Lojalitás és alkotmány

2010. november 08. 14:06

Ajánlatosabb az Ab részéről, ha a hatáskörüket csorbító alkotmánymódosításra úgy reagálnak, hogy alkotmányellenesnek nyilvánítják és megsemmisítik azt.

2010. november 08. 14:06
„Ajánlatosabb megoldás az Alkotmánybíróság részéről, ha a hatáskörüket csorbító alkotmánymódosításra úgy reagálnak, hogy alkotmányellenesnek nyilvánítják és megsemmisítik azt. Kétségtelen, hogy ilyet még sohasem tettek, sőt, eddigi gyakorlatukban többször is úgy foglaltak állást, hogy az alkotmánymódosítások felülvizsgálata nem tartozik a bíróság hatáskörébe. 1994-ben a testület hatáskör hiányában visszautasította egy 1990-ben, a pártállami parlament egyik utolsó aktusaként végrehajtott alkotmánymódosítás felülvizsgálatát. Előzőleg a már működő Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta, hogy a választás napján lakóhelyükön kívül tartózkodók nem élhetnek választójogukkal. Válaszul a régi Országgyűlés ezt a tilalmat átemelte az alkotmányba. Erre a mostani tervhez hasonlóan vérlázító megoldásra az első Alkotmánybíróság hatásköre hiányának hangsúlyozásával reagált.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Biomechanoid
2010. november 10. 08:30
dythrs
Trükkök Százai...
2010. november 10. 02:37
Szempontpuska...Nna,nézem a blogodat,valami huszadrangú kishivatalnoki szellemiség árad belőle,folyamatos mentegetőzésektől átitatva. Bravó! Ennyire futotta? Na.Elég lesz,sok is. Tudod a hülyeség akkor a legveszélyesebb,ha szorgalommal párosul.És te nagyon igyekszel!
Trükkök Százai...
2010. november 10. 02:24
"A szankció nélküli jog csak ún. "lex imperfecta", azaz nem teljes jog."
Trükkök Százai...
2010. november 09. 10:40
"Ezt a nemzetben gondolkodást valaki elmagyarázhatná már nekem értelmesen, mert meg kell mondanom, máig nem sikerült megfejtenem, hogy mi az." Írtad.Közben meg átejtve érzem magam,bő lére eresztettem a szentimentalizmusomat,hátha segít valamit a kérdés megértésében.Erre kiderül,hogy nincs is mit nagyon tisztázni. Hát akkor próbáld elfogadni,hogy mindenki a maga módján próbálja megfogalmazni ezeket a dolgokat.Akinél pedig nem hiteles,arra nem vesztegetném az időt.De azt ne állítsd többé,hogy a 2/3 gusztustalankodja végig az országot,mert sokan fogják sérelmezni,és jogosan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!