Elindult a gőzhenger

2010. június 19. 18:21

Az alkotmány megkezdett módosításai következtében ellenőrizhetetlenné válhat a kétharmados hatalom, és ez hosszú távon a gazdasági és társadalmi konszolidáció ügyének is árthat.

2010. június 19. 18:21

- A miniszterelnök korábbi kötcsei beszédében arról olvashattunk, hogy sok vitának sok az alja: jobb az egypólusú politikai tér. Az alkotmánymódosítások ebbe az irányba mutatnak?
– Tartok attól, hogy igen. Ez az irány, ha valaki erőteljesen meglovagolja a közvéleményben érthető pártellenességet, és azt mondja: nem a többpártrendszer pluralizmusa hiányzik nektek, hanem egyetlen igazán potens erő, fogjunk hát össze. Csakhogy az alkotmányos rendszerek nem arról szólnak, hogy egyetlen erő van. Az az egypártrendszer. Persze nem gondolom, hogy az új alkotmány egypártrendszert akar bevezetni, de az elképzelhető, hogy a parlamentarizmus részintézményeit majd visszanyesegeti.(...)


- A Fidesz törvénygyára olyan mennyiségben, olyan fontos dokumentumokat terjesztett a parlament elé, hogy az ellenzéki pártok nyilvánvalóan zavarba jöttek.
– Kétségtelen. Ráadásul a kormánypárt sietsége praktikusan indokolatlan is, hiszen az Alkotmánybíróságon már két éve betöltetlen két alkotmánybírói hely. Nem hiszem, hogy pár napon múlt volna a jelölési szabályok megváltoztatásának ügye. Csakhogy hiába nyomnak le az ellenzék torkán kétharmaddal olyan gyorsított eljárást, amely álláspontom szerint sérti a jogalkotási törvényt is, az ellenzéknek mindig lehetősége van arra, hogy ezt akár módosító indítványok tömkelegével lassítsa. Nem arra gondolok, hogy obstruálják ezt a számukra elfogadhatatlan, mert jogaikat csorbító szabályozást, ám elvárható tőlük, hogy minden lehetséges módon jelezzék súlyos kifogásaikat. Nem biztos például, hogy a választópolgárok tudják, mi az ellenzék álláspontja, mekkora itt a tét. Ami a civil szférát illeti: ilyen körülmények között tényleg megnövekszik a súlya, a korábbinál nagyobb szerephez jut, csakúgy, mint a független média, amelynek kiiktatása szintén megkezdődött. Számomra pozitív élmény volt, hogy komoly civilszervezetek – köztük a Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság – egységesen léptek fel, nagyon alapos szakmai munkával igen határozott álláspontot fogalmaztak meg.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 336 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sine ira et studio
2010. június 20. 22:32
"ebből a bejegyzésből erre a válaszra futotta neked, amit írtál, akkor miről beszél kicsoda és különben is, pcsába a részletekkel, mék ország?" Ennek a mondatnak se központozása, de értelme se nagyon. Erre se várj választ, fogalmazd újra.
sine ira et studio
2010. június 20. 22:31
Ha definiálod nekem azt, hogy mit jelent az átfogó ellentmondás, akkor tudok mit kezdeni azzal, amit összehablatyoltál. A tény az, hogy én konkrétumokkal fogalmazok, amikre semmitmondó válaszokat adsz és ködösítesz. Ha tévedek, mondd meg, hol, miben, és miért?
kérdés
2010. június 20. 22:29
Bogárkáim, cigiszünet!
slomovicz
2010. június 20. 20:05
Néhány hete van az új parlament, de a maradék emeszpé banda felismerte, hogy nem jönnek be a terveik a bebetonozott saját káderekről, és lehet hogy a Fidesz véghez viszi az igért rendszerváltást . Ekkor a hálózatuk szétverésével , felszámolásával, minden zsiros lehetőségük elszáll. Persze hogy torkaszakadtukból visonganak , a még meglévő csatornákon át. Van egy rossz hirem az emeszpének. A Fidesznek van legalább kétésfél millió szavazója akikre stabilan számit és be is vonja a kormányzás alatt. Elfogyott az emeszpé mögül a társadalmi támogatottság, igy minden visongásuk, hatástalan, nem kelt részvétet. A Nagy disznóságok, még csak most fognak kiderülni- mert van egy, nagyon fontos kérdésem: " Hol vannak a felvett IMF milliárdok? Mert az országon, a zembereken ez a temérdek pénz nem látszik meg! Hol a pénz evtársak! Ha nem lesznek ezek a káderek még a hatalom közelében sem, mi végre úgy élünk majd mint más nyugati országokban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!