Olcsóbb lesz a mobilnet és a telefonálás a Balkánon is

2022. december 12. 11:59

Magyarország polgárainak és cégeinek is fontos, hogy jövő év októberétől a mobildíjak esetében is jelentősen csökken a különbség a Nyugat-Balkán és az Európai Unió országainak polgárai között. A roamingdíjak eltörléséről írtak alá ugyanis megállapodást minap Tiranában az EU-Nyugat-Balkán-csúcs keretében az unió távközlési szolgáltatói a nyugat-balkáni szolgáltatókkal.

2022. december 12. 11:59
null
Ennek a megállapodásnak az első előnyeit a felhasználók várhatóan tíz hónap múlva,  2023. október 1-től érzik majd meg.

Ekkor kezdik meg ugyanis a romingdíjak folyamatos csökkentését, hogy végül 2027-ben már az EU és a Nyugat-Balkán országainak területén emelt díjak nélkül lehessen telefonálni, vagy a mobilinternetet használni, közölte Vladimir Lučić (Vladimir Lucsity), a Telekom Srbija szerbiai telekommunikációs cég igazgatója a közszolgálati televízióval. (Az érintett országok: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Koszovó, Észak-Macedónia és Szerbia) 

Vladimir Lučić, mint a Nyugat-Balkán legnagyobb telekommunikációs szolgáltatójának vezetője volt az egyike a megállapodás aláíróinak. A szerbiai szolgáltató ugyanis nem csak Szerbia területén, hanem az egész régióban tevékenykedik, és több mint 11 millió előfizetővel büszkélkedhet. Lučić egy korábbi nyilatkozatában kiemelte, 2021-ben 1,3 milliárd eurós bevételt értek el, míg idén december végig a bevételek várhatóan meg fogják haladni az 1,5 milliárd eurót is.

Lučić az Euronews szerbiai szerkesztőségének elmondta, hogy a Tiranában december 6-án aláírt megállapodás a később bekapcsolódó szolgáltatók számára erős alapot képez majd  a fokozatos díjcsökkentésre. A telefonszolgáltatók várhatóan 2023 májusában készülnek el azzal a tervvel, ami alapján 2023 októberétől már alacsonyabb árakon történne a megfizettetés.

A Nyugat-Balkán országai számára a fokozatos díjcsökkentés nem ismeretlen, hiszen a régió országai már 2019-ben aláírták, majd 2021. július 1-től bevezették a Roming like home (Roming, mint otthon) fizetési rendszert, amit a Regionális Együttműködési Tanács (Regional Cooperation Counsil – RCC) koordinált, illetve amit az Európai Bizottság és az Európai Szomszédságpolitika és a Csatlakozási Tárgyalások Főigazgatósága támogatott.

A fokozatosan díjcsökkentés után Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Koszovó, Észak-Macedónia és Szerbia területén ma már nem fizettetnek emelt díjat a szolgáltatók az e régión belülről érkező hívások és a mobilnetes adatforgalom után.

Az EU és a Nyugat-Balkán közti megállapodás kidolgozásánál a Deutsche Telekom koordinált, ezért a 2022-es év folyamán számos tárgyalást szervezett az EU szolgáltatói és a Nyugat-Balkán országainak szolgáltatói között – közölte Lučić. Közösen dolgozták ki a deklaráció összehangolt szövegét, amit az EU is támogatott, hiszen arra számítanak, hogy a politikai előnyök mellett, gazdasági és szociális integrációra is sor kerül az unió és a Nyugat-Balkán között.

 Várhelyi Olivér 2019 decemberében kinevezett szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos a tiranai csúcstalálkozó során kiemelte, éppen a romindíjak megszüntetéséről szóló deklaráció vezet majd a régió uniós integrációjához, ez egy olyan törekvés, ami nem tartalmaz kozmetikázott elemeket, nem akadémiai vagy filozófiai ötlet, hanem valós dolog. 

Várhelyi Olivér kiemelte, az EU a Nyugat-Balkán felé nemcsak politikai elvárásokat és prioritásokat támaszt, hanem a fenntartható gazdasági, társadalmi és inkluzív növekedést is figyelembe veszi.

A romingforgalomnak mindenki számára elérhetőnek kell lennie, olyan árakat kell meghatározni, amit minden polgár megengedhet magának, mutatott rá a bővítési biztos, majd felhívta a figyelmet, a deklaráció nagyon fontos lépés ebbe az irányba. Mint mondta, mindenki számára előnyös lehet. Várhelyi kiemelte:

a cél az, hogy a nyugat-balkáni országokban élő polgárok könnyebben el tudjanak jutni az unió országaiba, ahol otthon érezhetik magukat a digitális térben is.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
h040183
2022. december 13. 02:01
Nem hittem a szememnek, amit olvasok... 2027-től!!! Addig EU se lesz!! :)))
Reszelő Aladár
2022. december 13. 02:01
Azért szép dolog, hogy arrafele még mindig működik a roamingnak nevezett lehúzás. Másodpercenként gigabájtok ezrei mennek ezen országok közt, de simán kiszámláznak egy 2kilobájtos SMS-t 1EUR-ért. De ami még szebb, hogy 5 év alatt tervezik a kölségeket normalizálni, ebből 1 év csak a felkészülés. Ha emelni kellene az 5 perc alatt beállítható.
dragstar
2022. december 12. 22:16
Akkor még októberig rabbolhat a yettel.
Kecmec
2022. december 12. 22:16
Ez komoly , nem volt már semmi hír amivel kitöltsétek a felületet....legközelebb majd arról irtok ,hogy észak kina valamely kis falvában kiszakadt egy zsák rizs......de amiről kellene arról meg hallgattok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!