Kit szolgálnak és védenek?

2010. május 21. 08:38

Ha a rendőrség megsérti az állampolgárok jogait, felelősségre kell vonni mind a jogsértést elkövetőt, mind az arra parancsot adó vagy azt eltűrő elöljárót.

2010. május 21. 08:38

 „El kellene végre fogadni, hogy a rendőrség nem jótékonysági intézmény, hanem olyan erőszakszervezet, amely az állam polgárait szolgálja azzal, hogy fenntartja a rendet. Segít a polgároknak, ha arra van szükségük, de a segítség talán legfontosabb része, hogy fenntartja a közrendet és kikényszeríti annak tiszteletben tartását azokkal szemben, akik nem így gondolják. 


Ennek érdekében a törvénytisztelő állampolgárt »szolgálja és védi«, a törvénysértőt a törvények betartására kényszeríti. Ezért intézményesen és egyénileg is felelősséggel tartozik: ha megsérti az állampolgárok jogait, felelősségre kell vonni mind a jogsértést elkövetőt, mind az arra parancsot adó vagy azt eltűrő elöljárót. Ha ez nem történik meg, a felelősség az egész intézményre rávetül és lejáratja azt, hiszen az egyéni felelősség hiánya óhatatlanul az intézmény felelősségét veti fel. 

De azért is felelősségre kell vonni a rendőrt és a rendőrséget, ha nem teljesíti kötelességét a bűnözőkkel szemben. Ha elfordul, amikor törvénysértést lát – akár még ha »enyhe« közlekedési vétségről van is szó. És természetesen, felelősségre kell vonni, ha ezt korrupció miatt teszi. (...)

A rendőrség esetében meg kell teremteni a »teljes vertikum« hiányzó elemeit. A vertikum tetején, a katonasághoz legközelebb álló elem, a katonai rendőrség, ne adj isten, a csendőrség létrehozását, a vertikum másik végén pedig, a közösségi rendőrség megteremtését. E két fogalom körül sok félreértés van, sokan gondolják, hogy kiválthatóak más intézményekkel, de nem: ezek nélkül az »igazi« rendőrség reformja sem lehetséges, hiszen nem az intézmény, hanem a feladat a fontos. Azt pedig csak a »teljes vertikum« képes teljesíteni.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dadi56
2010. május 21. 12:28
Gyarmati et. lassan négy éve lesz annak, hogy a rendőrség valakinek a parancsára szétverte, megfélelmitette az ellenzéket, és sok békés állampolgárt. Azt várnám, hogy valaki már mondja ki, és tárja a bízonyítékokat a nyilvánosság elé, hogy ki volt az aki erre a bűncselekményre utasította a rendőrséget.
Szenzor
2010. május 21. 09:22
Némiképp idevág trackback gyanánt: http://malacnews.freeblog.hu/archives/2010/05/19/Nemzeti_strikeOrseregetstrike_Gardat/
balbako_
2010. május 21. 08:55
Feltaláltuk a meleg vizet. Ennek így kéne működnie és így is kell!
atila68
2010. május 21. 08:55
A Rendőrség mint erőszakszervezet tegnap adott ki egy nyilatkozatot, hogy a Magyar Hírlapban megjelentekkel ellentétben a 2006 őszi események minden dokumentuma megtalálható az irattárukban. Nosza!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!