Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

A disznóvágás joga

2009. július 31. 10:02

Azok után, ami az ötvenes években Magyarországon történt, tényleg komoly ellenállásba ütközne a kormány, ha a disznóvágás jogát próbálná korlátozni.

2009. július 31. 10:02

Ezt a hagyományt nem a falusi vendéglátás tartja életben, hanem az árkülönbség, ami a boltban vehető és az otthon földolgozott hús ára között van. Aki megtanulta szüleitől, nagyszüleitől, hogyan kell szétbontani egy disznót, és van rá helye, elég edénye, kése, mélyhűtője, az valószínűleg vág. Újabban baráti társaságok látják vendégül egymást toron, egyre több faluban rendeznek böllérnapot. Nem skanzenudvarra való, hanem élő, fejlődő kultúrájú hagyományról van szó.

Télen voltam egy ilyen rendezvényen, nem tudósítani, hanem dolgozni. A disznókat árammal kábítottuk el, ott volt az állatorvos, és fölvilágosítottak a szervezők: ha valaki hurkát vagy kolbászt akar venni pénzért, nem adhatunk neki. Egyáltalán nem akadályozta a hiteles hagyományápolást és a szórakozást, hogy megadtuk az Uniónak, ami jár neki. Az viszont életre szóló élmény volt, hogy miután elterjedt a nyilvános disznóvágás híre, délutánra busszal jöttek az emberek, még a városból is.

Bakos András: A disznóvágás joga (delmagyar.hu)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!