Oroszországnak fogynak az erőforrásai, több millió katonai eszközt importál Észak-Koreából

2022. szeptember 19. 16:44

Oroszország több millió tüzérségi lövedéket és rakétát vásárol Észak-Koreától. Egy amerikai hírszerző szerint ez arra utal, hogy problémák lehetnek Kreml haditechnikai eszközökkel kapcsolatos ellátási láncával – jelentette a New York Times.

2022. szeptember 19. 16:44
null

A hét szankciós csomag

Oroszországgal szemben eddig hét szankciós csomagot fogadott el az Európai Bizottság, a szankciók között szerepel bizonyos orosz személyek vagyonának befagyasztása, az Orosz Központi Bankkal történő tranzakciók betiltása, hét orosz bank kizárása a SHIFT-rendszerből, a vas, az acél és luxusáruk exportjának korlátozása, a nyersolaj és a finomított kőolajtermékek Oroszországból történő behozatalának tilalma.

A legfrissebb, szám szerint hetedik szankciós csomagot pedig a nyár közepén, július 21-én fogadták el, amely lényegében a gazdasági szankciókat szigorította. A csomag új tilalmat vezetett be az orosz eredetű arany (ékszerek) vásárlására, behozatalára, átadására, megerősítette a kettős felhasználású termékek exportellenőrzését, kiterjesztette a meglévő kikötői belépési tilalmat a zsilipekre. Továbbá pontosította a meglévő intézkedéseket, például a közbeszerzés, a légi közlekedés és az igazságszolgáltatás területére nézve, valamint további 54 személyt és 10 szervezetet szankcionált, köztük Moszkva polgármesterét és a Sberbankot – írta korábban a Makronóm.

Észak-Koreából importál a Kreml

A szállítmány pontos tartalma, mérete és ideje egyelőre nem ismert, azt viszont tudni lehet, hogy Oroszország elsősorban a csúcstechnológiás fegyverek  és a fegyvertartalékok hiányával küzd. Az amerikai tisztviselők arra számítanak, Oroszország továbbra is vásárol majd katonai eszközöket Phenjantól, mivel – a New York Times szerint – az orosz elnöknek nehézséget okoznak a nyugati szankciók és az exportellenőrzések.

Észak-Korea és Irán nagyon szeretné felpörgetni a kereskedelmet és az együttműködést Oroszországgal, mivel mindkét országot sújtják szankciók. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy

bármilyen fegyverüzlet Észak-Koreával az ENSZ határozatainak megsértését jelentené.

Bár Oroszország fegyver- és elektronikai beszerzési lehetőségeit a Nyugat súlyosan akadályozza, Moszkva továbbra is profitál az elszálló energiaárakból.

Borítókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Alekszej Nyikolszkij

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2022. szeptember 21. 15:25
152-es kaliberű lőszer van az egész táborban. A hagyományos irányzású tüzérségnél amúgy nem találtak fel az elmúlt 100 évben szinte semmit. Olcsó és nagy tömegben bevetve hatékony fegyver, ennyi elég
critical man
2022. szeptember 20. 08:54
Valahol piacot kell találni az ukrán gabonára. Felhízlalja Észak-Koreát, és beszerzi a félvezetőkhöz szükséges nyersanyagokat ipari mennyiségben.
Kivűlálló
2022. szeptember 20. 08:54
"Szijjártó" nagybetű! Te vezérürü...
Kivűlálló
2022. szeptember 20. 08:53
Marha egyszerű a képlet! Phenjan fegyvereket szállít az oroszoknak, az oroszok meg nyersanyagot és energiahordozót adnak cserébe! Az oroszok két legyet ütnek egy csapásra! - Nem kell a saját szuperfegyvereiket bevetni (megvirítani a NATO előtt, hogy mi van még a tarsolyban). - Piacot tud találni a földgázra és a kőolajra Kínán keresztül, amivel szintén borsot tudnak törni az USA orra alá! :) Persze... benne van az is, hogy csak egyszerűbb megvenni, mint legyártani! Nincs itt semmi látnivaló! :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!