Az asszimiláció gyakorlata

2010. november 08. 13:41

Rosszabb esetben már félig románul, félig magyarul társalgunk – ráadásul mindez az agy működése szempontjából teljesen természetes.

2010. november 08. 13:41
„Az asszimiláció megállítását tartotta az egyik legfontosabb kérdésnek a Máért-ülésen Semjén Zsolt, és ehhez erős magyar kormányt és új nemzetpolitikát ígért. De vajon tényleg csak hangzatos programok szükségesek a határon túli magyarság identitási válságának felszámolásához? (...)

Megerőltető feladat kibújni a[z asszimiláció] hatása alól; még ha anyanyelvünkön is intézzük ügyeinket, nem kényszerítjük magunkra a magyar terminológiát – nem is biztos, hogy azt az ablak másik oldalán értenék. Primár, notár, decsízió, ámenda, formulár, tribunál, procsesz verbál, ordin de pláta, faktúra, kitánca – csak néhány olyan szó, amelyeket nap mint nap átveszünk.

Rosszabb esetben már félig románul, félig magyarul társalgunk – ráadásul mindez az agy működése szempontjából teljesen természetes. Ahogy az is érthető, ha szórványban élő magyar családok lassan-lassan otthon is románul beszélik meg a dolgaikat; ha egész nap ebben a nyelvi közegben élik az életüket, fáradtan hazaérve szükségtelen erőfeszítésnek tűnik a visszaállás. A politikának emiatt kellene gyakorlati tetteket támogatnia.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2010. november 08. 20:35
Mindkét világháború után volt egy-egy nagy menekülthullám Magyarország irányába, Kárpátaljáról most is zajlik, továbbá a határon túl is kevés gyermek születik. Ha ezek hatását leszámítjuk, nagyrészt megvannak a határon túli magyarok, a konkrét nyelvcsere nem érint olyan nagy tömegeket.
holnaPinap
2010. november 08. 19:10
Románéknál nem volt nagy az asszimilációs veszteség. vagy eljöttek az anyaországba, vagy nyugatra, vagy a tömbmagyarság felé. sokkal rosszabb a helyzet Sztrapacskiában. ebben a csíkországban szabályosan kimossák a magyarok agyát, még akkor is tótul beszél ha magyar közegben van. zavar van már északon a felföldi fejekben...
crm114
2010. november 08. 16:52
A szórványban élő magyarok gyorsan beolvadnak, a tömbök erodálódnak addig a pontig, amíg szórvány nem lesz belőlük, aztán beolvadnak. Mindez a romániai magyarokkal még eltarthat 2 generációig is, Szlovákiában kb. 1 generáció. 30-40 év múlva Szlovákiában csak öregek fognak magyarul beszélni, Romániában a Székelyföldet kivéve ugyanez lesz a helyzet. Az egyetlen hatásos nemzetpolitika az lenne, ha a magyar gazdaságot valahogyan annyira fellendítenék, hogy ismét jelentős számú htm-t vonzana az ország. Ezzel az ország a köv. 20-30 évben előnyös helyzetbe kerülne a versenytársakhoz képest demográfiai téren.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!