Hová tűnt a Kossuth-nóta?

2010. október 22. 18:05

Mi, magyarok igazán különösen viszonyulunk nemzeti jelképeinkhez.

2010. október 22. 18:05

„Mi, magyarok igazán különösen viszonyulunk nemzeti jelképeinkhez. Jól emlékszem, amikor – vagy másfél évtizede – rendelkezés született, hogy középületeinken legyen kitéve a nemzeti zászló. Volt, aki tollat ragadott, és sietett olvasói levélben közzétenni méltatlankodását. Indulata honi látókörű volt, föltehetőleg nem járt az illető Franciaországban vagy Svédországban, s nem hallott az amerikai zászló napjának nemzeti ünnepéről. Persze ha elgondoljuk, négy évvel ezelőtt megtörténhetett nálunk, hogy a magyar állam rendfenntartó erőinek képviselője, nevezetesen egy rendőr, fölvételeken jól láthatóan egy nemzeti ünnepen megtaposta a magyar zászlót, nincs mit csodálkoznunk. A nemzeti azonosságtudat súlyos zavarairól van szó. (...)

1989 után Közép-Európa mindegyik államában sor került a nemzeti jelképek átrostálására. Előkerültek a történelmi címerek, a régi nemzeti himnuszok, régi-új állami ünnepeket iktattak törvénybe. Természetes folyamat volt ez, hiszen évtizedes szünet után ekkor nyerték vissza országaink állami szuverenitásukat, a jelképek számottevő része kolonialista jellegűvé vált a totalitárius diktatúra évtizedeiben.

Magyarországon tovább tartott a zavar. Pedig nincs nemzeti identitás történelmi emlékezet és jelképek nélkül. Véletlen volt-e, hogy Magyar Bálint első kulturális miniszterkedése idején vetődött föl az a képtelen, perverz ötlet, hogy levegyék Petőfi nevét az ország irodalmi múzeumáról. Szerencsésen megmaradtak viszont a közszolgálati rádióadások nevei, bár elég nevetségesen hat az állandó «emerezés» hozzá. És mintha a Bach-korszak csontvázujja nyúlt volna át napjainkba, megszűnt szünetjelként a Kossuth-nóta.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bence
2010. október 22. 21:20
És arra légy büszke amid van és ne amiatt siránkozz, amid nincs! A skótok meg arra büszkék, hogy egyedül ők nem hordanak alsó nadrágot Európában... akkor már inkább egy történelmünket tükröző himnusz
Bence
2010. október 22. 21:17
Először rakjuk rendbe az országot, utána napestig tarthatjuk a vitákat és népszavazásokat a jelképekről! A mostani himnuszunk pedig teljesen korrekt! ...és bukásaink nem rajtunk múltak feltétlenül...
Arma Gedeon
2010. október 22. 20:34
Kiss Gy-nek félig igaza van, valóban kell az egészséges nemzettudat. Kossuthot, Petőfit egy ilyen nemzettudattal és komoly történelmi felkészültséggel, meg szilárd világnézettel bíró hazafiak a szabadkőműves-háttérhatalmi zsidó-kommunista összeesküvők közé sorolják...
56október
2010. október 22. 20:03
Azért hadd jegyezzem meg, hogy a kommunizmusig nem volt itt semmi baj sem a jelképekkel, sem a viszonyulással. A baj akkor kezdődött, amikor olyanok kezébe került az ország, akiknek - addig - sem nemzetük, sem jelképük, sem viszonyulásuk nek volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!