Most Szijjártót kóstolgatja az oroszokkal háborúzó német külügyminiszter

2023. május 23. 08:11

A külügyminiszterek találkozóján az OTP-bank listázása elleni magyar tiltakozás és válaszlépés bőszítette fel Annalena Baerbockot.

2023. május 23. 08:11
null
Révész Béla

A hétfői külügyi találkozón, amelyen a tizenegyedik szankciós csomag, valamint az Ukrajnának küldendő újabb katonai segély került napirendre Brüsszelben, Szijjártó Péter külügyminiszter ismét világossá tette a magyar kormány álláspontját: az Európai Békekeretből 500 millió eurós újabb felajánlás blokkolása Magyarország részéről mindaddig fenn fog állni, amíg Ukrajna nem törli az OTP-t a „nemzetközi háborús szponzorok” listájáról.  

Szijjártó Péter rámutatott, hogy a békekeretből már 5,7 milliárd eurót fordítottak az ukrajnai fegyverszállítások finanszírozására, és noha hazánk álláspontja szerint ez eszkalációs veszélyt jelent, a kormány eddig nem lehetetlenítette el a kifizetéseket, ezúttal azonban az OTP-ügy megoldásáig nem enged a nyomásnak.  

A Politico információi szerint Szijjártó Péter szavaira Annalena Baerbock német külügyminiszter reagált a legélesebben, aki – források idézése és tények ellenőrzése nélkül – szintén az OTP-t kezdte támadni, amiért a bank „elismeri a donyecki és luhanszki területek orosz fennhatóságát, és hitelt nyújt orosz katonáknak”.

Magyarország a leghatározottabban visszautasítja az alaptalan bírálatot, rámutatva: az OTP ukrajnai vállalata a kezdetektől Ukrajnát támogatta a háborús erőfeszítésekben, minden ezzel ellentétes megnyilvánulás pedig nem más, mint hazugság.

Az OTP Bank ukrajnai igazgatóságának közleményéből

Az OTP Bank minden esetben követi az ukrán és a nemzetközi jogi normákat. Felelős üzleti tevékenységet folytat, melynek célja az ügyfélkörrel való hosszú távú kapcsolattartás és az ukrán gazdaság növekedése. (…) A média hamis információkat közöl a Bank oroszországi piaci tevékenységéről. Ezzel kapcsolatban tájékoztatjuk Önöket, hogy az OTP Csoport 2022 folyamán drasztikusan csökkentette jelenlétét az orosz piacon: részesedése 0,17 százalékra, míg vállalati hitelállománya 75 százalékkal csökkent, egyben leállították a jogi személyeknek nyújtott hitelezést. A megszállt területek elismeréséről, valamint az orosz hadseregnek nyújtott kedvezményes kölcsönökről szóló információk nem helytállóak! Az OTP Csoport ugyanakkor nyilvánosan támogatja Ukrajnát, határozottan elítéli a háborút, anyagi támogatást nyújt Ukrajna védőinek, a kórházaknak és árvaházaknak. Az OTP Bank már több mint 5,5 milliárd hrivnya értékben vásárolt államkötvényt az állami kiadások finanszírozására. Mi, az OTP Bank Ukraine továbbra is mindent megteszünk Ukrajna győzelméért!

A vitába a jelek szerint egyedül Barbock állt bele olyan módon, hogy a negatív ukrán narratívát ismételgette, a többi résztvevő inkább azzal érvelt a magyar külügyminiszternek, hogy a listázással kapcsolatos aggodalmakat Magyarország válassza külön az Ukrajnának szánt katonai segélyek és a szankciók jóváhagyásától. Olyan diplomata is volt, aki értelmetlennek minősítette az ukrán listázást, mondván: annak jogi jelentősége nincs. (Ebben igaza van, azonban a bank hitelességét a felfokozott érzelmi reakciókra építő ukrán dezinformációs kampány nagyon is alááshatja.)

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője mindenesetre komolyan vette az ügyet, és – Baerbockkal ellentétben – diplomatikus úton szeretné elsimítani az ellentéteket és az esetleges félreértéseket, ezért mindenképpen Kijevhez fordul annak érdekében, hogy Ukrajna (az OTP-ügyet megoldva) hozzájuthasson a következő katonai segélycsomaghoz. 

Fotó: MTI/EPA/Szilágyi Anna

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2023. június 22. 10:19
Eleve nincs is önálló német külpolitika, ha valamit akarna Szijjártó a németektől az amerikaiakkal kellene egyezkednie. Ami nyilván nem megy, tehát megteheti, hogy Szijjártó beleszarik a libbant tyúk véleményébe. Nem oszt, nem szoroz.
fogas paduc
2023. június 16. 10:49
Ekkora idióta barom nőt még nem láttam!
citromosParizer
2023. május 30. 20:25
nem gondoltam, hogy olyat fogok valaha is mondani, hogy a Borrell értelmesebb bárkinél is, de így "Annalena 360fok" mellett kénytelen vagyok mégis megtenni :)
civis72
2023. május 24. 16:04
a német üzletláncok meg boldogan viháncolnak moszkvában
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!