Újra az elitben a magyar hokiválogatott: minden, amit a tamperei jégkorong-vb-ről tudni kell

2023. május 06. 19:33

A jelenlegi olimpiai és világbajnokot is a csoportjában tudhatja a magyar nemzeti együttes, amely története során harmadjára szerepel a legjobbak között a jégkorong vb-n. Óriási bravúr lenne a bennmaradás az A csoportban, amely szombattal veszi kezdetét Kevin Constantine fiai számára.

2023. május 06. 19:33
null
Báles István
Báles István

Hét száraz év után újra az A csoportban a magyar férfi jégkorong-válogatott: május 13-án, jövő hét szombaton kezdik meg szereplésüket hokisaink a finn-lett közös rendezésű világbajnokságon.

Legutóbb 2016-ban, Szentpéterváron nyújtott történelmit a magyar csapat az élvonalban: 1939 után először tudott meccset nyerni az A csoportban, először győzött a fehérorosz csapat ellen, először ütött gólt az Egyesült Államoknak, és a bennmaradás is páratlan bravúr lett volna, ugyanis ilyen magas szinten, ez még egyszer sem sikerült. Reméljük, idén ez másként alakul.

Mit várhatunk a finnországi vb-n a magyar jégkorong-válogatottól?

A magyar férfi jégkorong-válogatott története során harmadszor szerepel az elitben. A világbajnokság csoportbeosztása a következőképpen alakul, zárójelben a világranglista-helyezések:

A-csoport (Tampere): Finnország (1.), Svédország (5.), Csehország (6.), Németország (9.), Dánia (10.), Franciaország (13.), Ausztria (15.), Magyarország (20.)

B-csoport (Riga): Kanada (2.), Egyesült Államok (4.), Svájc (7.), Szlovákia (8.), Lettország (11.), Norvégia (12.), Kazahsztán (16.), Szlovénia (19.)

A magyar csapatra hét mérkőzés vár kilenc napon belül. A válogatott programja a következő:

  • Május 13. 15:20: Magyarország–Dánia
  • Május 14. 11:20: Egyesült Államok–Magyarország
  • Május 16. 19:20: Franciaország–Magyarország
  • Május 18. 15:20: Magyarország–Svédország
  • Május 19. 15:20: Magyarország–Finnország
  • Május 21. 15:20: Németország–Magyarország
  • Május 22. 19:20: Ausztria–Magyarország
Az erősségeket tekintve kijelenthető, hogy május 16-án és 22-én (Franciaország, Ausztria) kell különösen szorítanunk a válogatottnak.

A csoport első négy helyezettje továbbjut a negyeddöntőbe, s játszik a rigai csoport négy legjobbjával, viszont a nyolcas utolsó csapata kiesik a divízió I/A-ba.

A magyar jégkorong-válogatott kerete

Pénteken kora délután hirdette ki szűkített keretet a szövetségi kapitány. Kevin Constantine ennek a 27 főnek szavazott bizalmat a Kanada elleni, utolsó felkészülési mérkőzés előtt:

Kapusok: Bálizs Bence (JKH GKS Jastrzabie), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19), Rajna Miklós (UTE/Coventry)

Hátvédek: Falus Ádám (Küsnacht Lions), Fejes Nándor (Gyergyói HK), Garát Zsombor (BJA), Hadobás Zétény (Västeras), Horváth Milán (Hydro Fehérvár AV19), Kiss Roland (DVTK Jegesmedvék), Pozsgai Tamás (BJA), Stipsicz Bence (Hydro Fehérvár AV19), Szabó Bence (BJA), Szirányi Bence (DVTK Jegesmedvék)

Csatárok: Bartalis István (Hydro Fehérvár AV19), Csányi Karol (Zvolen), Erdély Csanád (Hydro Fehérvár AV19), Galló Vilmos (Linköping), Hári János (Hydro Fehérvár AV19), Kóger Dániel (Corona Brasov), Nagy Gergő (FTC-Telekom), Nagy Krisztián (BJA), Papp Kristóf (Northern Michigan University), Sebők Balázs (Ilves Tampere), Sofron István (Csíkszereda), Terbócs István (Hydro Fehérvár AV19), Vértes Nátán (Hydro Fehérvár AV19), Vincze Péter (Gyergyói HK)

Lehetett volna sikeresebb felkészülés is – már, ami az eredményeket illeti

A felkészülés során hokisaink játszottak az ukrán, a lengyel, a japán, a brit és a szlovén válogatottal is. A tíz meccs alkalmával csupán egyetlen egyszer sikerült győztesen elhagyni a jeget, méghozzá a japánok elleni első találkozón.

Fontos megjegyezni, hogy a fenti keret még nem zárta le a felkészülést, kedden az MVM Dome-ban vár rájuk a főpróba, ahol Kanada nemzeti együttesével csapnak össze. Nem lesz teljesen idegen a terep, hiszen már két, Szlovénia elleni meccset maga mögött tudhat a magyar válogatott a csarnokban. Egyik mérkőzés sem sikerült jól: az első sima négygólos vereséget, a második már egy szorosabb, 4-2-es szlovén sikert hozott.

„Minden szempontból a vb-felkészülés eddigi legjobb meccsét játszottuk az MVM Dome-ban, kiváló atmoszférában, a véghajrában alulmaradva” – olvasható tudósítás a második szlovén mérkőzésről a Magyar Jégkorong Szövetség oldalán, ahonnan az is kiderült: nyolcezer szurkoló előtt játszotta eddigi utolsó felkészülési meccsét a magyar csapat. Rajna Miklós, a válogatott hálóőre is pozitívan értékelt:

Mire lehet képes a magyar jégkorong válogatott Kanada ellen?

A dánok elleni első vb-meccs előtt még Kanadát látjuk vendégül, akik nem akármilyen csapattal érkeznek Budapestre: összesen 5652 NHL-alapszakaszmeccs, 2316 pont, tíz első körös a draftról, három Stanley-kupa-győztes és egy világbajnok lép jégre majd az MVM Dome-ban. Itt már igazi vb-tempó várható, s a hangulatra sem lesz panasz, közel teltházra számítanak a rendezők.

Mindent bele, fiúk! Had szóljon Tamperében is minél többször a Repül a bálna!

Nyitókép: Magyar Jégkorong Szövetség Facebook-oldala

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
aaabbbccc
2023. május 07. 09:54
https://www.tsn.ca/the-day-the-music-played-1.490012
borvssoias
2023. május 07. 09:42
Ez sajnos nem vb, de hajrá magyarok!
Bika57
2023. május 07. 09:21
Hajrá hokisok nagyon szurkolok nektek Gréczy Zsolt.
kampman
2023. május 07. 09:18
Egyszer majd jó lenne egy tárgyi tévedésektől NEM hemzsegő cikket is megírni sport témában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!