Két aranyérem tíz perc alatt a paralimpián! Konkoly Zsófia és Pap Bianka úszásban

2021. szeptember 02. 17:02

Összesen hat aranynál és további hét éremnél járnak a magyar parasportolók.

2021. szeptember 02. 17:02
null
Balázs Boldizsár

Hatalmas napot hoztak női úszóink a tokiói paralimpián!

Előbb Konkoly Zsófia nyert paralimpia csúccsal 100 pillangón az S9-es kategóriában. Tegnapi ezüstérme után a legjobb számában, melyben a riói játékokon is dobogóra állhatott, lehetett számítani az előrelépésre, és a magyar versenyző egy előfutambeli Európa-csúccsal korán reggel a mezőny tudtára adta, mire számíthatnak. Konkoly féltávnál a második helyen állt, de az ott előtte forduló világcsúcstartó kifulladt, és a dobogóra sem ért oda. Konkoly új paralimpiai rekordja: 1:06.55.

Alig tíz perccel később a szobatárs, Pap Bianka is paralimpiai bajnok lett. Konkolyhoz hasonlóan Pap Bianka is ezüstérmet nyert tegnap, és mai fő száma még szebb reményekkel kecsegtetett: 100 háton Pap világbajnok, és a riói paralimpia ezüstérmese. Pap Bianka az S10 sérültségi kategória döntőjét egy testhosszal nyerte, a világcsúcsra viszont semmi esélye sem volt, azt egy azóta épnek minősített úszó tartja. A friss paralimpiai bajnok győzelmi interjújában nem zárta ki, hogy egyszer mégis meglegyen az űridő.

Illés Fanni 400 méter gyorson nem jutott tovább a reggeli előfutamban. Ahogy lapunknak adott nagyinterjújában elárulta, őt csak mellúszásban sorolták be reálisan, itt vannak komoly esélyei: 100 méteren négy napja paralimpiai bajnok is lett.

Kajak-kenuban minden magyar továbbjutott. Juhász Tamás kajak és kenu számában is.

Pénteki magyar program

A paraatléta Biacsi ikerpár, Ilona és Bernadett fő számukban, 1500 méteren állnak rajthoz a magyar idő szerint 3:26-kor kezdődő döntőben.

A távolugrásban világcsúccsal Tokióban már aranyat nyerő Ekler Luca 14:51-kor Európa-bajnokként és világcsúcstartóként elődöntőzik 400 méter síkon.

A Biacsi ikrek, Ekler Luca és a paralimpiai ötödik helyezett Szöllősi István, valamint Ekler Luca edzője, a távolugró magyar rekordot tartó Szalma László közösen álltak ki a budapesti atlétikai világbajnokság mellett.

Paraúszásban Pap Bianka ismét vízbe ugrik, ezúttal 200m vegyesen. Döntő magyar idő szerint 10:07-kor. Rajta kívül 100 méter háton úsznak még magyarok, Illés Fanni és Száraz Evelin. A döntő 10:23-kor rajtol.

Parakerékpárban Wermeser Zsombor (C5) országúti mezőnyversenye 02:30-kor indul, míg Ocelka Róbert és guide-ja, Nagy Gergely (B) ugyanebben számnak 06:18-kor vágnak neki.

Parakajakban középdöntőben száll vízre hajnalban Rozbora András és Kiss Erik. Döntőben 4:10-kor illetve 4:44-kor húzhatnak. Az első biztosan magyar érdekeltségű döntőt (KL1) 3:54-kor rendezik, Kiss Péter Pál már biztosan ott lesz, a középdöntőből csatlakozhat hozzá Juhász Tamás.

Nyitókép: Az aranyérmes Konkoly Zsófia a 100 méteres női pillangóúszás S9-es kategóriája eredményhirdetésén a tokiói paralimpián. MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nikonos
2022. szeptember 24. 16:12
Büszkék vagyunk rátok.
BossN
2021. október 29. 13:21
Szívből gratulálok. Hatalmas teljesítmény. Büszkék vagyunk rátok!
anegy_
2021. október 06. 23:21
Nagy gratulációm az egész csapatnak, és köszönet az edzőknek és a segítő stábnak! Meghatódva nézem őket, milyen erős akarattal, szívvel küzdenek.
DoomGuy
2021. szeptember 03. 12:02
Elképesztő teljesítmény! Szívből gratulálunk! Épp ideje volt, hogy emberileg és anyagilag is pont úgyanúgy ismerjük el őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!