Kutatás: régiónk gyorsan zárkózik fel a Nyugathoz – befektetési robbanás várható

2022. november 23. 16:00

Rohamosan zárkózik fel Nyugathoz Közép- és Kelet-Európa, ez pedig egyre több befektetőt vonz a régióba – derül ki egy amerikai tanácsadó friss kutatásából. A térségre jellemző (makro)gazdasági stabilitás, kedvező vállalkozási környezet és tehetséges munkaerő azok a tényezők, amelyek a régiót a befektetők kedvencévé teszik majd a jövőben, mutat rá a bostoni székhelyű vállalat.

2022. november 23. 16:00
null

A magántőke-befektetések erőteljes növekedési időszakába lép Közép- és Kelet-Európa, leküzdve a geopolitikai és makrogazdasági turbulenciák hatásait, jelenti a Bain & Company nevű tanácsadó friss elemzésében. 

A bostoni székhelyű vállalat kutatásában nyomon követte a magántőke-ökoszisztéma fejlődését Közép- és Kelet-Európában az elmúlt két évtizedben, és arról számol be, hogy

miközben azt is leírja, hogy nagy előnyökkel járhatnak azon befektetők, akik kihasználják ezt a felfelé mutató tendenciát.

Van hova fejlődni, de a jelek jók

A Bain & Company hangsúlyozza, hogy a régió még mindig lényeges lemaradással néz szembe a kontinens nyugati részéhez képest: Nyugat-Európában az egy főre jutó GDP 43 000 euró, míg Közép- és Kelet-Európában mindössze 14 000 euró, ami jelentős további mozgásteret kínál a konvergenciához.

Továbbá a befektetések terén is van hova fejlődni: a magántőke-befektetések Közép- és Kelet-Európában átlagosan mindössze 0,2 százalékot tesznek ki a GDP arányában, szemben a nyugat-európai 0,8 százalékkal – mutat rá a kutatás. 

A jelek viszont biztatók. Egyrészt az üzleti környezet exponenciális javulást mutatott az elmúlt években: a kormányok leküzdötték a bürokrácia sok akadályát , egyszerűsítették a törvényeket, és leépítették a külföldi befektetéseket akadályozó korlátokat, aminek eredményeképpen a régió gazdaságai az elmúlt 10 év során csaknem felzárkóztak Nyugat-Európához a Világbank (World Bank) üzleti környezetet vizsgáló index (Eease of doing business index) rangsorában – emeli ki a jelentés. 

Ezen kívül – a kutatás szerint – a régióban tevékenykedő vállalkozók arra számítanak, hogy növekedni fog a térségbe befektetni kívánók száma a befektetések jelenlegi és jövőbeni megtérülési potenciálja miatt. Egyre több határon átnyúló sikertörténet és mind több “regionális bajnok” vállalat jelenik meg Közép-és Kelet-Európában, ami bizonyítja, hogy a vállalkozások nemzetközivé válása könnyedén teljesíthető a régión belül – mutat rá a Bain & Company

A kutatás szerint a befektetési lehetőségek tekintetében a legfontosabb trendek, amelyek a térséget jellemzik: 

  • a zöld átállás 
  • az összeszerelés/gyártás kiszervezése
  • a szolgáltatások kiszervezése (nearshoring)
  • a vállalati és lakossági digitalizáció 

Az amerikai tanácsadó hozzáteszi, hogy a rendelkezésre álló jövedelem folyamatos növekedése Közép- és Kelet-Európában lehetővé teszi az új fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok, továbbá a szolgáltatási szektor rohamos növekedését is. 

Tehetséges munkaerő 

A kutatás arra is fényt derít, hogy 

a régió kiemelten tehetséges munkaerővel rendelkezik,

amely ráadásul sokkal olcsóbb is: a munkaerőköltség óránként 11 euró Európa közép-keleti részén, míg Nyugaton ez az érték háromszor annyi: eléri a 33 eurót. 

Főleg a technológiai szektor az, ahol a régiónk büszkélkedhet, ugyanis

a szoftverfejlesztők minőségét tekintve a világ hat legjobb országából négy Közép- és Kelet- Európában található (Szlovákia, Lengyelország, Magyarország, Csehország) 

– mutat rá a Bain & Company.

A Makronóm már korábban is fényt vetett a jelenségre. Ahogyan azt írtuk, a nyugati IT-szektor komoly tehetséghiánnyal küzd, ami továbbra is arra kényszerítheti az iparágban tevékenykedő multinacionális cégeket, hogy régiónkba költöztessék magasabb hozzáadott értékű folyamataikat

Azt is kiemeltük, hogy a közép- és kelet-európai technológiai piacon a nyugat- és észak-európai országokhoz képest a nemek közötti egyensúly is jobban áll – Romániában és Bulgáriában például sokkal magasabb az szektorban dolgozó nők aránya Európa többi részéhez képest. 

Összességében pedig a nők foglalkoztatásának növekedési üteme is magasabbnak tűnik a régión belül, írtuk. Erre mutat rá a Bain & Company alábbi ábrája is. 

Ezért sem okozhat nagy meglepetést, hogy a régióban hatalmas beáramlás tapasztalható, ami a multinacionális technológiai vállalatokat illeti, amelyek sok esetben ráadásul kutatási és fejlesztési (K+F) központjaikat is kiszervezték: jelenleg Közép- és Kelet-Európa mintegy 6 300 multinacionális K+F létesítménynek ad otthont a 2010-es 1 700-hoz képest – olvasható a kutatásban.

Stabil gazdasági alapok 

A jelentés továbbá emlékeztet, hogy a közép- és kelet-európai régió vonzerejének nagy részét az erős makrogazdasági alapok teszik ki – ráadásul úgy tűnik, hogy a térség növekedési üteme a jövőben is meghaladja Nyugat-Európa teljesítményét: Lengyelország 4,2 százalékos és Románia 5,1 százalékos GDP-növekedést prognosztizált 2022-re, szemben az euróövezeti 2,7 százalékkal, mutat rá az amerikai vállalat. 

Igaz, hogy az utóbbi időben tapasztalt geopolitikai és makrogazdasági nehézségek már most is hatással vannak a közép és kelet-európai országok gazdaságára, de a hatás mértéke valószínűleg nem fog lényegesen eltérni attól, amit Nyugat-Európa tapasztalhat,

következtet a Bain & Company

Ezen túlmenően a kutatás hangsúlyozza, hogy Közép- és Kelet-Európa vonzó növekedési profilját a fejlett gazdaságokhoz hasonló stabilitás ötvözi, ami megkülönbözteti ezen államokat a többi feltörekvő gazdaságtól. Mindezt pedig a piac is érzékeli: globális szinten a befektetők közel negyede szerint a régió kínálja a legjobb feltörekvő piaci lehetőségeket, derül ki a kutatásból. 

Végül arról sem szabad megfelejtkezni, hogy a térség összesített gazdasági ereje sem kicsi: a Bain & Company rámutat, hogy Közép-és Kelet-Európa 1,3 billiónyi eurós GDP-vel rendelkezik, amely

méretét tekintve Skandináviával és Dél-Koreával összemérhető.

Befektetési robbanás várható 

Mindennek fényében az amerikai tanácsadó kiemeli, nem csoda, hogy a kockázati-tőke területén a közép-és kelet-európai befektetések értéke az egekbe szökött, és 2021-ben elérte a 4,1 milliárd eurót (1640 milliárd forintot), amivel

„Ez a jelentés bemutatja azokat a rendkívül pozitív befektetési fundamentumokat, amelyeket jelenleg Közép-Kelet-Európában mi is látunk” – fejtette ki Małgorzata Bobrowska, a lengyel magántőke- és kockázatitőke-szövetség (PSIK) elnöke.

A közgazdász hozzátette, hogy a befektetők nagyot profitálhatnak a régióban megfigyelhető trendekből, beleértve az EU támogatásokat is – 2007 és 2027 között 584 milliárd eurónyi kohéziós politikai támogatás érkezik a régióba, mutat rá Bobrowska. Ezen túlmenően a gyártás és az IT-kiszervezés (nearshoring), valamint a globális ellátási láncok újraszerveződése, egyszerre a közép és kelet-európai székhelyű vállalatok sikertörténeteivel rendkívül kedvez a régiónak a közgazdász szerint. 

Jacek Poświata, a Bain & Company lengyel részlegének ügyvezető partnere pedig rámutatott, hogy a közép- és kelet-európai országok rohamos gazdasági növekedését és felzárkózását Nyugathoz a magasan képzett munkaerő, valamint a kiszervezésbe, az infrastruktúrába és a zöld gazdaságba történő befektetések hajtják. 

A közgazdász szerint most rendkívüli lehetőség adódik a befektetők számára, hogy kihasználják e pozitív tendenciát: „a kockázatitőke-piac már most is virágzik, és arra számítunk, hogy ez folytatódni fog, a következő négy évben a befektetések megduplázódnak vagy megháromszorozódnak a nyugat-európai gazdaságokban tapasztalt pályák alapján” – emelte ki Poświata.

(Fotó: 123RF)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!