Már nem állnak védtelenül a magyar cégek a nemzetközi piacon

2022. március 23. 14:45

A magyar vállalkozások számára mindig is fő kérdésként jelent meg az, hogy hogyan tudnák felvenni a külföldi vállalkozásokkal a versenyt. Erre a kérdésre a számok alapján úgy tűnik, hatékony válasszal szolgált az elmúlt 12 év konzervatív kormányzása.

2022. március 23. 14:45
null

Mihálovics Zoltán politológus a Makronómon.

Az elmúlt 12 évben világossá vált, hogy a magyar vállalkozások termelékenységi és technológiai hátránya a külföldi tulajdonú vállalkozásokkal szemben olyan kihívás, amit le kell küzdeni, ha magasabb bér- és tőkejövedelmekben szeretnének a magyarok részesülni. Habár a 12 éves polgári kormányzás a számok szerint is elindított egy pozitív változást e tekintetben, viszont ahhoz, hogy a hazai tulajdonú vállalkozások sikere tartóssá válhasson és a következő évtized nyertesei legyünk, még hosszú utat kell megtenni. Szerencsére számos ígéretes program indult az elmúlt években, amelyek segíthetnek kiugró sikerből tartós eredményeket garantálni.

Tájékozódás: Vállalkozói Információs Portál

Fontos lépésként elindult a vali.hu, vagyis a Vállalkozói Információs Portál, amely azt a célt szolgálja, hogy az egyes vállalkozások transzparensen és egyszerűen képesek legyen tájékozódni a számukra elérhető támogatásokról, hitelekről, illetve képzési és szakértői szolgáltatásokról, mindezt teljesen vállalatra szabott módon. 

Kulcsfontosságú lépés volt egy ilyen információs portál elindítása, hiszen ha a vállalkozások nem értesülnek a számukra kedvező elérhető lehetőségekről, illetve programokról, akkor elvágjuk előlük a termelékenységi és digitalizációs felzárkózás útját, mert az elmúlt évekre már nem a forráshiány lett a fő kihívás (mint 2010 előtt), hanem a források és támogatások bősége.

Okosodás: Modern Mintaüzem Program

A Modern Mintaüzem Program elindítása is a kulcsfontosságú kérdések egyikéhez tartozik. Ez a program alapvetően azzal a céllal indult útnak, hogy megújítsák a mikro-, kis- és középvállalkozások üzleti folyamatait, illetve, hogy élénkítsék az automatizációs és digitalizációs fejlesztéseket. Mindezeken keresztül pedig a program képes elősegíteni a szervezeti megújulását, technológiaváltását, versenyképességi javulását ezeknek a hazai vállalkozásoknak. Lényegében arról van szó, hogy bármelyik magyar cég besétálhat egy olyan hazai vállalathoz, amely a maga területén komoly sikereket ért el és a gyakorlatban is bevezette, alkalmazza a legmodernebb termelési megoldásokat. Így szakértők elvont előadásai helyett a gyakorlatban lehet megtanulni, ellesni, átvenni, a legújabb technológiai trükköket.

Maga a projekt nagy hangsúlyt fektet arra, hogy tudásalapú és egyben fejlesztő szolgáltatásokkal a hazai kkv-szektort támogassa. Például szervezeti diagnosztikára épülő tervek kialakításával, egyedi tanácsadással, mindemellett lehetőséget biztosítanak mintaüzemek, mintagyárak és mintaműhelyek látogatására és műhelymunkák lebonyolítására, tematikus rendezvényeket, szakmai konferenciákat szerveznek, amelyeken lehetőséget kínálnak a részvételre, ezen felül pedig a tudás átadása céljából szakami tréningeket is tartanak, illetve a kkv-k számára hasznos online elérhető tartalmakat gyártanak.

Magát a projektet még 2019 decemberében indították el, amely az előzetes tervek szerint idén szeptember közepén zárul majd.

Minden eszközzel a duális gazdaság csapdájából való kijutásért

Az információs portál elindítására és a Modern Mintaüzem Programra is kitért többek között György László az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára az Infotér Konferencián.

György László elmondta : „A magyar gazdaság egyik kihívása a dualitás csapdája. Ez azt jelenti, hogy a külföldi tulajdonú vállalkozások termelékenyebbek, mint a magyar cégek. A tendencia biztató, ugyanis a magyar vállalkozások termelékenysége 2010 és 2019 között 3,5-szer gyorsabban nőtt, mint az EU-átlag, de sok teendőnk van még ezen a területen. Arra ösztönözzük a magyar vállalkozásokat, és ehhez próbálunk minden segítséget megadni számukra, hogy digitalizációba, technológiába és az azok működtetéséhez szükséges tudásba fektessenek”

Az államtitkár ezt követően az eredmények ismertetésével folytatta: „A vállalkozások technológiai szintlépésének érdekében: létrehoztuk a világon egyedülálló Vállalkozói Információs Portált, a VALI-t, amely gyors, hiteles és személyre szabott tájékoztatást ad a vállalkozások számára elérhető támogatási programokról, kedvezményes hitelekről és képzésekről https://www.vali.hu/; elindítottuk a Modern Mintaüzem Programot, amelynek keretében több mint 100 gyártóüzemben tudják valós vállalati környezetben megtapasztalni a vállalkozások, hogy milyen eredményeket várhatnak a digitalizációtól és az automatizációtól”

„Valamennyi beruházástámogatási programunkban alapfeltételként írtuk elő, hogy a pályázó vállalkozások digitalizációs fejlesztéseket hajtsanak végre” – szögezte le György.

„Köszönetet mondtam a vállalkozóknak az 1 millió teremtett új munkahelyért és a karakterért, amit a válság alatt tanúsítottak. Ugyanakkor azt is elmondtam, hogy nem dőlhetünk hátra. Ahhoz, hogy megnyerjük a 2020-as évtizedet, meg kell erősítenünk a munkahelyeket. Ezt pedig az élvonalbeli technológiák alkalmazásával, a digitális készségek fejlesztésével tudjuk megtenni, mert az fog talpon maradni, aki okosabban, szervezettebben dolgozik. Erről beszéltem az idei Infotér konferencián” – zárta az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Borítókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
foldizs
2022. március 23. 17:26
Mármint a NER vállalkozások?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!