Végre egy pozitív meglepetés: a vártnál jobban nőtt a termelés 

2022. október 06. 09:50

A várakozásokat meghaladva 14,4 százalékkal nőtt az ipari termelés augusztusban, míg munkanaphatással megtisztítva 9,3 százalékkal növekedett, mivel augusztusban kettő munkanappal több volt. A statisztikai hivatal közlése szerint az első nyolc hónapban 6,1 százalékkal nőtt az ipari termelés, és az elemzők az év végéig ezen ütem fennmaradását várják.

2022. október 06. 09:50
null

Elemzők:
Suppan Gergely, a Magyar Bankholding makrogazdasági elemzési vezetője
Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding makrogazdasági elemzési vezetője Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője

Miközben egymást követik a rossz hírek, a friss augusztusi ipari termelési adatok azért még optimizmusra adnak okot. A termelés bővüléséhez ráadásul a feldolgozóipari alágazatok többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú alágakban is emelkedett a termelés volumene az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Így a járműgyártás kiugróan nőtt az alacsony bázishoz képest, de a számítógép, elektronikai, optikai termék, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása is jelentősen bővült.

A termelés az év első nyolc hónapjában 6,1 százalékkal nagyobb volt, mint 2021 azonos időszakában.

Árnyalja a képet ugyanakkor, hogy júliussal összevetve augusztusban csak minimálisan mozdult felfelé az ipari termelés.

Ugyanis a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás augusztusban az előző hónaphoz viszonyítva mindössze 0,1 százalékkal bővült. Tehát havi alapon – az egyre romló külső környezet ellenére is – csupán stagnált. 

Új történelmi csúcson az ipari termelés

Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője szerint a fenti adatok azt jelentik, hogy az ágazatban működő vállalatok jelentős része eddig tudott alkalmazkodni az orosz-ukrán háború okozta kedvezőtlen gazdasági környezethez és az árak elszabadulásához, az ágazat termelése nem zuhant össze.

Fontos, hogy az ipari termelés éves összevetésben mindkét nyári hónapban emelkedni tudott, így a nyári leállások eltérő ütemezése most nem játszhatott túlzottan nagy szerepet a jelentős bővülésben

– húzza alá Regős Gábor.

Az első nyolc hónapban az ágazat kibocsátásának volumene 6,1 százalékkal nőtt, azaz várhatóan az év egészében is növekedhet. Ezt nagyban befolyásolja, hogy a vállalkozások mennyire sínylik meg az elszabaduló energiaárakat – különösen is amelyekkel az októberben induló új gázévben szembesülnek -, illetve hogy hogyan alakul a külső kereslet.

Az utóbbi kapcsán kedvezőtlen jel, hogy júliusban az Európai Unióban az ipari termelés éves alapon 0,8 százalékkal mérséklődött, ugyanakkor a hazai rendelésállomány egyelőre magas. A júliusi és augusztusi adatok alapján az ipari teljesítmény a GDP alakulását a harmadik negyedévben pozitívan befolyásolhatta.

 

A Magyar Bankholding makrogazdasági elemzési vezetője aláhúzza: az ipari termelés 2020 októberéig teljesen kilábalt a járvány okozta válságból. Ugyanakkor Suppan Gergely hozzáteszi, hogy a további lendületes növekedést a chiphiány fékezte, így a járvány előtti szint közelében, azt kissé meghaladó mértékben ingadozott az ipari termelés, ahonnan az idei év elején határozott lendületet vett, augusztusban pedig új történelmi csúcsra ért. Konkrétan:

A 2015. évi átlaghoz viszonyítva 27 százalékkal bővült az ipari termelés, míg 55,3 százalékkal haladja meg a 2010. évi átlagos termelési szintet. Tavaly pedig összesen 9,6 százalékkal bővült.

Így muzsikáltak az autógyárak

Az autógyárak termelése 2020 októberében már meghaladta a járvány előtti szintet, azonban a múlt év sorána félvezető hiány miatt az alág termelése átlagosan 20 százalékkal maradt el, így ez mintegy 5-6 százalékponttal mérsékelte az ipari termelés volumenét. Az – egyébként lassan enyhülő – chiphiány ellenére biztató, hogy 

a járműgyártás új rendelései, valamint rendelésállománya tartósan kiemelkedő, júliusban 29,8 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet. 

Az autógyártók a szűk beszállítói kapacitások miatt rövid távon elsősorban a drágább, nagyobb profitmarzzsal rendelkező modellek rendeléseit teljesítik, azonban a második félévtől már javulásra számítanak, amit az alágazat érdemi javulása is alátámaszt. 

A Makronóm Intézet szakmai vezetője megjegyzi, hogy a jelentős, éves alapú bővülésben nagy szerepe volt a gyenge bázisidőszaki adatnak is, különösen is a járműgyártás esetében, ahol a chiphiány visszafogta a termelést. Ennek megfelelően itt a növekedés is kiugró volt.

Suppan Gergely kiemeli, hogy az ukrajnai háború azonban jelentősen rontotta a kilátásokat, amit az Ifo és a ZEW index után már a beszerzési menedzser indexek is tükröznek, az utóbbi hónapokban pedig élesen lefordultak/ lefelé. 

Az ukrajnai háború, valamint a Covid elleni, már idén nyári szigorú kínai lezárások hatására újra felvetette a beszállítói láncok szakadozását, azonban ennél lényegesen nagyobb mértékben 

ami igen súlyos következményekkel járhat. 

Jó hír viszont, hogy a hazai ipari rendelésállományok mindenesetre továbbra is magas szinten állnak, így a beszállítói problémák enyhülése további élénkülést eredményezhetne. 

Mi várható a közeljövőben?

Az idei harmadik negyedévben a még jelenlévő chiphiány miatt az egy évvel ezelőtti gyenge bázis, valamint az idén fokozatosan enyhülő félvezetőhiány miatt nagyobb mértékben növekedhet az ipari termelés, azonban az orosz-ukrán háború továbbra is számos kockázatot jelenthet. 

Noha a félvezetőhiány még sokáig fennmaradhat, fokozatos javulásra lehet számítani, mivel az utóbbi időben csökkent a műszaki cikkek iránti kereslet. A beszállítói láncok szakadozása szintén jelentős kockázatot jelenthet, csakúgy, mint az energia árainak elszállása, azonban 

egyes nyersanyagok, különösen az ipari fémek árai már meredeken visszaestek a recessziós aggodalmak hatására. 

Az elszálló energiaárak több ágazatot is a termelés visszafogására kényszeríthetnek. A külső keresletet ronthatja az infláció élelmiszer-, és energiaárak vezérelt emelkedése a vásárlóerő csökkenésén keresztül. 

Ugyanakkor 

továbbra is élénkítheti az ipart a nagyon magas rendelésállomány – ez júliusban 22, 6 százalékkal állt magasabban az egy évvel ezelőttihez képest

– mondja Suppan Gergely.

Középtávon, jövő nyártól újra jobb lehet a helyzet

Az energiaválság által okozott várható átmeneti megingásokat követően a jövő év közepétől a Magyar Bankholding 

fokozatos élénkülésre számít az ipari termelésben, amit új – főleg az akkumulátorgyártáshoz és autóiparhoz, valamint élelmiszeriparhoz, vegyiparhoz, védelmi iparhoz kapcsolódó – kapacitások várható üzembe helyezése is támogathat.

A hazai gazdaság középtávon jelentősen profitálhat – egyebek közt – 

a CATL, az SK Innovation, a Samsung SDI, a BMW és a Mercedes beruházásaival, valamint a védelmi ipari kapacitások kiépülésével, mivel a hadiipari kiadások szignifikáns növekedése várható a következő években. 

Idén a bázishatások és az új kapacitások üzembe helyezése miatt, jelentős bizonytalanságok mellett továbbra is 6 százalék körüli ipari termelés növekedésre számít a Magyar Bankholding, a tavalyi 9,6 százalék után.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
minekkellregisztralni
2022. október 07. 15:56
Majd Dobrev rottyant egyet az árnyékszékbe.
Nehidd El
2022. október 07. 11:21
Világvége, államcsőd már megint! Árnyékkormány, segíccs!
gacsat
2022. október 06. 20:33
Mit nem adnék egy csipek nélküli új autóért!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!