Turi György lemondott a Magyar Úszószövetség szakmai alelnöki posztjáról és az edzőbizottság elnöki tisztségéről

2021. november 25. 22:07

Mint írtuk, Turi György úszóedző egyre több korábbi tanítványa hozza nyilvánosságra a tréner edzési módszereit. Ennek hatására csütörtökön Turi benyújtotta végleges lemondását a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) szakmai alelnöki pozíciójáról és az edzőbizottság elnöki tisztéről. A MÚSZ még aznap elfogadta a mesteredző döntését.

2021. november 25. 22:07
null
Bánfalvi Szabolcs

Mint arról beszámoltunk, Turi György úszóedzőt egyre több korábbi tanítványa bírálja a tréner edzési módszerei miatt. Cseh László indította el a lavinát, majd további egykori és jelenlegi úszók – Kozma Dominik, Dara Eszter, Szilágyi Liliána, Orsovai Péter – is megszólaltak az eset kapcsán. Miközben Turi is nyilatkozott már a magyar sajtóban.

Az ügyre reagálva a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) november 11-én – a rövid pályás úszó országos bajnokság első napján – Kaposvárott tartott elnökségi ülésén megtárgyalta a mesteredző több évtizedes munkája kapcsán nyilvánosságra hozott információkat.

A MÚSZ vezető testülete akkor úgy határozott, hogy öttagú bizottságot állít fel, amely a közeljövőben meghallgatja valamennyi érintettet, és jelentést készít a történtekről. Turi György pedig az ülésen közölte, mindenben együttműködik a bizottsággal, és a jelentés elkészültéig önként felfüggeszti a tevékenységét, mint a MÚSZ szakmai alelnöke, valamint az edzőbizottság elnöke.

A novemberi rövid pályás úszó ob volt idén az utolsó országos bajnokság, ahol a hazai egyesületek összemérték erejüket. A kaposvári viadal után a MÚSZ közölte a 2021. évi országos bajnokságok összesített pontversenyét:

a Turi vezetőedzőt foglalkoztató Kőbánya SC zárt az élen, a második helyen a Győri Úszó Sportegyesület végzett, és a BVSC lett a harmadik.

Mint arról beszámoltunk, a kaposvári rövid pályás úszó országos bajnokságon Turi egykori tanítványa, Késely Ajna 1500 gyorson bravúros országos csúccsal (15:55.69) győzött november 14-én, s ezzel első magyar úszónőként teljesített rövid pályán 16 perc alatti időt – az előző rekordot (16:04.13) is Késely tartotta. A november 2. és 7. között rendezett rövid pályás úszó Európa-bajnokságon az újonnan elért legjobb idejével a hatodik helyen végzett volna.

A szenzációs eredményt elért 20 éves Késely hivatalosan még a Kőbánya SC versenyzője, s csak 2022. januártól lesz a BVSC sportolója, viszont szeptember óta a zuglóiaknál készül új edzőjével, Bernek Péterrel. Nos, mint írtuk, Késely is többször írt a lelki állapotáról a közösségi oldalán a rövid pályás ob alatt és után egyaránt. Ezekben nem említi Turi nevét, de némi utalást fel lehet lelni, mivel a szeptemberi edzőváltás előtt Késely közel kilenc évig Turival dolgozott együtt a kőbányai klubnál, akinek irányításával többek között felnőtt Európa-bajnoki ezüstérmet, valamint három ifjúsági olimpiai bajnoki és junior világ- és Európa-bajnoki címet is nyert.

Mint arról szintén írtunk, a Turi-ügyet vizsgáló bizottság pedig már megkezdte a munkát, november 18-án ülésezett először.

Egy hétre rá pedig, csütörtökön

a Kőbánya SC vezetőedzője újabb döntést hozott: lemondott a Magyar Úszószövetség szakmai alelnöki tisztségéről és az edzőbizottság elnöki posztjáról.

Turi alábbi lemondólevelét a MÚSZ hozta nyilvánosságra.

Turi György lemondólevele. Magyar Úszószövetség
Turi György lemondólevele. Magyar Úszószövetség

A Magyar Úszószövetség elfogadta a szakember végérvényes lemondását.

Ennek kapcsán a MÚSZ közölte Wladár Sándor elnök nyilatkozatát, aki hangsúlyozta, ettől függetlenül a Turi-üggyel foglalkozó bizottság folytatja a munkáját.

„Ahogy azt megválasztásom napján is ígértem: a magyar úszósportban nincs helye a bántalmazás bármely formájának. Bár kétségtelen tény, hogy a Turi György vezette Kőbánya SC fantasztikus sikereket ért el a medencében az elmúlt években, sőt évtizedekben, az egykori versenyzők megnyilatkozásai komoly árnyat vetnek az eredményekre. Éppen ezért tartom

Semmiképp sem akarjuk azt a látszatot kelteni, hogy bármit is a szőnyeg alá kívánunk söpörni. A bizottságtól nem csupán az aktuális ügy kivizsgálását várjuk, de olyan ajánlások megtételét is, amelyek még komolyabb garanciákat adnak a felelősök megtalálására, a fiatal sportolók védelmére, illetve, ami szintén nagyon fontos, az áldozatok megsegítésére is.” – mondta Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke a szövetség hivatalos honlapján.

A nyitóképen: Turi György lemondott szakmai pozícióiról. Fotó: Illyés Tibor/MTI

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NZoltán
2021. november 26. 18:51
Hajrá, csak bátran oda kell csapni ! Akár igaz, akár csak részben, vagy akár nem a vád/pletyka, de a sok éves sérelmekkel elő kell előhozakodni( érdekes az elkövetéskor nem voltak fontosak) és kik kell, csinálni az addig eredményes kiváló és tisztelt edzőket és vezetőket, mert sok az új trónkövetelő és kell a hely számukra. Egy ilyen akcióban nem csak a lelkek és a szabadságjogok sérülésére kell koncentrálni, de a politikai motivációkat is feltétlen bele kell szőni, másképpen nem szól elég nagyot a botrány. Kerül amibe kerül, a sportág meg mehet a "levesbe" !
NZoltán
2021. november 26. 18:50
Sajnos így kezdődik egy újabb sikersortág tönkretétele! A sikeres edzőket, mert szigorú fegyelmet és teljesítményt követelnek, valós vagy felfújt okokra hivatkozva ki kell fúrni, és helyükbe jöhetnek a "korrekt széplélek" középszerűek, és azzal búcsúzhatunk is sikerstopág csúcseredményeitől is. Ezt már eljátszották egy-két stopágban, úgy látszik, most az úszás van a soron. Sok a trónkövetelő, és mindig akadnak régi "sérültek" és sérelmek is, amik akkor nem számítottak lényegesnek, de így utólag szépen felnagyítva nagyot szolnak, és még esetleg alibit is adnak az elmaradt csúcssikerek magyarázatára.
bölcsbagoly
2021. november 26. 11:43
A sok fotelhuszár széplélek írtózik minden komoly tevékenységtől! S a gyerekeket, fiatalokat is csak a játékra, szórakozásra biztatja. Számukra a komoly feladat egy kibirhatalan rabszolgamunka. Ez volt a helyzet eddig a tanulással, amit kilugoznának az értelmétől. Nem kellene lexikális ismeretek (persze, mert nem könnyű megérteni, bevésni őket), nem kell értelmesen és komolyan tanulni, mert az fárasztó, szerintük a tanulás játék kell legen s nem komoly szellemi munka. Az iskola meg játszóház. A tanár se követeljen, fegyelmezzen, hanem bratyizzon, játszadozzon a tanulókkal együtt. Lám sor került a erre a szemléletre a sportban is. Első lépésként me too-s emlékekként elijesztve az edzőket a komoly munka megkövetelésétől, a palántáknak meg a jogaikat előtérbe helyezve itt is, a kötelességek csökkentésével, sőt létével. Legyen az edzés is csupa kacaj, dalolás, játék. Szép kis jövőkép: tudás helyett butulás, edzés helyett lazsálás. Munka helyett munkakerülés!
benedek77
2021. november 26. 11:39
Fingod nincs a magyar úszósportról, a pedagógiáról, pszihológiáról. Egy igazi gyökér vagy akit vertek otthon, valószínűleg te is vered az asszonyt és a gyereket is, mert azt hiszed más út nincs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!