A humor él, csak a Mikroszkóp halott

2011. január 17. 14:11

A vezető nélkül maradt Mikroszkóp Színpadot be kell zárni, jelezvén, hogy valami véglegesen elmúlt.

2011. január 17. 14:11

„Az új igazgató jött, látott, és veszített. Bukása törvényszerűnek mondható. Részben, mert eleve illuzórikusnak tűnt fel a megszüntetve megőrzés hegeli tételének alkalmazása a Sas-társulatra. Mintha Antall József Kádár Jánossal a kormányában akart volna rendszert váltani, vagy Orbán Viktor Gyurcsány Ferenccel szoros együttműködésben hirdette volna meg a megújulás programját. Másrészt, mert Verebes nem vett tudomást a műfaji sajátosságokról, és szépelegni akart a kabaréban. Az új igazgató a polgári múlthoz nyúlva, Szép Ernő és Karinthy Frigyes fémjelezte finom humorú darabokkal, valamint Hernádi Judit- és Karády Katalin-estekkel kívánta szélesíteni a jobbára politikai elfogultságokra, harsányságra, brigádrendezvények gatyaletolós hangulatára szocializált közönséget. Épp úgy, mint aki Londonban a jobbkézszabályt fokozatosan, elsőként a buszok átállításával vezeti be...

A mikroszkópi hagyatékot a pénzügyi válság kockázata nélkül legfeljebb az ugyancsak szabad szájú és az alpáriságot sem nélkülöző stand up comedy művelőivel lehetett volna kiváltani. Csakhogy a karakteres döntés nyomán az ügyelő sem maradhatott volna állásban a Nagymező utcában, nemhogy az egész Sas-társulat. Ez a döntés pedig fémhideg menedzsert igényelt volna, amilyenné Verebes már sosem lesz. Ráadásul az általa vágyott minőség forradalma ettől még nem köszöntött volna ránk, csak a hetvenes évek hangulatát váltja fel a fogyasztói kapitalizmus fílingje. (Nem mintha ez önmagában nem lett volna eredmény.)

Az abszurdban utazó Holló Színház eltűnt, a nyelvi játékokra építő L'art pour l'art társulat kifáradt, a Sándor György fémjelezte visszafogott irónia iránti igény nem követel magának kőszínházat, Gálvölgyi János pedig otthonra talált az RTL Klubon. A szabad szólás és véleménynyilvánítás korában az igazság kimondásának nincsenek már kultikus helyei és felkent személyiségei, mint amilyen Hofi Géza lehetett - Lendvai Ildikó felügyeletével.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
okay
2011. január 18. 11:01
Bizony, bizony az igaz kultúra szűkülésénél-szűkölésénél csak az szomorúbb, (de komolyan), hogy életem első hozzászólására eddig hat recipe ferrumot kaptam.
Jancsipapa
2011. január 18. 10:10
A piac ugyebár megszűri a dolgokat. A Mikroszkópnak már régen semmi köze nem volt ahhoz, ami egykor oly sikeressé tette.A Sas-féle "humorra" vevő közönség csak a legócskább ripacskodásra tud reagálni.Most ez is bebizonyosodott.
tewton
2011. január 18. 03:49
a Piac meg a Verseny, ugyebár. lassan csak a klubrédió marad meg a népszava.
okay
2011. január 18. 01:32
Az MSZP gyűlésen haknizó Sas-kabarét nehezményezte Verebes, már ott balsejtelmem volt. Minden igazán szép dolgot megszüntetnek! A BP-TV után is egy űr tátong. A Fásy Mulatóra is rátenyerel a cenzúra? Valljuk be, üdítő, rácsodálkozó félperceket töltöttünk említettek szemlélésével.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!