Biden elengedi a diákhitel egy részét, a közgazdászok inflációtól tartanak

2022. augusztus 28. 16:49

Joe Biden amerikai elnök szerdán közölte, hogy betartja ígéretét: az amerikai kormány elenged 10 ezer dollárnyi diákhitelt több millió eladósodott egykori főiskolásnak.

2022. augusztus 28. 16:49
null

Amikor Joe Bident, mint megválasztott elnököt megkérdezték, hogy a diákhitel törlése szerepel-e a gazdaságélénkítési tervében, kijelentette: „Ezt azonnal meg kell tenni.” Még 2020. november 16-án mondta: „Igazi bajban vannak. Dönteniük kell a diákhitel fizetése és a lakbér fizetése között.”

Biden akkor ígéretet tett a kampányában, hogy 10 ezer dollárt elenged a diákhitel tartozásokból, ennek ellenére a januári sajtótájékoztatón nem kívánt nyilatkozni ez ügyben.

Január óta eltelt pár hónap, közeledik a félidős választás, egyre nagyobb teher nehezedik az amerikai elnökre. Van is miért aggódni, hiszen Biden népszerűsége szinte zuhan – ez nem meglepő, hiszen néhány döntése annyira abszurd volt, hogy azt is megkérdőjelezték, hogy beszámítható-e a lassan nyolcvan éves elnök.

Biden végül több hónapon át tartó hallgatás után – pont a választás előtt pár hónappal – úgy döntött, hogy betartja ígéretét és tízezer dollárnyi hitelt elenged bizonyos diákhiteleseknek.

Nincs szerencséjük azoknak, akik már visszafizették az adósságukat

Bár Biden ezen lépése növelheti demokrata párttársai támogatottságát a novemberi kongresszusi választásokon, egyes közgazdászok szerint viszont táplálja az inflációt.

A Reuters szerint az adósságelengedés több százmilliárd dollárt szabadít fel új fogyasztói kiadásokra, amelyek a lakásvásárlásra és más nagy összegű kiadásokra irányulhatnak, a közgazdászok szerint ez új színfoltot jelentene az ország inflációs harcában.

A republikánusok többnyire ellenezték a diákhitelek elengedését, igazságtalannak nevezve azt, mivel

aránytalanul nagy mértékben segíti a magasabb jövedelmű embereket.

„Biden elnök diákhitel-szocializmusa arculcsapás minden olyan családnak, akik áldozatot hoztak azért, hogy megtakarítsanak a főiskolára, minden diplomásnak, aki kifizette az adósságát, és minden amerikainak, aki azért választott egy bizonyos karrierutat vagy jelentkezett önkéntesnek a fegyveres erőkbe, hogy elkerülje az adósságvállalást” – mondta szerdán Mitch McConnell szenátusi kisebbségi vezető.

Az intézkedések „azoknak a családoknak szólnak, akiknek a legnagyobb szükségük van rájuk – a dolgozó és középosztálybeli embereknek, akiket különösen érintett a világjárvány” – mondta Biden a Fehér Házban. Megígérte, hogy a magas jövedelmű háztartások nem részesülnének előnyökben, és ezzel a terv egyik központi kritikájára reagált.

Nézzük a számokat

A kormányzat a COVID-19 világjárványhoz kapcsolódóan az év végéig meghosszabbítja a diákhitelek visszafizetésének szüneteltetését, ugyanakkor 10 000 dollárnyi diákadósságot elenged a 125 000 dollár alatti éves jövedelemmel rendelkező egyedülálló hitelfelvevőknek, illetve a 250 000 dollárnál kevesebbet kereső házaspároknak – közölte a Fehér Ház.

Az oktatási minisztérium közlése szerint mintegy 8 millió hitelfelvevőt ez automatikusan érint, a többieknek kérelmezniük kell az elengedést – állítja a Reuters.

A kormány emellett

20 000 dollárig terjedő adósságot enged el mintegy 6 millió alacsony jövedelmű családból származó diáknak,

akik szövetségi Pell-ösztöndíjat kaptak.

A New York-i Federal Reserve tanulmánya szerint a szövetségi adósság 10 000 dolláros csökkentése minden egyes diák esetében 321 milliárd dollárt jelentene, és 11,8 millió hitelfelvevő, azaz 31 százalékuk teljes adósságát megszüntetné.

Infláció kísérheti a hitelelengedést

Larry Summers volt amerikai pénzügyminiszter szerint az adósságelengedés „olyan forrásokat emészt fel, amelyeket jobban fel lehetne használni, hogy segítsünk azoknak, akiknek bármilyen okból nem volt lehetőségük főiskolára járni. A tandíjak emelésével pedig inkább inflációt okoz.”

 

Jason Furman, a Harvard professzora – aki az Obama-kormányzat idején a Gazdasági Tanácsadók Tanácsát vezette – hasonlóképpen vélekedett. Szerinte az adósságelengedés semmissé tenné az inflációcsökkentő törvény deflációs erejét.

"Meggondolatlanság nagyjából félbillió dollárnyi benzint önteni a már most is égő inflációs tűzre"

 – mondta.

Borítókép: MTI szerkesztett

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2022. augusztus 31. 00:35
Nevetséges. Ha egyszerűen leírják, kivezetik a könyvekből, a tartozást - mintha sosem lett volna - nem okoz inflációt. Bezzeg az ukránok náci kormányának, a hitelezett fegyverszállítások, soha meg nem térülő, fedezet nélküli pénzt pumpálnak az US amúgy is recesszív gazdaságába.
Reszelő Aladár
2022. augusztus 29. 14:17
A Diákhitel adósság arrafelé több évtizedes probléma. Azt tudjuk, hogy a hallgatók egy állami szervezet felé adósodnak el, ellenkező esetben Biden egy privát cég és ügyfele jogviszonyába nyúlt volna bele, ami jogállamban tilos. Ha viszon állami cég, akkor miért szed ekkora kamatot? Főleg akkor, amikor a FED alapkamat is 1% alatt volt? Jó tudom, ilyen gondolatok csak az illiberalizmusban teremnek.
kirishitan
2022. augusztus 29. 14:17
FUCK THE USA!
Akitlosz
2022. augusztus 29. 14:16
Az intézkedés önmagában NEM okoz inflációt. Attól függ, hogy honnan veszik erre a pénzt, az a nem mindegy, erről viszont nem szól ez a cikk. Ha úgy "nyomtatják" erre a dollárt, akkor az persze, hogy inflációt okoz, de az akkor is inflációt okozna, ha akármi másra költenék a semmiből teremtett pénzt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!