéd, a Diétás Magyar Múzsa szerkesztője a saját példáján mutatta be, hogy csorog lefelé a társadalomban a sok pluszpénz, az eggyel a NER kedvezményezettjei alatti réteg érzi, hogy jobban mennek a dolgai, mert a leggazdagabbaknak annyi pénzük van, amin nem lehet ülni. Mint mondta,

– csatlakozott Ésik Sándor Bod Péterhez, belátva, hogy valóban rendkívüli jövedelmek halmozódnak fel a magyar társadalomban, amelyekből egyre többen részesülnek ténylegesen. 

A kérdés az, hogy meddig fenntartható a járadékvadász növekedés – tette hozzá mindehhez Martin József Péter, próbálva tudományos értelemben értelmetlen, ám politikailag negatív jelzőt aggatni a magyar gazdasági növekedésre.

 „A hibrid rezsimek átlagosan másfél évtizedig tartanak ki a kutatások szerint.

szerinte, de azt sokkal bonyolultabb lenne elmagyarázni, hogy ha nem volna ennyire korrupt a rendszerünk, akkor még nagyobb növekedési lehetőségeink volnának. Arra az ellentmondásra is felhívta a figyelmet, hogy miközben a középosztály a kedvezményezettje a NER politikájának, a Fidesz szavazóbázisát egyre inkább a falusi szegényebb rétegek jelentik, tehát egyre többen érzik még a jól élők közül is, hogy baj van” – tudósított a HVG.

Martin József Péter amellett próbált érvelni, hogy a balliberális kormányok alatt csak rendszerhiba volt a korrupció, most viszont a rendszer alapja. Ha ez valóban így van, akkor a korrupcióalapú rendszer megőrzésén érdemes dolgoznia a magyar politikának, mert azzal végre sikerült megtalálnia a hosszú távon, fenntartható és inkluzív módon dinamikus felzárkózást hozó növekedési modellt.

„Úgy tűnik, a magyar társadalom jelentős része megszokta a paternalista, korrupt rendszert. Mit lehet tenni ez ellen? – kérdezte Ligeti. Abban egyetértettek a beszélgetés résztvevői, hogy a fiatalabb generáció adhatja a megoldást, már most látszik, hogy a huszonévesek mennyire máshogy állnak hozzá a korrupcióhoz, mint az idősebbek. Erre tehet rá egy lapáttal az, hogy ha az uniós pénzek nem feltétel nélkül érkeznének, valamint ha véget érne a világban a nullához közeli árú hitelek korszaka, akkor a mostani tizenévesek majd fiatal felnőttként azzal szembesülhetnek, hogy nekik nincsenek olyan lehetőségeik a könnyű pénzhez jutásra, mint az akár csak tíz évvel idősebbek” – szólt a tudósítás.

Így reménykedtek a megszólalók a magyar pénzügyi szabadságharc elbukásában illetve abban, hogy a magyar fiatalok helyzete idővel rosszra fordul és nem tudnak majd kedvező hitelekhez jutni, így végre elégedetlenné válnak és felismerik a kutatók által régóta látott „korrupciót”.

(MTI/Koszticsák Szilárd) 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2022. február 06. 21:46
Ha a pénzforgás felgyorsul a Fidesz gazdasági működésében, ezt a magyar ellenségiség képtelen értékelni, ezért korrupciózik! Egy gyarló ember, Orbán Viktor miniszterelnök, ezek mellett apostoli küldetést lát el a magyarok és Magyarország érdekben!
balbako_
2022. február 05. 16:24
A túlárazás szó epitheton ornans a ballib médiában az állami kivitelezések kapcsán. Aztán az nem merül fel, hogy mihez képest. Azaz jön a pályázat vesztese és elmondja, hogy le van ez zsírozva, vagy egy újságíró szakért, hogy hú ez nagyon drága! Végül elegánsan lemarad a projekt egy része. Például a Déli Elkerülő Vasút esete, ahol "véletlenül "lemaradt egy vasúti Duna híd teljes átépítése! Sokkal egyszerűbb tetten érni a a ballib oldal túlárazását. Pl. a Lánchíd rekonstrukció - amire volt szerződés - újra lett tárgyalva Karácsonyék által és csökkentett műszaki tartalommal ámde 5 milliárddal drágábban kerül kivitelezésre. És, hogy tisztán lássunk ott a Városháza gate, amire ugyebár Karácsony szarik, de a bűntársai vallanak! 10%-ot vissza kell osztani a kivitelezőnek kp-ben!
masikhozzaszolo
2022. február 05. 16:21
Én ugyan nem vagyok szocialista. Se tervgazdálkodó, tervhivatal. De az hogy Pályázatot írnak ki az önmagában arra született, hogy korrupció legyen. Mert mi van mondjuk egy kistelepülésen, ahol összedőlt valami, használhatatlanná vált, út, árok, gát, kastély, közkonyha, stb. És akkor pályázni kell rá. És ha nem nyer, akkor ott van még jobban összedőlve. Holott azokat szerintem pályázat nélkül is rendbe kellene tenni, mert egyébként MINDMEGHALUNK. Korábban. Esetleg ha a vizsgálgatók felhúznák az inget, és megnéznék a köldöküket, találnának korrupciót. Pl. Ki fizeti őket és minek? Milyen híd, stb. épül abból a munkából? Vagy bármi.
Jason Bourne
2022. február 05. 16:20
A demokráciák a legkorruptabbak. Nálunk szerencsére diktatúra van, hála Orbánnak, így a korrupció is kicsi. XD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!