Mecset, háború

2010. augusztus 23. 12:20

Béke csak úgy teremthető, hogy a Nyugat nemcsak a szép elvekben, hanem a mindennapokban is képes szimbiózisban élni azzal a kultúrával, amelynek szélsőségesei bizonyosan fenyegetik.

2010. augusztus 23. 12:20
„Érzéketlenség – mondják az Ikertornyok háromezer halottjának hozzátartozói. Ideje, hogy megerősödjön a muszlim–keresztény párbeszéd, annak a muszlim többségnek a halk hangja, amelynek semmi köze a szélsőséges ideológiához – mondja egy muszlim vallási vezető. Áll a bál az Egyesült Államokban: épüljön-e vagy sem iszlám mecset és kultúrközpont a Ground Zero tőszomszédságában? (...)

Obama elnök alkotmányos érvvel élt először, mondván, a muszlimoknak Amerikában ugyanolyan joguk van vallásuk gyakorlásához, mint bárki másnak. Észérvekkel nem sokra jut. A legrondább esik meg ugyanis ez ügyben, ami csak megeshet: szeptember 11-e, a madridi, londoni terrormerényletek emléke valóságos érv akkor is, ha egy ostoba, érzelmi politikamellett használja fel bárki is.

Egyszer csak be kell majd látni, béke csak úgy teremthető, hogy a Nyugat nemcsak a szép elvekben, hanem a mindennapokban is képes szimbiózisban élni azzal a kultúrával, amelynek szélsőségesei bizonyosan fenyegetik. Talán többre jutna nagyobb alázattal, gazdasági érdekeinek árnyaltabb megfogalmazásával és követésével.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szeekely
2010. augusztus 24. 01:28
Erdekesnek tarom, hogy a 'radikal magyar' erzelmekkel hogyan lehet jatszani annak erdekeben, hogy New Yorkban betiltsanak Ground Zero-tol 300 m-re egy muzlim szufik szamara egy imadkozo-helyet. Valoban ilyen eles kerdes ez nekunk, magyaroknak? Voltam mar olyan helyzetben, ahol katolikuskent megalazva ereztem magam protestans fundamentalistak altal. Tudom milyen az, amikor a tobbseg ra akarja kenyszeriteni hitet a kisebbsegre. Ezert nagyon is ertekelem a vallasi toleranciat. Ha valaki ezt nem erti, azt sajnalom.
kulalak
2010. augusztus 23. 23:49
Buta ujsagiro, alacsony minoseg. Irja a mondatait szovegosszefugges nelkul. Kozunk nincs NY 911 emlekparkjahoz. Az imahaz 300 meterre lenne es semmi koze 9-11-hez, nem emlekhely. Semmi koze ennek az iszlam vilag es a kereszteny vilag egymas mellett elesehez. Ezt a vitat egy esemenyhez kapcsoltak (9/11) nem altalanossagokhoz. Kattintasra mesz te tudatlan kezdo. Ime a NOL utanpotlasa, megfelel a maszop minosegenek, selejt.
Ppali
2010. augusztus 23. 23:43
Aki még nem fogta fel, hogy a muszlim vallás (és követői) elleni harc a "normális" emberek önvédelme, az sürgősen ébredjen fel, mert nagy baj lesz! Együtt élni csak egyféleképpen lehet velük: ők is a saját országaikban élnek, meg mi is a sajátjainkban. Aki át akar jönni, azt lelőjük. Minden más megoldás öngyilkosság ránk nézve...
magnamater
2010. augusztus 23. 23:10
Amerika messze van, nem érdekel, épül e mecset New Yorkban. Annak örülnék, ha Trianonban már Franciaországnak arab-muszlim, néger-muszlim és kyínai konfuciánus részekre osztásáról tárgyalnának
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!