Pécs a burkolatig jutott

2010. augusztus 19. 09:43

A kulturális főváros projekt felkínálja azt a lehetőséget, hogy valamiféle mintát adjon arra, hogyan lehetne szembenézni a szocializmus hagyatékával.

2010. augusztus 19. 09:43
„Pécsett szépen rétegződnek egymásra a különböző korszakok építészeti lenyomatai, de mai kinézetét alapvetően három sikeres korszak határozza meg. Az egyik a török kor elmúlta után felfutó barokkos városmag, amely a mediterrános arculat legfontosabb elemeit adja. A másik csúcs a Zsolnayak virágkora, a szecesszió és a gyár világa, ami fontos szereppel bírt a megtisztelő kultúrfővárosi cím elnyerésében. Ha hozzávesszük még a dzsámik egzotikus báját és az ókeresztény kor fennköltségét, kirajzolódhatna az idilli város egészséges teste. (...)

A kulturális főváros pályázat leginkább kézzelfogható és látványos eredménye (legalábbis eddig) a városi terek újjászületése volt. A tervezet a programhelyszínek decentralizálásán túl a szocialista városrészekben található közterek megújításán keresztül közelített a félmúlt problémájához. Társadalmi szempontból a panel lényege, hogy a köz és privát hagyományos viszonyát teljesen átértelmezte. Ettől olyan nyomasztó. Mivel nincs egyértelmű utcai és udvari front, mivel a lakások ablakai-ajtai nem egyfelé nyílnak, megszűnt a köztér és a privát tér természetes aránya. A panelházak alkotta város egy minden irányból nyitott és ellenőrizhető terület lett. Nincsenek igazi terei, utcái: az, hogy egy panelházon mindkét oldalon ablakok vannak, azt az érzetet kelti, mintha át is lehetne látni rajta. Ezzel pedig éppen a város lényege változott meg, hisz nincs benne olyan közös tér, agora, ahol a társadalom természetes módon szerveződni tud. (Nem is beszélve a sokat emlegetett kis panelkonyhákról, melyek a lakáson belüli társadalomszerveződés legfontosabb alkalmától, az asztal körüli közös étkezéstől fosztották meg családok ezreit.)”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Polgár
2010. augusztus 19. 20:29
Minden város olyan, amilyen az értelmisége. bányászváros........
marko11
2010. augusztus 19. 17:57
Az egyébként is az egyik legszebb magyar város, Pécs rohamléptekkel szépült-épült a lopós ifjú-szoci bagázs süllyesztőbe küldése után! Pécs belvárosában annyi szép és jó (autó mentes!) tér és utca van, amennyi Bp.-en egy sem! Az e3gyik kedvenc változásom: a Polg.mesteri Hivatal előtti VIP-es autó-parkoló megszüntetése, helyette virágágy és szökőkút!
hogyne
2010. augusztus 19. 12:24
Ez a helyzet elsősorban a pécsi MSZP és az MSZP kormány hibája. A pécsiek nem lobbiztak, a kormány meg tett a kulturális főváros rendezvényeire, épületeire. Aztán nézhették, ahogy Páva rohamléptekben próbált valamit helyrehozni.
elGabor
2010. augusztus 19. 10:43
jav: "azoknak a problémáknak a nagy részét, ami itt közszájon forog" --> "azoknak a problémáknak a nagy részét, amelyek itt közszájon forognak"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!