Megáldva és leköpve

2010. szeptember 22. 13:55

Faludy hős volt, kultikus figura, olyasvalaki, aki éhezett a figyelemre, és nagyon értett ahhoz, hogyan jusson hozzá mindennapi betevőjéhez.

2010. szeptember 22. 13:55

„Ám minden másképp fest, ha az irodalom felől közelítünk. Ez esetben lehet, hogy a legenda, a mítosz legyőzi magukat a szövegeket is. A legenda sajátja ugyanis, hogy a nimbuszt csak ritkán éri utol az irodalmi teljesítmény. Rendszerint az előbbi elhomályosítja az utóbbit. Megkerülhetetlen művésznek lenni az élet konkrét és elvont dolgaiban –csak keveseknek adatik meg. Talán a nagy kedvenc, Villon...

Talán ezért is adós még Faludy megítélésével az irodalomtörténet. Talán még túl friss a legenda, hogy hozzákezdjen a munkához. Túl nagy a hallgatás. Persze, a problémát már megfogalmazták. Grendel Lajos írja az egészen friss, idén megjelent A modern magyar irodalom történetében Faludyról: a rendszerváltás után az egyik legnépszerűbb kortárs magyar költő volt, akit élete utolsó másfél évtizedében osztatlan szeretet és tisztelet övezett. De: lírájának szakmai megítélése majdhogynem az egyöntetű elutasítás. Az okok sokrétűek: versbeszéde a mai líra mezőnyében túlhaladott, korszerűtlen, s legfeljebb az irodalom szubkultúrájában juthat neki hely. Hiányzik belőle a modern líra intellektualizmusa, az avantgárd kísérletei. Túlontúl érthető, klisészerű, és túlontúl elébe megy az olvasói elvárásnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hupikéktörpike
2010. szeptember 23. 07:04
Két baj van vele: antikommunista volt és -zsidó létére- nem avantgárd. Ejejej, micsoda óriási hiba mindkettő! Lehet Faludy értékéről vitatkozni, de ilyen indítékkal kár volt a nyomdafestékér'.
Tikva
2010. szeptember 22. 21:32
Röviden: Faludy pótolhatatlan és feledhetelen alakja a magyar irodalomnak és történelmi tanuja Magyarország 20. századának.
Bastille
2010. szeptember 22. 17:01
56-os, szocdem, recsket megjárt, szexualitását illetően bi, hazaszerető, hívő és mégis magyar ember. erre varrjunk gombot, kedves kor- és honfitársaim!
sanyi baba
2010. szeptember 22. 16:29
"De: lírájának szakmai megítélése majdhogynem az egyöntetű elutasítás. Az okok sokrétűek: versbeszéde a mai líra mezőnyében túlhaladott, korszerűtlen, s legfeljebb az irodalom szubkultúrájában juthat neki hely. Hiányzik belőle a modern líra intellektualizmusa, az avantgárd kísérletei. Túlontúl érthető, klisészerű, és túlontúl elébe megy az olvasói elvárásnak.”" Hát bazdmeg amikor reggel olvastam az újságban a cikket (igen megvettem...) azt hittem hogy kiesik a kezemből... ilyet én még nem láttam. szóval az erény ha valami nem érthető? A többi baromságról már nem is beszélve... Hogy lehet valaki ekkora állat? Hogy mehet egy ilyen "méltatás" át egy "komoly" újságon? Soha többet nem veszem meg a népszabit a rohadt életbe! Szombat - vasárnap Faludy estek a gödörben. Gyertek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!