Ezek akadályozzák a sikeres generációváltást a hazai cégeknél

2023. augusztus 23. 16:16

Egy friss hazai kutatás öt olyan tényezőt azonosított, amely komoly nehézségeket, sok esetben konfliktust okoz egy-egy magyar vállalkozásnál a generációváltás kapcsán.

2023. augusztus 23. 16:16
Generating,Game-changing,Ideas.,Shot,Of,A,Businesswoman,Delivering,A,Presentation

A Makronóm Intézet elemzőjének írása. 

Leggyakrabban úgynevezett összeillésbeli problémák merülnek fel a cégvezetők és az utódjelöltjeik között – derül ki a Sziluett elnevezésű személyiségfelmérési módszert fejlesztő hazai startup, a Quantille adaiból. Ezt a profilt több mint száz hazai kis- és középvállalkozás cégvezetőjének adatai alapján állították össze.

Az öt azonosított terület: 

  • más-más munkatempó,
  •  helyzetfüggő, azaz az alapítótól eltérő határozottsági szint, 
  • eltérő szervezettség, 
  • az íróasztal mellett hozott versus gyakorlatias döntések, 
  • az utódjelölteknek az elvártnál alacsonyabb pszichés teherbírása. 

A következő tíz évben a hazai családi cégek 25 százalékát közvetlenül érinti az utódlás – legalábbis ez derült ki egy korábbi adatfelvételből, amelyet a Budapest LAB 2020-ban végzett el. Ugyanakkor 

a stafétabot átadását tervező alapítók/ügyvezetők 81 százaléka a cégtulajdon megtartásával szeretné átadni a vezetést: 57 százalék családon belüli, 

12 százalék cégen belüli utódlásban, további 12 pedig külső szakember bevonásában gondolkodik – derül ki a magyar startup frissen közzétett adataiból. 

Több dolgot kellene egyszerre?

A más tempó alatt azt értik a kutatók, hogy a kkv-cégvezetés átadás-átvételi folyamatának egyik leggyakoribb akadálya, hogy az alapító úgy érzi, az utódjelöltje kevés feladattal foglalkozik egyszerre, és nem pörgeti eléggé a kollégákat a felelősségébe tartozó ügyekben. További ellentmondás, hogy az ügyvezetők jellemzően bátran és nyíltan állnak bele a nehéz helyzetekbe, vállalva a döntések felelősségét, amit az utódjelöltjeiktől is megkövetelnek (helyzetfüggő határozottság). Ilyenkor jellemzően az utódjelölt, a megbízott cégvezető az alapító/ügyvezetőnél sokkal kevésbé vállalja fel a véleményét, és nem képviseli meggyőzően a cég, valamint a kollégák érdekeit.

Tűzoltás és válsághelyzetek: ide is kell az alapító

A kollégák kiválasztását, beillesztését és menedzselését támogató Sziluett-felmérés benchmarkadatai azt mutatják, hogy az alapítók személyisége gyakran az utolsó pillanatos tűzoltásban és a válsághelyzetekben a leghatékonyabb, ezért a szervezetet is inkább spontán módon strukturálják. Nem ritka, hogy egyszerre több pozíciót töltenek be, például ügyvezetőként egy időben felügyelik a termékfejlesztést, az értékesítést, a beszerzést, és ösztönösen ugyanezt várják el az utódjelöltjeiktől is.

Gyakorlat versus irodai, elméleti munka

A hazai kkv-k vezetői rendkívül gyakorlatiasak és operatívak, kifejezetten szeretnek elmerülni a mindennapi céges feladatokban. A választott utódjelölt ezzel szemben gyakran több időt tölt az íróasztala mellett, e-maileket olvas, marketingstratégián gondolkodik, irodai megbeszéléseket tart.

Az adatok a családi vállalkozások alapítóit az átlagnál érzelmileg kevésbé érzékenynek mutatják, így a nehéz helyzetekben is képesek higgadtabban kitartani.

 

 Ez a fajta edzettség azonban hátrányt jelent, amikor hasonló érzelmi tűrőképességet feltételeznek az utódjelöltjeiknél is. 

 

Továbbá ez utóbbi sokszor úgy érzi, hogy az alapító/ügyvezető hatására a szervezetben fékezhetetlenül változnak a folyamatok, a prioritások és a felelősségi körök – ezt hívják a kutatók különböző szervezettségnek. 

Az utódlásban érintett kkv-k október 15-ig ingyen vehetnek részt ebben a hazai benchmarkprogramban, cserébe az adatok anonim, kutatási célú felhasználásáért.

Kapcsolódó cikkünk:


Címlapfotó: shutterstock

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálja a makronom.hu oldalon.

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
altercat1
2023. augusztus 23. 18:30
XIX. századvégi meglátás: Az alapító tehetsége, szorgalma virágoztatja fel a céget. Fia, aki abba nőtt bele, szintén sikeres. Az unoka, aki a jólétbe született, mindent megadtak neki, ő a reménység, hát őt bizony a munka nem nagyon érdekli. Inkább szórakozni szeret, játssza az urat, pazarol. Alatta tönkre is megy a vállakozás. És jó, ha adósság nélkül.
nemecsek-3
2023. augusztus 23. 17:47
A téma nagyon is húsbavágó és nem csak a kkv-kat érinti. Messze problémásabb kérdés mint elsőre tünik. Itt sem a liberális világnak áll a zászló és még föl sem fogták miről van szó valójában. de a részletek itt nem fér el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!