Arctalanul a Facebookon

2010. december 29. 10:24

Hogy a Facebook-csoport névtelenségbe burkolózó szerkesztői néhány napja angol nyelven is toborozzák a klikkelőket, egyértelműen inkorrektnek tartom.

2010. december 29. 10:24
Pákozdi Imre

Napok óta zajlik a kattintás-gyűjtés a Facebookon az új médiatörvény ellen. A kampány sajátossága, hogy a nevüket nem vállaló, arctalan árnyak szervezik – bezzeg a pártoló szavazatokat névvel és fényképpel várják, ahogy az a Facebookon magától értetődik.

A gyűjtés neve „Egymillióan a magyar sajtószabadságért”. A cím tisztességes mivolta vitatható, hiszen kijelentő módban, tényállításként szól a hőn óhajtott, egymilliós célszámról. Azt viszont, hogy a Facebook-csoport névtelenségbe burkolózó szerkesztői néhány napja angol nyelven is toborozzák a klikkelőket, egyértelműen inkorrektnek tartom: ezáltal ugyanis olyan emberek egyetértését várják, akiknek – magyar nyelvtudás híján - esélyük sincs elolvasni a törvényt, akik nem olvashatták a média szabályozásáról és a régi médiatörvényről szóló, évtizedes itthoni vitát és nem követhették a magyar nyelvű sajtót, rádiót és televíziót. A szervezők azonban nem bízzák a véletlenre a dolgot, és saját, a médiatörvényről szóló nemzetközi sajtószemléjüket is cenzúrázzák: például hiába keressük az általuk előzékenyen felsorolt sajtóvisszhangban a Frankfurter Allgemeine Zeitung 2010. december 22-i írását, amelyet pedig az MTI is szemlézett, és amely – kivételesen – megértést tanúsít az új magyar médiaszabályozás iránt.

Nem a médiatörvény hibáit védem, hiszen magam sem értek egyet a Médiatanács tagjainak megválasztási módjával és hiányolom a bírságolási katalógust. A tiltakozás fenti módszerét viszont a leghatározottabban kifogásolom. Elgondolkodtató, hogy kiknek állhat érdekében ekkora arcátlanság, hogy arctalanul szervezzenek arcukat vállaló polgárokat egy, a nevében is az arcunkról, a magunk felvállalásáról szóló médián… Gyanítom, hogy mega-provokációval van dolgunk; például egy szélsőjobbos sörtársaság ugratja ezzel a kezdeményezéssel az ugrani mindig kész, frusztrált liberálisok tízezrekre rúgó, hiszékeny csapatát. A téves öndefiníció nyomán ballibnek nevezett média-lovagokról ugyanis, bár sok rossz elmondható, de hogy gyávák volnának vállalni az arcukat, az semmiképp. Tehát: le az álarcokkal, vitéz urak!

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
crm114
2010. december 30. 08:55
Én szoktam nézni ezt a facebook-csoportot, roppant szórakoztató, ahogy már napok óta bátorítják egymást, hogy gyerünk, gyerünk, mindjárt meglesz az 50 ezer. Akkor már csak 950 ezer jelentkező kell az egymillióhoz. Talán német szocdemekből összejöhet?
kérdés
2010. december 29. 23:27
Kíváncsi lennék felettébb arra is, hogy az összeesküvésekelméleteknek milyen történelmi háttere lehet, ill. létezik-e valamilyen genetikai térkép arról, hogy hol és mikor élte virágzását? Ezt felosztanám újabb szortírozással az igény, az eladhatóság, a gyakoriság, az előfordulás és az alkalmazás szempontjából. Nem lennék meglepődve, ha kiderülne, hogy minden kornak és nemzetnek ez volt a népművelés ágazatába tartozó, hosszú téli estékre szóló szórakozása rövidített változatban, az uraknak pedig a hétköznapi elfoglaltságuk, cifrázva. Amit alkalmanként pletykában, megzenésítve, verselve, prózában, játékokban, drámákban, esetenként szalonokba, pártokba tömörülve, vagy különböző érdekszövetségekbe, háború esetén sifrírozva...békében jól fizetett munkahelyeken, állásokban elő is adtak. Lehet, hogy ennyi az össznépi kultúra? És az arra építő mindenkori politika? Igény szerint, diplomásan, vagy anélkül eladva? Egyet sejtek. Minél magasabb szintre tanulja magát valaki, vagy minél jobban elégedetlen saját sorsával, annál nagyobb igénye van rá.
kérdés
2010. december 29. 23:02
Direkt hiányoltam volna, ha nem jön be a képbe egy újabb alfaja az összeesküvéselméleteknek. Olyan iramban képesek teremni, hogy ember legyen a talpán, aki képes követni.
LPR
2010. december 29. 21:25
"ezáltal ugyanis olyan emberek egyetértését várják, akiknek – magyar nyelvtudás híján - esélyük sincs elolvasni a törvényt, akik nem olvashatták a média szabályozásáról és a régi médiatörvényről szóló, évtizedes itthoni vitát és nem követhették a magyar nyelvű sajtót, rádiót és televíziót" Ebből a kijelentésből következő, de máshoz kapcsolódó kérdés: hogy fognak majd felelősen élni választójogukkal a határon túli magyarok, ha nem ismerik az évtizedes itthoni problémákat - bár, ha tudnak is magyarul...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!