Elődöntők félidejében – Ki jut be a Bajnokok Ligája döntőjébe?

2023. május 16. 09:00

A Real Madrid és a Manchester City döntetlenre végzett, az Internazionale viszont legyőzte az AC Milant a Bajnokok Ligája elődöntőiben. De vajon kik jutnak tovább, és melyik csapat esélyes a végső győzelemre?

2023. május 16. 09:00
null

Itt a milánói derbi második felvonása, az Internazionale-AC Milan Bl-elődöntő visszavágója

Május 16-án, kedden a két örök rivális, az AC Milan és az Internazionale csapatai csapnak össze a Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágójában. A két elődöntő közül ez a talán némileg kevésbé várt meccs, de bármennyire is tűnik lejátszottnak az Inter múlt heti 2:0-s győzelmét követően a meccs, azért tartogathat még meglepetéseket a párharc. Hivatalosan az Inter játszik otthon, de az Internazionale és a Milan esetében külön érdekessége van a hazai pálya kérdésének, hiszen mindkét csapatnak a milánói San Siro, vagy ahogy 1980-tól hivatalosan nevezik, Giuseppe Meazza stadion ad otthont. 

A Derby d'Italia, azaz az Inter és ősellensége, a Juventus összecsapása mögött Olaszország második legnépszerűbb rangadója Derby della Madonnina vagy Derby di Milano, azaz a milánói derbi.

Az AC Milan és az Internazionale mérkőzései óriási tömegeket vonzanak, különösen igaz ez akkor, ha a mérkőzés egyben a Bajnokok Ligája elődöntője. 

A két csapat egyébként az Inter 1908-as alapítása óta rivalizál egymással (hiszen a klubot a Milanból távozó tagok hozták létre), és az elmúlt 115 évben nagyjából hasonló erőt képviseltek. Mindkét egyesület 19 bajnoki címet szerzett eddig, Szuperkupából is ugyanannyit, 7-et nyertek, az Olasz Kupát az Inter 8, a Milan 5  alkalommal nyerte el. A BL-győzelmek tekintetében a Milan vezet,  7-szer nyerték el a legrangosabb európai kupát, az Internek azonban 3 BL-győzelme mellé van 3 UEFA-kupája is.

A Bajnokok Ligájában az idei szezont megelőzően utoljára közel két évtizede, 2005 tavaszán találkozott az Inter és a Milan,

mégpedig a negyeddöntőben, ahol mindkét meccset a rossoneri nyerte, 2:0-ra és 3:0-ra. Utóbbi mérkőzést egyébként a Milan 1:0-s vezetésénél félbeszakították, mert a szurkolók tűzijátékokat dobáltak a pályára, és a meccset 3:0-val a Milannak adta az UEFA.

Nos, kedden fordított felállásban akár meg is ismétlődhet az akkori eredmény (reméljük a petárdázás ezúttal elmarad, és tényleg a pályán dől el a meccs!), hiszen az első mérkőzést 2:0-ra nyerte az Inter. Igaz, ez a győzelem lehetett volna sokkal nagyobb is, hiszen ahogy Hegedűs Henrik, az FTC adatelemzője felhívta a figyelmünket,  az Internek öt kaput eltaláló lövése volt 18 perc alatt, azaz simán eldönthette volna a párharcot már az első meccsen.

Az Internazonale kedden jó eséllyel továbbjut az AC Milan ellen (kép: Giuseppe Maffia / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Az Internazonale kedden jó eséllyel továbbjut az AC Milan ellen (kép: Giuseppe Maffia / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Az elemző szerint csoda lenne, ha ez a Milan kétgólos hátrányból visszajönne az Inter ellen. Ezt támasztja alá az Opta sportelemző cég számítása is, amelynek adatai alapján

a Milannak körülbelül 5 százalék esélye van a továbbjutásra

– mondja az elemző.

A két csapat idei mérkőzései is ezt mutatják, hiszen 2023-ban mindhárom összecsapásukat az Inter nyerte, ráadásul kapott gól nélkül, a múlt heti mérkőzést megelőzően a Serie A-ban 1:0-ra, május 10-én az Olasz Szuperkupában pedig 2:0-ra nyertek. Hegedűs Henrik emlékeztetett, a Bajnokok Ligájában idei kiírásában az Internek volt a legtöbb kapott gól nélkül zárult meccse.

Jön a döntő párharc a 14-eszeres BL-győztes Real Madrid és a Manchester City között!

A szakértő épp ezért úgy véli, a legizgalmasabb BL-döntőt az Inter és a Manchester City bejutása hozná, hiszen ekkor a legtöbb gólt szerző csapat játszana a legtöbb gól nélküli meccset játszó gárdával, egyébként ezt is tartja a legvalószínűbb párosításnak.

Ehhez azért persze a Carlo Ancelotti vezette Real Madridnak is lesz egy-két szava.

A múlt heti madridi mérkőzés 1:1-re végződött, azaz nem jött be a Manchester másik, vörös felének egykori legendás játékosa, Wayne Rooney által megjósolt forgatókönyv, miszerint az angol csapat „nem csak legyőzi, hanem megsemmisíti a Real Madridot”. Igaz, ahogy ezt az elemző is megjegyezte, ez egy hosszabb a Times-ban megjelent cikk egyik talán túlzó mondata volt, amit a sajtó felkapott.

Ugyanebben az írásban Rooney azt is állította, hogy Rüdigert nem tartja képesnek Haaland megállítására, miközben a norvég végül szinte semmi veszélyt nem jelentett a kapura – jegyezte meg kérdésünkre Hegedűs Henrik, aki szerint az egész, inkább arról szól, hogy Rooney úgy véli, ez végre a City szezonja lehet Európában is, csak kicsit vehemensen fogalmaz.

A Manchester City norvég sztárjával kapcsolatban pedig azt mondta, a

Real megtalálta az ellenszert a Haaland ellen, mégpedig Rüdiger és Alaba személyében.

Előbbi szoros emberfogással követte szinte végig, utóbbi biztosított mögötte, „egy ilyen páros mellett szinte senki sem tudna villogni” – fogalmazott.  A csatár kapott labdákat üres területbe, amire futhatott volna, így sokat játszott a falban, kapunak háttal, ami a leggyengébb oldala – tette hozzá.

Ezt erősítette szerinte, hogy a City támadójátéka visszafogott volt, sem De Bruyne, sem Gündogan nem hozta a tőlük megszokott beindulásokat, és Bernardo Silva és Grealish sem kereste az egy ez egyeket a széleken, így a. Real középhátvédjeinek csak Haalandra kellett figyelnie – jegyezte meg. Ez azonban még szerinte is sokat változhat az Ethiad stadionban.

Hegedűs Henrik szerint egyébként igazságos döntetlen született az előző mérkőzésen, aminek az is az oka, hogy míg az egy az egy elleni játékban a Real Madrid a legjobb a BL-ben, City blokkolja a legmagasabb hatékonysággal a cselkísérleteket. Ráadásul ez a két csapat passzol a legpontosabban, és ők állnak leginkább ellen a nyomásnak a Bajnokok Ligája résztvevői közül, ami szerinte jól tükrözi a mindenkori BL-sorozat legfőbb jellemzőit

Talán nem véletlen, hogy a hogy a Man City és a Real párharcát sokan előre hozott BL-döntőként emlegetik,

amivel mi is csak egyetérteni tudunk. 

A szerdai BL-elődöntő a 14-szeres győztes Real, és az első győzelméért küzdő Manchester City nyolcadik mérkőzése lesz egymás ellen. Eddigi BL-meccseiken 2 döntetlen mellett 3 manchesteri és 2 madridi győzelem született, és mindkét csapat összesen 10-10 gólt ért el. Különösen izgalmas volt a két klub legutóbbi, tavalyi találkozója, amelyen az első mérkőzést 4:3-ra nyerte a manchesteri egyesület, ám a Real nem hagyta  magát és a visszavágót az utolsó pillanatokban 3:1- re megnyerve továbbjutott. 

A szerdai mérkőzés egyik kulcsjátékosa Luka Modric  lehet, akiről a napokban Szoboszlai Dominik azt mondta, ő volt az eddigi legnehezebb ellenfél, aki ellen a játszott, mert „mindenhol ott volt a pályán”. Hegedűs Henrik szerint Modric azért „van ott mindenhol”, mert kimagasló a játékintelligenciája, emiatt is tud még 37 évesen is top szinten játszani – például 3,8 megelőző szerelése van meccsenként, úgy olvassa a játékot, mint egy született védekező középpályás. Aki a fizikumából él, annak a pályája 28-30 évesen elindul lefelé, ebből is látszik, hogy a foci mennyire észjáték – jegyezte meg.

Edzőzsenik egymás ellen – Pep Guardiola és Carlo Ancelotti (kép: Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Edzőzsenik egymás ellen – Pep Guardiola és Carlo Ancelotti (kép: Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Nem mellesleg mindketten komoly nemzetközi labdarúgópályafutást tudhatnak maguk mögött, tehát évtizedek óta az európai klubfutball élmezőnyében élnek, otthonosan mozognak a nemzetközi kupák világában, mindketten ugyanazon a poszton, védekező középpályásként játszottak és mindketten megnyerték a Bajnokok Ligája elődjét, a BEK-et. 

Ráadásul mindketten kétszer is elnyerték a világ legjobb klubedzője címet.

A katalán edző eddig 2 BL-t nyert a Barcelonával, de megnyerte velük a La Ligát is háromszor, valamint győzedelmeskedett a német bajnokságban is 2 alkalommal, az általa eddig a legjobb csapatának tartott Manchester Cityvel pedig a legutóbbi 5 Premier League közül négyet megnyert, és idén is csak az Arsenalnak van matematikai esélye megelőzni őket.

Carlo Ancelotti még komolyabb referenciával rendelkezik, hiszen edzőként négyszer nyert BL-t, két különböző csapattal (AC Milan, Real Madrid), nyert spanyol (Real Madrid), német (Bayern München), olasz AC Milan, angol (Chelsea), és francia (Paris Saint-Germain) bajnokságot, azaz az 5 legerősebb európai bajnokság mindegyikében győzelemre vezette klubjait. 

Nyitókép: Mandiner illiusztráció/Pixabay

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akkor ki
2023. május 16. 19:54
Inter : Milan kezdőt nézem, Pioli hiába ábrándozik, az Inter felállást nézve is félelmetes! Itt az Inter lesz a befutó.
akkor ki
2023. május 16. 12:03
A Reálnak van meg az egyedüli képessége, hogy az utolsó percben változtassanak az eredményen. Reál viszi el megint a trófeát! Haalandot megkötözte a Reál védelem, most is így lesz! Az Inter és a Milan, mint hangya az elefánthoz, annyi a különbség a Reállal szemben.
alex44
2023. május 16. 11:05
City-Inter döntő lesz szerintem, bár a Reálnál sose lehet tudni.
gyaloggos
2023. május 16. 10:57
ELŐZETESEN azt mondtam, a CITYNEK máris odaadhatják a trófeát . AZ első meccsen látottak alapján már nem mondom, bár most is esélyesebbnek tartom a CITYT a továbbjutásra, de a REAL számomra meglepően jót produkált, és bármi lehet .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!