MSZP, SZDSZ: Szentkorona, ezerév

2010. november 19. 10:57

1998-ban nemhogy az MSZP, de az SZDSZ is az alkotmány preambulumába iktatta volna a „Szentkoronát”.

2010. november 19. 10:57
„Egy 1997-es tervezet után a Bihari Mihály, akkori MSZP-s országgyűlési képviselő által vezetett alkotmányelőkészítő-bizottság 1998 márciusában kész alkotmányszöveg-koncepciót tett le a Parlament asztalára. Bár annak elfogadására a közelgő választások miatt már nem került sor, érdemes szemezgetni, ki milyen megoldásokat alkalmazott volna azokban a vitákban, melyeknek süvítő szele ma is át meg átjárja a Kárpát-medence politikai zegzugait. 

Az alábbiakban szöveghűen közöljük az MSZP és az SZDSZ által támogatott preambulum-szövegeket. 

Az MSZP által támogatott változat:

»Magyarország történelmi hagyományainak - amelyeket a magyar Szentkorona is jelképez -, az alkotmányosság egyetemes értékeinek tiszteletben tartásával, a magyar állam ezeréves folytonosságának megerősítéseként a magyar nép ünnepélyesen kinyilvánítja azt az akaratát, hogy - a szabadság, egyenlőség, testvériség szellemében - megvalósítja a demokráciát és a jogállamiságot, biztosítja és védelmezi az emberi és állampolgári jogokat, és úgy kívánja érvényre juttatni a népszuveneritást, hogy az összhangban álljon a nemzetek közötti egyenjogúság és békés együttműködés alapelvével. Mindezek jegyében az Országgyűlés - tiszteletben tartva a magyar állampolgárok akaratát - elfogadja a Magyar Köztársaság Alkotmányát.«”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2010. november 19. 15:16
Abban az MSZP-ben még ott volt Bihari, Pozsgay, Szűrös stb. Mire ezeket kirúgták és feltöltötték helyüket az ifjú törökökkel addigra lettek ilyen zsigeri gyűlölködők.
nyoooc
2010. november 19. 14:30
Akkor még nem fedezték fel, hogy a Szentkorona valójában egy svájci sapka. Kellett ehhez Kovács László, meg esetleg kommunkációs tanácsadóként Gyurcsány Ferenc...
Senior
2010. november 19. 11:35
Hol tartanánk, ha csak Biharik lennének, lettek volna abban a két gengszterpártban?!
drienovác
2010. november 19. 11:20
az mszp meg az elárulja saját magát is, ha az érdeke úgy kívánja! hát még minket....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!