Megmentik az enyészettől a magyar szecessziós építészet egyik legnagyszerűbb alkotását

2023. július 04. 16:43

Több mint 100 éve határozza meg Szatmárnémeti régi főterének látképét az egykori Pannónia Szálló épülete, amely szecessziós építészeti jegyeivel hamar a város legfontosabb jelképévé vált. Noha később is fontos szerepet játszott a város életében, az épület állapota az elmúlt évtizedekben egyre inkább leromlott. A helyzet azonban hamarosan változhat,

2023. július 04. 16:43
null

Szatmárnémeti, az egykori Szatmár és a mai Szatmár vármegye névadója az egyik legszebb városnév a magyar nyelvben. Nekünk szép, de a városi legendák szerint a nemzetközi építészszakmai közönség tagjainak igencsak meggyűlt a baja azzal, miként is ejtsék a helység nevét, amikor az 1903-as bécsi építészeti világkiállításon a Szatmárnémeti akkori főterén frissen felhúzott Pannónia Szálló épületének ítélték oda a második helyezésért járó neves díjat.

A rangos díjazás révén Szatmárnémeti felkerült a nemzetközi építészet világtérképére. 

A szakmai zsűri pedig jól döntött, hiszen a város akkori polgármesterének, Hermán Mihálynak a kezdeményezésére az észak-erdélyi városban a századfordulós szecessziós építészet egyik legragyogóbb alkotása valósulhatott meg Bálint Zoltán és Jámbor Ferenc neves építészek tervei alapján. Az egykori régi törvényszék helyén 1901-ben kezdődhetett meg az új szálló alapjainak kiásása, alig egy évvel később, 1902-ben át is adták az épületet.

 

A frissen megnyílt Pannónia Szálló fénykorában bálok színtere volt, és noha később Dacia Szállodára keresztelték át, a város életében a 20. század egészét átívelően fontos szerepet töltött be. Ám a szálló állapota az elmúlt évtizedekben jelentősen leromlott, így egyre sürgetőbbé vált egy teljes körű rekonstrukció, a városban is évek óta közbeszéd tárgya, mi lesz az épület sorsa. 

A jó hír, hogy a tervek szerint a ház hamarosan újra fogadhatja vendégeit, akik az eredeti szecessziós stílusjegyek mellett a modern kor dizájnelemeit is megcsodálhatják majd falai között.Nézzük sorjában, milyen szerencsés csillagállásra volt szükség ahhoz, hogy elindulhasson a nagyszabású rekonstrukció.

Akik újra funkcióval látják el az épületet

Az egykori Pannónia Szálló értékmentő projektje a csupán pár éve létrehozott Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány égisze alatt valósul meg, amelyet azért hoztak létre, hogy a közép-európai régió műemlék-, illetve néhány esetben műemléki védelemben nem részesülő, ugyanakkor fontos kulturális-történelmi értékkel rendelkező épületeit védje. 

Az alapítvány létrehozásának törvényi alapja a 2020. évi XCIII. törvény, amelyben a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány megalakulása mellett a részére történő vagyonjuttatásról is szó esett. 

 

Az alapítvány missziójának centrális elemét, ahogy nevéből is következtethetünk rá, a közép-európai térségbeli ingatlanok értékmegőrzése alkotja. Érdemes a misszió kapcsán megjegyezni, hogy nem csupán az épített örökség védelme iránt száll síkra, hanem az egészében vett kulturális-szellemi örökség védelméért. Ebből az örökségből levezethető a magyarság múltja, felidézhetjük történelmünk – gyakran erős rekonstrukcióra szoruló – örökségét, amin keresztül hidat tudunk képezni a helyi közösségek között, erősítve összetartozástudatukat. Az alapítvány kiemelt célja ennek az örökségnek a megóvása és fenntartása. Ez segíthet abban, hogy – határon innen és túl – mindenki megérthesse az örökségét. 

Az alapítvány tevékenysége a gyakorlatban azt jelenti, hogy felkeresi ezeket az ingatlanokat, majd ezeknek a régi, de történelmileg és kulturálisan annál fontosabb épületeknek új funkciókat ad. Ennek nem csupán gazdasági, de kulturális vonatkozása is van az épületek jellegéből, fontosságából adódóan. Ezeknek az épületeknek a rekonstrukciójára, üzemeltetésére a legkiválóbb szakembereket és szakmai partnereket alkalmazza az alapítvány, hiszen az ingatlanok a helyi közösségek számára is kulcsfontosságúak, érzelmileg kötődnek hozzájuk. 

A célok között – az ingatlanok felkutatásában – semmiféle politikai érdek nem szerepel, sokkal inkább a már fentebb említett hídszerep kialakítása, a közös kulturális örökség védelme a cél. Helyi szinten az alapítvány az eddigi működése során nem is tapasztalt ilyesfajta ellentéteket vagy problémákat, amihez nagyban az is hozzájárult, hogy folyamatos az egyeztetés, illetve a kommunikáció a helyi  szereplőkkel. Ez a kapcsolattartás a fejlesztések szempontjából is fontos, hiszen többek között a helyi turizmus fellendítése és a munkahelyteremtés az érintett városok lakói elemi érdekei közé tartoznak.

Nemzetközi szállodamárka döntött Szatmárnémeti mellett

Az egykori Pannónia Szálló épületét a magyar állam még 2018-ban vásárolta meg, majd a leromlott állapotú műemléképület 2020-ban került az alapítvány tulajdonába. Azonban az ingatlan kiemelt műemléki státusza miatt szükséges hosszadalmas előkészítés és engedélyezés elhúzódása miatt mostanra sikerült csak minden feltételt teljesíteni ahhoz, hogy a felújítás megvalósítása is megkezdődhessen. 

 

Az egykori Pannónia Szálló azért különösen értékes magyar kulturális és történelmi szempontból is, mert a történelmi Partium egyik legszebb, legismertebb szecessziós épülete, amely szinte a város egyik jelképe is egyben, és mint olyan, nem maradhat az enyészeté. 

A Szatmárnémetiben megvalósuló projekt már régóta körvonalazódott. Igaz, az ottani polgármester révén már lehetett hallani a szóban forgó szállóról és a tervezett rekonstrukcióról a médiában. Az idén induló értékmentő felújítás, mindamellett, hogy visszaadja az épület egykori szépségét és funkcióját, egy modern, nemzetközi szállodalánc megtelepedését is előkészíti Szatmárnémetiben.

Az alapítvány a nemzetközileg ismert és elismert Intercontinental Hotels Group (IHG) segítségével valósítja meg a fejlesztést, a várhatóan 2025-ben nyíló szálloda pedig a neves nemzetközi lánc Hotel Indigo nevű márkája alatt fog működni, a Hotel & More Group magyar szállodamenedzsment-társaság üzemeltetésében. A Hotel & More Group jól ismert szakcég a piacon. A magyar szállodai szolgáltató társaságot 2008-ban alapították azzal a céllal, hogy professzionális szállodaüzemeltetési stratégiát nyújtsanak hoteltulajdonosoknak. A társaság ma már Magyarországon és a szomszédos országokban közel három tucat szálloda üzemeltetéséért felel, és aktív szerepet vállal hotel célú ingatlanfejlesztésekben is.

Az IHG és a Hotel & More a tárgyalások megkezdése óta elkötelezetten részt vesznek a tervek előkészítésében. A részvételük puszta ténye szakmai garanciát jelent a projekt megvalósulására, sikerességére nézve. Az IHG számára abból a szempontból is nagy lehetőséget jelent a Szatmárnémetiben rekonstruálandó szálló a román piacot tekintve, hogy bukaresti szállodáik után a szatmárnémeti lenne az ország első lifestyle butique hotele, és egyben az első Indigo Hotele is. 

Egy igazán szép ügy

A projekt nem csupán azért kulcsfontosságú, mert hungarikumról van szó – ez számos más esetben is elmondható –, hanem azért, mert a projekt a hungarikumok egy kulturális dimenzióval való bővítését jelenti. Ez magában foglalja az örökségek iránti felelősséget és a közép-európai tudat erősítését.

 

Az egykoron virágzó turisztikai forgalommal és közösségi élettel megtöltött szálló épülete újra visszakaphatja funkcióját, emellett pedig a Szatmárnémetiben élő közösségeknek is kedvező lehet. Nemcsak turisztikai és gazdasági szempontból, azáltal, hogy egy új, nemzetközi hotelmárka égisze alatt szálláshelyet és munkahelyeket teremt, de Szatmárnémeti kulturális életét is erősítheti. Az itt élők nemzetiségi hovatartozástól függetlenül, közösen élvezhetik majd történelmük és örökségük egy kicsiny, de mégis kiemelkedő darabját a hamarosan újranyíló szálloda révén, amelynek tervezése során a helyi értékek megjelenítésére is nagy hangsúlyt helyeznek, ismét felhelyezve Szatmárnémetit a nemzetközi építészet és immár a turizmus világtérképére is.

Képek forrása: Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány
 

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cserna János
2023. július 05. 01:33
Nagyon helyes. Hajrá, magyarok ott is! Ezek a törekvések az Orbán kormányok erényei közé tartoznak.
Darnai
2023. július 04. 19:05
Na ugye ,hogy lopják a pénzt na ugye ?! Vagy mégsem?
Bambuci
2023. július 04. 17:33
Hajra
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!