Brutális embertelenséggel kegyetlenkedett Hollandia, csak hogy ne veszítse el gyarmatait

2022. február 25. 18:00

Az akkori holland kormány és katonai vezetés szándékosan tűrte, hogy a birodalmi hadsereg az Indonéz Köztársaság elleni 1945-1949 közötti háborúban rendszerszintű és szélsőséges erőszakot alkalmazzon az indonéz lakosok ellen, jelentette az NLTimes holland hírportál, egy nemrégiben közzétett kutatásra hivatkozva. A háborús bűnöket elkövető Hollandia egészen 2005-ig nem ismerte el Indonézia függetlenségét.

2022. február 25. 18:00
null

A Függetlenség, dekolonizálás, erőszak és háború Indonéziában című tanulmányban, amelyet állami támogatású történelmi és kulturális kutatóintézetek publikáltak, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a holland állam korábbi, 1969-ben kifejtett álláspontja, miszerint a hadsereg részéről csupán túlkapások voltak a konfliktusban, immáron tarthatatlan.

A kutatók megállapították, hogy a háború alatt a holland fegyveres erők gyakran és strukturáltan szélsőséges erőszakot alkalmaztak: bántalmazás és kínzás, embertelen körülmények közötti fogva tartás, házak és falvak felgyújtása, javak és élelmiszerek ellopása és megsemmisítése, aránytalan légitámadások, valamint

gyakran önkényes tömeges letartóztatások és internálások formájában.

A kutatók szerint az indonéz lakosok elleni durva erőszak oka az volt, hogy Hollandia mindenáron le akarta győzni az 1945-ben függetlenségét kikiáltó Indonéz Köztársaságot, és ennek érdekében szinte bármire hajlandó volt. Hollandia maga akarta irányítani a dekolonizálási folyamatot, állapítják meg a szerzők, leszögezve, hogy az ország akkori vezetése azt gondolta, hogy jelenléte a térségben nélkülözhetetlen.

és az Indonézia feletti ellenőrzésük megtartását főként gazdasági és geopolitikai okok motiválták” – idézte a tanulmányból az NLTimes.    

A jelentés szerzői, azt állítják, hogy Hollandia minden tekintetben alábecsülte az indonéz függetlenégi mozgalom népszerűségét a lakosság körében.

„A függetlenségi mozgalom lekicsinylése, a mélyen gyökeredző gyarmati mentalitáson alapult” – állapították meg a kutatók. Hozzátették ugyanakkor, hogy az indonézek is brutális gerillaháborút folytattak a hollandok ellen. „Valamennyi fegyveres fél szélsőséges erőszakot alkalmazott ebben a háborúban” – fogalmaztak a kutatók, megállapítva, hogy a holland katonák szélsőséges erőszakos cselekményei látszólag büntetlenek maradtak, mert a holland bírák elsősorban a holland katonai érdekekre összpontosítottak.  

A történelmi igazságtétellel foglalkozó holland bizottság elnöke, Jeffry Pondaag, úgy fogalmazott a kutatással kapcsolatban, hogy az kevés újdonságot tartalmaz.  

„Amíg Hollandia nyíltan nem vállalja, hogy háborús bűnöket követett el, addig nincs hír. S ez a tanulmány csak újabb kísérlet arra, hogy elsimítsák az Indonéziában történteket” – jelentette ki.

A holland háborús veteránokat képviselő egyik alapítvány szerint azonban, a kutatás egyoldalú, mert a holland fegyveres erőket brutalitással vádolja, míg az ellenfél erőszakos fellépéseit szabadságharcként mutatja be.

„Sajnos több százezer veteránt rendkívül erőszakos cselekmények elkövetőiként ábrázolnak, sértegetik és megbélyegzik őket és hozzátartozóikat” – olvasható az állami támogatású Veterán Platform Alapítvány közleményében.

Az indonéz függetlenségi háború 1945-ben kezdődött, mikor a második világháború alatti japán megszállás alól

frissen felszabadult Indonézia, korábbi holland gyarmatként kikiáltotta függetlenségét, kiváltva ezzel korábbi gyarmattartójának támadását.

A függetlenség kikiáltását követően a holland állam több százezer katonát vezényelt az ázsiai szigetországba. A négy évig tartó fegyveres konfliktus végén Hága kénytelen volt elismerni Indonézia függetlenségét, kivonva csapatait a térségből.

(MTI, fotók: MTI/EPA/Adi Weda. Címlap: Indonéz férfiak pálmafamászó versenyen vesznek részt az ország függetlenségének 68. évfordulóján tartott ünnepségen Jakartában 2013. augusztus 17-én. Az indonéz függetlenségi háború 1945-ben kezdődött, amikor a korábbi holland gyarmat kikiáltotta függetlenségét, amelyet Hollandia 2005. augusztus 16-án ismert el. MTI/EPA/Mast Irham)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Macskajaj
2022. február 27. 13:48
Igazad van!
ynad
2022. február 26. 19:13
"Az indonéz függetlenségi háború 1945-ben kezdődött, mikor a második világháború alatti japán megszállás alól frissen felszabadult Indonézia, korábbi holland gyarmatként kikiáltotta függetlenségét, kiváltva ezzel korábbi gyarmattartójának támadását. A függetlenség kikiáltását követően a holland állam több százezer katonát vezényelt az ázsiai szigetországba." Ugyan hol rejtőzött a több százezer holland katona a német megszállás idején? Miért nem harcoltak a németek ellen? Vagy a bunkerekben, lezsírozva várták, hogy megérjen a helyzet a jövedelmező, gyarmati beavatkozásra? Mennyiben lehet más a felsőbbrendű holland mentalitás, mint a Deutschland, Deutschland über alles? Napjainkra megjátsszák magukat, azt állítják hogy megváltoztak, toleráns liberálisok lettek, sunyin okoskodnak és képmutatóan térdepelnek, közben pedig ugyanolyan gátlástalanul fosztogató, barbár kalózok maradtak, amilyenek mindig is voltak. Hollandiában, Hágában van a Nemzetközi Bíróság. Korrekt döntéseket hozhatnak azok, akik saját mocskos ügyükben sem látják a fától az erdőt?
RubinHood
2022. február 26. 18:10
Tökélesen egyetértek veled.
Nehidd El
2022. február 26. 12:08
Borzalmas egy nép. Egyre inkább érthető, hogy másokat, pl. minket is szeretnének maguk mellé rángatni a gyóntató padra, hogy megoszthassák velünk a bűneiket. """ A holland háborús veteránokat képviselő egyik alapítvány szerint azonban, a kutatás egyoldalú, mert a holland fegyveres erőket brutalitással vádolja, míg az ellenfél erőszakos fellépéseit szabadságharcként mutatja be. „Sajnos több százezer veteránt rendkívül erőszakos cselekmények elkövetőiként ábrázolnak, sértegetik és megbélyegzik őket és hozzátartozóikat” – olvasható az állami támogatású Veterán Platform Alapítvány közleményében. """ Gonosz, aki megvédi magát az idegen hódítóktól... És meglepődnek, amikor a gyaramattartó attitűdöt véljük felfedezni az ellenünk is folytatott, Orbán-ellenes "felszabadító" támadásaikban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!