Keményebb munkára fogjuk a diákokat

2010. augusztus 17. 11:14

Mivel a Nemzeti Együttműködésről szóló nyilatkozat olyan alapértékeket hangsúlyoz, amelyek nélkül nem épülhet társadalom, helyeslem, ha kiteszik az iskolákban is. Interjú.

2010. augusztus 17. 11:14
Az érettségi felülvizsgálatára is készül a kormány. Milyen átalakítás lesz? Marad a két szint, vagy visszafordulunk az egy szinthez?
 
Szükség van a két szint elkülönítésre, mert a matúra egyrészt a középiskola záróvizsgája, másrészt belépő a felsőoktatásba. A két szinthez vezető tanulási utat akarjuk egy csatornába terelni, valamint egyszerűsíteni, és csökkenteni a választható tárgyak körét. Ma jóval több mint 100 érettségi tárgyat választhatnak az érettségizők. Ha csak egyetlen fiatal mondjuk emelt szinten angol nyelven testnevelésből akart vizsgázni, akkor ez az államnak egymillió forintjába került. (Ha aztán meggondolta magát, és mégsem ment el vizsgázni, ez a kiadás akkor is jelentkezett.)
 
Lehet, hogy a diákok körében nem szerzek jó pontokat, de meggyőződésem, hogy a követelményeket is meg kell emelni. Szerintem tarthatatlan, hogy míg Európában mindenütt 50 százalék körül van az elégséges szint, nálunk ez 20 százalék. Ez egy képmutató, a társadalmat, a diákokat becsapó rendszer, amelyben csak azért húzták meg ilyen alacsonyan a határokat, hogy biztosítsák a szakmai tiltakozás ellenében bevezetett kétszintű érettségi sikerességét. Igen, keményebb munka vár a diákokra és a tanárokra. De így volt ez egy jó évtizeddel és évszázadokkal ezelőtt is. Ezért tudott emelkedni az ország, és ez így lesz most is. (...)
 
A nyáron többször felmerült, hogy mit kellene kifüggeszteni az iskolák falaira. Kezdődött a Nemzeti Együttműködés Rendszeréről szóló nyilatkozattal, majd folytatódott a feszülettel – annak apropóján, hogy az olasz állami iskolákba való kifüggesztését támogatta a magyar kormány -, majd a Jobbik a Magyar Hiszekegyet szerette volna az iskolák falain látni. Ön melyiket függesztené ki a magyar oktatási intézményekben?
 
Álláspontom szerint minél kevesebb dolgot kell kötelező érvénnyel előírni. Az ugyanis semmi jóra nem vezet, ha egy iskola lelki, érzelmi, értelmi azonosulás nélkül tesz ki a falára bármit. Ma a törvény előírja, hogy a Magyar Köztársaság címere ott legyen az osztályokban, iskolákban. Annak ott is van a helye. Mivel a Nemzeti Együttműködésről szóló nyilatkozat olyan alapértékeket hangsúlyoz, amelyek nélkül nem épülhet társadalom, helyeslem, ha kiteszik az iskolákban is, bár csak a közintézményekben elvárás. 
 
Arról nincs szó, hogy a feszületet minden magyar iskolába ki kellene függeszteni. A keresztény iskolákban viszont természetes, hogy kiteszik, az ott helyénvaló, a keresztény identitás megjelenítése. A Jobbik javaslatát a kötelező kifüggesztésre nem tartom jó ötletnek. Ajánlásként el tudom fogadni. A trianoni tragédia után született szöveg a két világháború között volt az iskolák számára kötelező, s ma már nem mindenkinek kedves. 
 
Ha viszont egy iskola úgy dönt, hogy a Magyar Hiszekegy az iskola közösségének fontos, akkor nyugodtan kifüggesztetheti. 
Az iskolák falára kitett mondatoknak és szimbólumoknak nevelő erejük és üzenetértékük van, ezért kiválasztásuk elég jól megmutatja egy-egy intézmény szellemi arculatát, szakmai önállóságának mikéntjét. Nem kis feladat, hogy a nevelő közösségek jól éljenek vele.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
velemeny2010
2010. augusztus 17. 21:50
Kedves hozzászólók! A NENYI az iskolában való kifüggesztéséről az a véleményem, hogy igenis szükség van az ilyen nyilatkozatok kihelyezésére akár az iskolákban, akár a közintézményekben. Ugyanis éppen ez a szomorú, hogy a gyerek meg a szülő nevet ezen az egész nenyi szövegen, holott tényleg azokat alapértékeket sorolja fel melyeket a 14-15 éves gyereknek már illene tudni. Éppen ezért fajulnak el a mai általános és középiskolások, mert semmi tekintélye nincs sem a pedagógusnak, sem az államnak. Akkor hogy akarunk mi épeszű normális embereket kinevelni az oktatásban, amikor a kötelező felhívásokat a gyerek és a szülő semmibe veszi??? Igenis a szülőnek el kell magyarázni a gyereknek, hogy ez a nyilatkozat mit takar, mi a nyilatkozat célja, nem pedig a gyerekkel együtt röhögni rajta. Ezért tart itt a fiatalság, mert semmit sem tisztelnek, ami már kötelező érvényű, vagy pedig ami már egy kicsit komolyabb téma. Az oktatási intézményekben pedig jól látható helyre KI KELLENE függeszteni a nyilatkozatot, hogy a gyerek igenis nap mint nap lássa! Hogy várjuk el az oktatás színvonalának és a tanárok presztízsének a növekedését? Ha a gyerek a NENYIN röhög, akkor a tanárokat méginkább semmibe veszi! Aki pedig a NENYIT leszedi vagy megrongálja, azt büntessék is meg, ugyanis a törvény az törvény, függetlenül attól, hogy éppen a FIDESZ, az MSZP vagy akár a JOBBIK ötlete!!!
füredij
2010. augusztus 17. 15:28
Bocsánat -- a végére már nem néztem árnyaltam a dolgot.
füredij
2010. augusztus 17. 15:27
Akkor nézzük árnyaltan a dolgot. Főiskolai oktató vagyok. 1. Egyetértek abban, hogy a követelményeken szigorítani kell, abszurd dolog, hogy 20%-tól kettest kap az érettségin a diák. És nem, nem 50% az elégségeshez szükséges teljesítmény, hanem hatvan! 2. Ha nem szigorítanak a feltételeken, továbbra is az a selejt csorog le hozzánk, amit nevelni/oktatni szinte lehetetlen alapok nélkül. 3. Igen, keményebb munka várna mind a tanárokra mind a diákokra. Ehhez motiváció is kell. És már bocsánat - anyagi is. Egy főisk. tanársegéd nettója ma 107400 Ft. Egyes hallgatók szülője 10-szer ennyit keres! 4. Nem értek egyet abban, sőt határozottan ellenzem viszont, hogy bármilyen nyilatkozat, hitvallás, plakát, deklaráció, kép (a címeren és az egyházi iskolákban a kereszten kívül), stb. kinn legyen az iskolák falán! Beleértve a nenyit is! Semmi köze az egyes iskoláknak ahhoz,hogy OV hogyan értelmezi az elmúlt 20 évet. Nem, a nenyi nem alapértékekről szól. Ahhoz, hogy "legyen béke, stb." nem kell nenyi. Az meg, hogy nem is volt rendszerváltás, nem alapérték. Miért nem fogják már fel, hogy békén kellene hagyni az embereket és hagyni őket dolgozni? És nem előírni, hogy mit gondoljanak! (Ha így nézzük, akkor valóban nem volt rendszerváltás!!) 5. Minap láttam, hogy egy autósiskola épületében is kinn lóg a szent nyilatkozat. No comment.....
várúr
2010. augusztus 17. 14:43
Főiskolai vendégtanárként Hoffmann Rózsa minden szavával egyetértek. Nem kell nyíni: a jóasszony azt nyilatkozta, kitenni a címeren kívül semmit sem kötelező. Fiam nyolcosztályos egyházi gimijében mindenütt ki van függesztve a kereszt. Többek közt ezért írattam oda. Állami iskolában felőlem kifüggeszthetnek egy csokor szegfűt is. Rossz ízlésű amnéziás emberek is részét képezik vegyes társadalmunknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!