Drámaian emelkedik az óceánok műanyagtartalma

2023. december 05. 11:30

A Lausanne-i Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (EPFL) és a hollandiai Wageningen Egyetem tudósai olyan mesterséges intelligencia (MI) modellt fejlesztettek ki, amely műholdfelvételeken keresztül felismeri a vízen úszó műanyag tárgyakat, és ezzel megkönnyítheti az összegyűjtésüket.

2023. december 05. 11:30
Fekete Kíra

Az EPFL és a hollandiai Wageningen Egyetem tudósai olyan MI-modellt fejlesztettek ki, amely képes a tengereken és az egyéb vizeken úszó műanyagokat felismerni. Az Európai Űrügynökség (ESA) Sentinel 2 műholdfelvételein jól látható a tengeren felhalmozódott hulladék. Mivel rengeteg adatról van szó, ezeket mesterségesintelligencia-modellek segítségével érdemes elemezni áll az EPFL közleményében. 

A tudósok olyan mesterségesintelligencia-alapú képfelismerő detektort fejlesztettek ki, amely a Sentinel-2 műholdképek minden egyes pixelére vonatkozóan kiszámolja a tengeri hulladék jelenlétének valószínűségét. Az érzékelő még nehéz körülmények között is pontos, például amikor felhők rontják a képek minőségét. 

A tengeri műanyagszigetek mellett a rendszer lehetővé teszi azok azonosítását a nanoszatellitekről készült PlanetScope-felvételeken is. A szerzők szerint a Sentinel-2 műhold heti felvételeinek és a PlanetScope napi felvételeinek kombinálása  

segíthet abban, hogy a jövőben folyamatosan, napi szinten lehessen megfigyelni a hulladékok mozgását. 

 A PlanetScope és a Sentinel-2 néha ugyanazon a napon, mindössze néhány perc különbséggel rögzíti ugyanazt a hulladékkal borított területet, ezáltal a kutatók még pontosabb képet kapnak a tengeri hulladék sodródásáról. 

A Wageningeni Egyetem továbbra is folytatja ezeket a kutatásokat hollandiai partnerekkel, például az Ocean Cleanup nevű szervezettel együttműködve, amely speciális hajókkal gyűjti a műanyagot a nyílt tengereken. 

Nagy szükség van a hasonló projektekre 

Egy márciusi kutatás szerint a világ óceánjaiba kerülő műanyagok mennyisége 2005 óta igencsak megugrott, és 2040-re közel megháromszorozódhat, ha nem történik további intézkedés. 

 Becslések szerint 2019-re 171 trillió műanyag részecske úszott az óceánokban derül ki a 5 Gyres Institute kutatásából

 A tengeri műanyagszennyezés 2040-re 2,6-szorosára nőhet, ha nem vezetnek be jogilag kötelező érvényű globális szabályokat jósolta a tanulmány. 

A kutatás hat nagy tengeri régió 11 777 óceáni állomásának felszínen úszó műanyagszennyezési adatait vizsgálta az 1979 és 2019 közötti időszakra vonatkozóan. 

Az ezredforduló óta a mikroműanyagok riasztóan meredek növekedését tapasztaltuk az óceánokban"  

 – mondta Marcus Eriksen, az 5 Gyres Group társalapítója egy nyilatkozatban, majd hozzátette, hogy szükség van 

egy erős, jogilag kötelező érvényű, globális ENSZ-szerződésre a műanyagszennyezésről”.  

A mikroműanyagok különösen veszélyesek az óceánokban, mivel nemcsak a vizet szennyezik, de a tengeri állatokra is veszélyesek, hiszen tápláléknak vélhetik, a nagyobb darabokba pedig beleakadhatnak. A szakértők szerint a tanulmány rámutatott, hogy az óceánok tengeri műanyagszennyezésének mértékét alábecsülték.

Címlapfotó: Shutterstock

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2023. december 05. 13:29
Hát, az már teljesen nyilvánvaló, hogy az emberiségnek alapvetően meg kell változtatni a bolygóhoz való viszonyát és kapcsolatát. Amennyiben az ember még egy pár ezer évig fenn akar maradni, sokkal nagyobb gondot kell fordítani a földgolyó ápolására és komfortosítására, mert innen már nincsen menekvés, ez a hazánk és az örök nyughelyünk. Tekintettel arra, hogy a bolygó kapacitásai és erőforrásai végesek, abszolúte újra kell gondolnunk és rendeznünk az uralkodási mániát, a harácsolást, az önzést, az elosztást, a növekedési és fejlődési hisztériát, s minden hasonló dolgot és cselekvést. Ráadásul, azonnali változásokra lenne szükség, mert a viszonyok és az arányok mozgásai nagyon a végzet felé mutatnak.
B_kanya
2023. december 05. 12:35
Figyelitek, hogy nem írják, mely országok a legnagyobb tengerszennyezők? Bizony, Kína és India.... Azt nem tudom, hogy ezen belül az odatelepült nyugati gyártókapacitás mennyiben felelős, de minden Selyemút és Keleti Nyitás dacára csak rá kellene őket szorítani. (Bíztató, hogy a kínaiak állnak át vízre és atomra a szénerőművekről, de ha zsebükben van brandon...)
Muki46
2023. december 05. 12:09
Németországban még bevett szokás volt az ún. Verklappung, ami azt jelenti, hogy gyártás során összegyűjtött káros anyagokat, pl. savakat messze a parttól az óceánba eregették. Atomerőművek hulladékát is a tengerbe öntötték. Tudtommal ma is gyakorolják ezt a förtelmet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!