Kilábalt a recesszióból a magyar gazdaság

2023. november 14. 11:28

A harmadik negyedévben 0,9 százalékkal bővült a magyar gazdaság, így a technikai recesszióból sikerült kikerülni, ráadásul az EU-átlagnál is magasabb növekedést értünk el. Ugyanakkor a KSH ma közzétett adatai szerint éves alapon 0,4 százalékkal mérséklődött a gazdaság teljesítménye.

2023. november 14. 11:28
null

Elemző: Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza 

A harmadik negyedévben a GDP a várakozásainknak megfelelően alakult, azaz a magyar gazdaság kikerült a technikai recesszióból.  

A negyedéves bővülés jelentős, 0,9 százalékos volt, azaz a recesszióból nemcsak éppenhogy sikerült kikerülni, hanem szemmel jól látható módon.  

Ugyanakkor mivel a KSH az előző negyedévek adatait revideálta, ezért a hazai recesszió végpontja mégsem az előző negyedév lett, hiszen az akkorra vonatkozó 0,2 százalékos teljesítménycsökkenést az azóta beérkező adatok felhasználásával stagnálásra korrigálta a hivatal.  

A negyedéves bővülés ellenére éves alapon a gazdaság teljesítménye még mérséklődött, 0,4 százalékkal. Ezzel a negyedéves alapú növekedés az uniós átlagot (+0,1 százalék) érdemben meghaladta, azonban az éves volumenváltozás elmaradt tőle – itt az uniós adat az első becslés szerint +0,1 százalék volt. 

Az ipari és piaci szolgáltatások vissza, a mezőgazdaság inkább felfelé húzza a termelést 

Bár a KSH az első becsléskor nem közli a részletes adatokat, a havi adatokból, illetve a KSH közléseiből sejthető, hogy  

éves alapon az ipari és a piaci szolgáltatások visszahúzták a termelést (elsősorban a gyenge belső kereslet miatt), míg a mezőgazdaság a gyenge bázisidőszaki termés miatt felfelé húzhatta azt.  

Felhasználási oldalról a fogyasztás és a beruházás volumene éves alapon csökkenhetett, míg a nettó export növekedési hozzájárulása erőteljes pozitív értéket vehetett fel – részben az export kismértékű bővülése, részben az import jelentősebb visszaesése miatt, ami szintén az alacsony belső kereslet eredménye. Negyedéves alapon mind az ipar, mind az építőipar hozzájárulhatott a gazdasági növekedéshez, de vélhetően a piaci szolgáltatások hozzájárulása is pozitív volt – eltekintve a stagnálást produkáló kiskereskedelemtől. 

Várakozásaink szerint a gazdasági teljesítmény bővülése a negyedik negyedévben is folytatódhat,  

és ekkor már az éves volumenindex is a pozitív tartományba kerül. Ugyanakkor az éves alapú recessziót a várakozásaink szerint nem sikerül elkerülni, az éves visszaesés 0,4 százalék körül alakulhat. 

Nyitókép: Shutterstock

 

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. november 14. 12:50
Lószart lábalt ki.
istvanpeter
2023. november 14. 11:48
A fejlődési és növekedési mánia és hisztéria végül is az emberiség kipusztulásához vezet, mivel a Föld energia- és nyersanyagkészletei teljesen ki fognak merülni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!