Évek óta képezte titokban az ukrán katonákat az amerikai CIA titkos programja

2022. március 30. 18:20

Bár a CIA észrevétlenül képezte az ukrán katonákat, arra ők sem voltak felkészülve, hogy az orosz haditechnika jóval fejlettebb, mint azt elsőre gondolták.

2022. március 30. 18:20
null
Fekete Kíra

Az orosz katonák képesek bemérni az ukrán mobiltelefonokat is

Oroszország 2014 elején már megszállta az ukrajnai Krím félszigetet, nem sokkal később pedig a keleti Donbász régióban oroszbarát felkelők indítottak háborút Kijev ellen. Ezt követően azonban nem csak az orosz csapatok, hanem szép csendben a CIA is „belépett” az ukrán harcterekre. Amerikai veterán CIA-kiképzők kezdtek kapcsolatba lépni az ukrán harcosokkal, írja a Yahoo volt amerikai hivatalnokokra hivatkozva.

A CIA tagjai hamar levonták a következtetéseket: olyan ellenféllel állnak szemben, melynek képességei messze felülmúlják azokat az iszlamista csoportokat, melyek ellen a CIA korábban harcolt.

Egy, a CIA magas rangú hírszerzési tisztviselői közül így nyilatkozott: 

Egy hírszerző elmondása szerint az orosz katonák és megbízottjaik drónokat, mobiltornyokat és más berendezéseket is használtak arra, hogy bemérjék az ukránok és a CIA katonáinak telefonjait és elektronikus eszközeit a frontvonalon – miután tudomást szereztek az ellenséges katonák hollétéről, gyorsan célba is vették őket.

Az ukrán katonák „mobiltelefonokat használtak a lövészárokban, ezzel embereket robbantottak fel” – jelentette ki egy volt hírszerzési tisztviselő.

A fejlett orosz haditechnika ellenére Ukrajna továbbra is hevesen harcol városai érintetlenségéért 

A hírszerzési tisztviselők szerint az ukrán haderő visszatartó ereje a titkos CIA-kiképzési programnak is köszönhető – állítja a Yahoo News. A lap szerint az korábban is köztudott volt, hogy Ukrajna nyugati részében zajlott egy hivatalos, ismertebb amerikai kiképzési program, ami viszont érdekes, hogy a keleti fronthoz közel is történt amerikai kiképzés.

Az ukrajnai kiképzési program részeként a CIA emberei különböző mesterlövész-technikákat mutattak az ukrán katonáknak, ezen felül az Egyesült Államok által szállított Javelin páncéltörő rakéták és más felszerelések kezelését, a digitális nyomkövetés kikerülését és a titkos kommunikációs eszközök használatát is megtanították, továbbá azt is megmutatták, hogy hogyan maradhatnak észrevétlenek a háborús övezetben.

Amerikai tisztviselők korábban tagadták, hogy a CIA kiképzési programjai valaha is támadó jellegűek lettek volna. „A kiképzés és az elvégzett képzés célja az volt, hogy segítse a hírszerzést” – jelentette ki egy magas rangú hírszerzési tisztviselő.

A CIA emberei kénytelenek voltak egy új, biztonságos kommunikációs rendszert is kifejleszteni

azért, hogy a katonák anélkül kommunikálhassanak és mozoghassanak, hogy rakétát küldenének rájuk az orosz katonák. 

Ez a kiképzés – a korábbi ügynökségi tisztviselők szerint – részben felkészítette az ukrán különleges alakulatot a jelenlegi orosz támadásra, amely évtizedek óta a legsúlyosabb konfliktusba sodorta Európát – állítja a Yahoo News.

„Azt hiszem, nagy hatást érünk el a mesterlövészekkel. Különösen akkor, amikor az orosz erők elakadnak az utánpótlás hiánya miatt” – jelentette ki egy amerikai tisztviselő, majd folytatta: „Azt hiszem, hogy a kiképzés valóban kifizetődött”.

Lekapcsolták az orosz telefonszámokat a hálózatról, olcsó megoldást találtak az orosz katonák

Bár az oroszok minőségi haditechnikával rendelkeznek, egy igen fontos eszköztől fosztották meg őket az ukrán erők: a mobiltelefonjaiktól. 

Az ukrán Különleges Hírközlési és Információvédelmi Állami Szolgálat, amely az ország kiberműveleteit koordinálja, a közelmúltban közölte, hogy az

orosz katonák mobiltelefonokat loptak az ukránoktól,

miután a telefontársaságok lekapcsolták az orosz számmal rendelkező telefonok hálózati hozzáférését.

„Miután megfosztották őket attól a lehetőségtől, hogy az oroszok felhívhassák saját telefonszámaikat, a megszálló erők egyre többször veszik el a polgárok telefonjait. Felszólítjuk azokat az ukránokat, akiknek mobiltelefonját az ellenséges csapatok képviselői elvették, hogy minél hamarabb értesítsék a szolgáltatót, és kérjék az ellopott telefon blokkolását” – közölte az ukrán ügynökség a Telegramon.

A tweetekből az is kiderül, hogy az orosz megszálló csapatok egy része

olcsó walkie talkie-kat használt a kommunikációhoz.

A korábbi tisztviselők elmondása szerint az ukrajnai CIA-program évekig működött. A múlt hónapban viszont egyre bizonyosabbá vált az orosz támadás, ezért Biden kivonta Ukrajnából a CIA embereit, beleértve a nemzetbiztonsági szervezet háborús övezetben tartózkodó tagjait. 

Borítókép: MTI/Andrew Marienko

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HuCon1
2022. április 07. 16:11
Áá biztos nem igaz a hír. A CIA soha sehol a világon nem képzett ki senkit és nem harcolt senki ellen idegen földön! Soha nem puccsolt meg senkit, soha nem látott el fegyverrel senkit! Ha mégis, azt csakis stabil erkölcsi alapokon, kizárólag segítő, jóindulatú, demokratikus szándékkal tette! :)))
ato boldizsár
2022. április 04. 23:12
Zelenszkij abban reménykedik, hogy a megbízói és a közönség maximálisan elégedettek vele. Most komolyan: egy ostromlott ország elnökének az a legfontosabb dolga, hogy nonszensz képtlenségeket hazudozva beavatkozni próbáljon a magyar választásokba?? Ne vicceljünk már... egy középiskolás is pontosan tudja, hogy SEMMI nem múlik Magyarországon ezekben a kérdésekben és hogy az EU és a NATO többsége IS azon az állásponton van és lesz is - PONT. Akkor mégis mi ez az egész? Kik mondatják el ezt a szöveget Zelenszkijjel, akik még mindig hisznek a "csodában"? És mi mindenre képesek még ezek?
Takita
2022. április 04. 23:11
Minden reggel bejelentik az oroszok,hogy az éjszaka hány ukrán katonai létesítményt lőttek szét.Ez általában 30-40 körül mozog. Ha így halad az ügy nemsokára már egy ép katonaii budi sem lesz Ukrajnában. Hiába vannak az elit harcosok,ha mögöttük a katonai infrastrukturát atomjaira lövik. Elképzelni sem tudom miben reménykedik Zelinszkíj?
teljesenertelmetlen
2022. április 04. 23:11
A háborúért és a halottakért egyértelműen az USA és a neonáci ukrán bábkormány a felelős.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!