A gázárak jelenlegi nagy esése nem feltétlenül jó hír Európa számára

2022. október 27. 18:00

Az azonnali gázból többlet van a piacon, de a hosszabb szállítások ára továbbra is magas. A földgáz azonnali ára hétfőn megawattóránként száz euró alá esett, ami 70 százalékkal alacsonyabb az augusztusi csúcsokhoz képest. Európai vezetők örülhetnek a nagyszerű hírnek, amely alátámasztja: Európa megbirkózott a magas árakkal.

2022. október 27. 18:00
null
Matus Tibor
Matus Tibor

A politikusok úgy vélhetik, hogy a csökkenést az árkorlátozás politikája okozta. A gázárplafon bevezetésének egyik támogatója, Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök még rá is mutatott, hogy a közelmúltbeli csökkenés oka az, hogy a piacok felismerték: „komolyan gondoljuk az árplafon bevezetését”.

Mivel a gázellátás nagysága nem változott, ezért az energiaipar kétkedve fogadja a híreket.

Sajnos a gázárak esése nem a nagyobb kínálatnak, hanem a kereslet csökkenésének köszönhető. Az Európai Bizottság legutóbbi negyedéves jelentése szerint a második negyedévben a gázkereslet 16,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A harmadik negyedévben további, a becslések szerint 20 százalékos csökkenésre számítanak.

A kereslet hosszú távú csökkenése

A földgáz iránti kereslet csökkenésében az a bökkenő, hogy nem a háztartások és a közintézmények fogyasztása lett alacsonyabb. Sajnos a valóságban a háztartások gáz iránti kereslete tovább nőtt, különösen azokban az országokban, ahol a gázárakat korlátozták vagy alacsonyan tartották, mint például Spanyolországban és Franciaországban.

Az ipar fogyasztja el általában az európai földgázhasználat 28 százalékát. Amennyiben a tartósan magas energiaárak csak azért fognak csökkenni, mert az egész kontinensen tönkreteszik a keresletet, akkor nehéz lesz olyan tényezőt találni, amiből a gazdasági növekedés származhat.

A legnagyobb gázfogyasztó a vegyipar, különösen a műtrágyagyártás, ahol már a teljes termelés 70 százalékát leállították. Mellette a vas- és fémgyártás, a betongyártás és a papírgyártás is komoly problémákkal küzd.  

A keresletcsökkenés nagy részét az energia- és gázigényes ágazatokban, például a vegyiparban, az acélgyártásban, a kerámia, a műtrágyák az egyéb anyagok előállításánál tapasztalhatjuk meg. Máris jelentős visszaesés látható ezekben az ágazatokban.

A földgáz ára 2023-ban enyhén csökkenni fog, de ez nagyrészt az energiaigényes ipari szektor kapacitásainak visszafogásából ered, ami megakadályozhatja a gazdaság erőteljes fellendülését 2024 előtt.

A legfrissebb európai beszerzési menedzserindexek is alátámasztják a fenti jóslatot

Az eurózóna októberi beszerzési mutatói két év óta a legnagyobb visszaesést mutatták, ami szinte biztosra jelzi a recessziót az év végére és a jövő év elejére. A helyzet világszerte nehéz: a globális beszerzési indexek 2013 óta nem voltak ilyen alacsonyak, ha eltekintünk a koronavírus okozta pánik időszakától. A világgazdaság lassulása tovább növeli a negatív nyomást az exportfüggő Európára, amelyet amúgy is szorongat a magas árak és a reálfogyasztás csökkenése. A Capital Economics elemző cégtől származik az az euróövezet gazdasági növekedésére vonatkozó viszonylag pesszimista előrejelzés, amely szerint a gazdaság jövőre 1,8 százalékkal zsugorodik.

Tehát, a várható kereslet visszaesése miatt csökken a földgáz ára. Ez azonban elsősorban az ipari kereslet alapján történik, amelynek hatásai az egész gazdaságban érezhetőek lesznek.

– mondta Marco Mensink, az Európai Vegyipari Tanács képviselője.

A kínálat rövid távú növekedése

A földgázkínálat jövőre valószínűleg még nem fog növekedni. Továbbra is lehetséges, hogy az orosz szállítások nélküli földgázkészletek az idei tél után teljesen kimerülnek, és a következő tél előtt nem lesz mivel feltölteni a tározókat. Minden a téli hőmérséklettől függ.

Ezáltal a piacon spot gázfelesleg keletkezik, ami azt jelenti, hogy a spot gáz ára csökken, és ezzel együtt csökkennie kellene a spot villamos energia árának is. A jövő év első negyedévére vonatkozó ár azonban szinte változatlanul megawattóránként 150 euró körül marad. Ez azt jelenti, hogy

Amennyiben a hosszú távú ár, amely még mindig nagyjából ötszöröse a hosszú távú átlagnak, nem csökken jelentősen, az ipari termelés rombolása folytatódni fog. Ez különösen igaz azokra az országokra, amelyek nem vezettek és nem is fognak bevezetni árplafonokat vagy megfelelő kompenzációs intézkedéseket.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. november 07. 17:55
Ez az EU gázsapka a Halálos Fegyver 3 nyitójelentére hasonlít, amikor Riggs és Murtaugh "szakértelmének" köszönhetően felrobban az irodaház, de megmentik a macskát és ezért még tapsot is várnak.
sersem4
2022. november 07. 17:55
Ja. Az LNG szállító tankerek, az a 30 meg Cadiz előtt állnak, mert csak 6-ot tudnak hetente vissza gázositani. A tankerek napi bérleti díja 400 ezer dollár felett van. Az ipar nem használja fel, a tárolók tele, de tavaszra sem lesz jobb a helyzet, mert addigra kiürülnek a tárolók, az árak felmennek, az ipar még még jobban lepadlozik.... Ördögi kör.
zsanett-kúnrum
2022. november 07. 17:54
Jó draga lesz a müszarosacélbetétesgumicsikó.
kunzoo
2022. november 07. 17:53
Homokszem került a háborús infláció gépezetébe. Olcsóbb a gáz mint a háború előtt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!