Szijjártó Péter: Ideje megüzenni Brüsszelnek, hogy le kell szállni a magas lóról

2022. április 05. 14:21

A bosznia-hercegovinai Mostarban megnyitotta kapuit a nyugat-balkáni régió egyik legjelentősebb üzleti eseménye, a 23. Nemzetközi Gazdasági Vásár, amely méltán tart számot a nagyközönség érdeklődésére is. Idén Magyarország díszvendégként mutatkozik be, ami egyben bizonyítja, hogy a balkáni térséggel folyamatosan mélyülő üzleti kapcsolatok következtében – közös gazdasági erőtér teremtésével – Magyarország Bosznia-Hercegovina egyre fontosabb kereskedelmi együttműködő partnerévé vált az utóbbi időben. A Makronóm tudósítása a helyszínről.

2022. április 05. 14:21
null

Déli irányban is épülnek a gazdasági kapcsolatok

Az idei évben ismét Magyarországot érte a megtiszteltetés, hogy partnerországi szerepet töltsön be Bosznia-Hercegovina egyik legrangosabb gazdasági eseményén, a 23. Mostari Nemzetközi Gazdasági Vásáron. Az elmúlt években elmélyülő magyar-bosnyák gazdasági kapcsolatok növekvő tendenciája mellett még számos kiaknázatlan terület feltérképezése vár a magyar vállalkozókra. Ezért a vásári jelenlét egyik fontos feladata, hogy a bosnyák állami és vállalati szféra képviselői megismerkedhessenek a magyar fókuszágazatokban rejlő együttműködési lehetőségekkel a rendezvény során.

A kiállításon nagy hangsúlyt kap a magyar mérnöki megoldások bemutatása, különös tekintettel a vízgazdálkodás, a szennyvíz- és hulladékgazdálkodás, valamint a megújuló energiák területére, illetve több olyan innovatív cég is képviselteti magát, ahol a mezőgazdaság fenntarthatóságát igyekeznek erősíteni.

Tavaly Magyarország és a Nyugat-balkáni térség kereskedelmi forgalma megközelítette az 5,5 milliárd eurót, ami hatalmas fejlődést jelent.

A kiállítás megnyitóján részt vett:
Fadil Novalic, a Bosznia-hercegovinai Föderáció elnöke,
Zoran Tegeltija, a Bosznia-hercegovinai Minisztertanács elnöke,
Ana Brnabic, a Szerb Köztársaság miniszterelnöke,
Andrej Plenković, a Horvát Köztársaság miniszterelnöke és
Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere.

, a Bosznia-hercegovinai Föderáció elnöke, , a Bosznia-hercegovinai Minisztertanács elnöke, , a Szerb Köztársaság miniszterelnöke, , a Horvát Köztársaság miniszterelnöke és Magyarország külgazdasági és külügyminisztere.

Elég a nagyképű brüsszeli nyilatkozatokból: bővíteni kell az uniót

Szijjártó Péter keddi üdvözlő beszédében elmondta, hogy a Közép-Európában élők átérzik a nyugat-balkáni integrációs folyamat fontosságát. Kifejezte sajnálatát, hogy az Európai Unió egyes tagállamai és a brüsszeli intézmények esetében ez a megértés nem mindig teljes. Magyarország elfogadhatatlanul lassúnak tartja a Nyugat-Balkán integrációját. Brüsszel stratégiai hibát követ el azzal, hogy ezt az integrációs folyamatot nem gyorsítja fel, és ez káros a regionális stabilitás szempontjából is, vélekedett.

A magyar külügyminiszter szerint

itt az ideje megüzenni Brüsszelnek, hogy le kell szállni a magas lóról, és elég a nagyképű nyilatkozatokból. Nem beszélni kell a nyugat-balkáni vezetőkről, hanem konzultálni kell a nyugat-balkáni vezetőkkel.

Venni kell a fáradságot, hogy ide jöjjenek, megértsék és átlássák az itteni helyzetet. Ha idejönnek, talán megértik azt is, hogy az itteni, demokratikusan megválasztott politikai vezetőket nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni.

Szijjártó Péter kitért a magyar választásokra is, amiről elmondta, hogy a kormányzó párt sorozatban negyedszer aratott fölényes győzelmet, negyedszer megszerezve a kétharmados többséget. (Ezeket a mondatokat a résztvevők kitörő tapssal jutalmazták.)

A külügyminiszter szerint ez a siker megerősíti a szuverén külpolitikánk legitimitását, amely a nemzeti érdekérvényesítésre épül, és a kölcsönös tisztelet alapján közelítünk minden partnerünkhöz. Ennek a szuverén külpolitikának meghatározó eleme a nyugat-balkáni térség és Magyarország kapcsolatának mélyítése, ahol a cél az európai integráció megerősítése. Szerbiát haladéktalanul fel kell venni az unióba, Bosznia-Hercegovinának pedig meg kell adni a tagjelölti státuszt.

Szijjártó leszögezte, hogy „ezzel a választási győzelemmel a hátunk mögött, ezt az álláspontot Magyarország még határozottabban fogja képviselni”.

A magyar vállalatok is megjelennek a vásáron

A magyar vállalatok helyi megjelenését a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség szervezte, amelynek feladata támogatni a versenyképes hazai termékek és szolgáltatások külpiaci megjelenését, megismertetni az érdeklődőkkel a magyar gazdasági, kulturális, turisztikai és gasztronómiai értékeket, illetve az új üzleti partnereket kereső sikeres és jelentős magyar vállalatokat.

Az országimázs standnál Magyarország turisztikai, gasztronómiai és gazdaság-fejlesztési portfóliója kerül bemutatásra, míg egy külön stand nyújt lehetőséget a magyar gyártó-, és kereskedő cégeknek arra, hogy a magyar export vezető ágazatai – környezetipar, élelmiszeripar, agráripar, egészségipar – bemutatkozzanak.

Magyarországot Mostarban 24 vállalat képviseli.

A nyitónapon Pál István Szalonna zenekara lépett fel (a vele készült interjúnk itt olvasható).

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
feketeviraag
2022. június 24. 13:43
Te beszélsz mások lenézéséről? Minden mondatodból süt a beképzeltség és az arrogancia.
Esvány
2022. április 09. 14:16
El kellene kezdeni egy Közép-Európai Unió szervezését, Lengyelországtól Szerbiáig és Montenegróig (esetleg az Olaszokat is belevéve)! Az elhülyült Nyugatot meg hagyni, hadd operáltassák át magukat, aminek akarják, de ne akarjanak basáskodni fölöttünk.
Ezüst Nyíl
2022. április 08. 00:41
én ezzel tisztában vagyok, nem is a jogi részéről beszéltem, csak arról, hogy egyébként kb lehetetlen érvényes népszavazást csinálni Magyarországon mert a részvétel sosem éri el a határt, ezért mondtam, hogy az arány számít, de egyébként vicces mert így is majdnem meg lett a 4 millió.
meska
2022. április 06. 23:55
A szerződések demokratikus országra vonatkoznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!