Történelmi lehet a magyar kézilabda idei éve

2024. január 11. 08:27

Húsz éve fordult elő legutóbb, hogy egyazon olimpián a férfi- és a női kézilabda-válogatottunk is pályára lépett – idén újra sikerülhet. A németországi férfi Eb árnyékában már a selejtező felé kacsingathatunk: márciusban a férfiak, áprilisban a nők válthatják meg párizsi repülőjegyüket.

2024. január 11. 08:27
null
Szabó Péter

Ha minden a tervek szerint alakul, ismét kiemelkedő esztendeje lehet a magyar kézilabdának – nyáron Párizsban újra méltó helyére emelhetjük a sportág magyar hagyományait, feltéve, hogy férfi- és női válogatottunk is kivívja az ötkarikás játékokon való szereplés jogát. Éppen húsz évvel ezelőtt, 2004-ben fordult elő legutóbb, hogy mindkét nemzeti csapatunk kvalifikálta magát az olimpiára, korábban 1976-ban és 1980-ban sikerült. Athénban a nők Mocsai Lajos vezetésével az ötödik helyet szerezték meg, a negyeddöntőben szoros meccsen maradtunk alul a franciákkal szemben, a helyosztón a spanyolokat gázoltuk el. A férfiak pedig Skaliczki László irányításával negyedikként végeztek, a csoportban csak a franciáktól, az elődöntőben a horvátoktól, majd a bronzmeccsen az oroszoktól kaptak ki.

Abszolút esélyesek vagyunk a svédekkel együtt az első két hely megszerzésére. Nincs apelláta, ez a kvótaszerzés szinte kötelező!” (Mocsai Lajos)

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, felnőtt több generáció, de egyszer sem maxoltuk ki a kvótát: a hölgyek a 2008-as pekingi nyári játékokon és legutóbb Tokióban lehettek olimpikonok, az erősebbik nem pedig mindössze a londoni menetelésére lehet büszke, akkor szintén negyedikként végzett, az Izland elleni kétszeri hosszabbításban megnyert negyeddöntő izgalma sokak szívébe beleégett. Idén valami hasonló bravúrra készülünk, előbb azonban a januári németországi Európa-bajnokságon kell vitézkedniük Chema Rodríguez tanítványainak.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!