Kettős állampolgárság: Gesztus vagy játszma

2011. január 08. 19:17

Egyre inkább erősödnek azok a hangok, amelyek választójogot is kapcsolnának az állampolgársághoz. Nem trójai faló az ajándék?

2011. január 08. 19:17

 

„A politika most sem kívánja érintetlenül hagyni ezt az örömöt. Azonnal a maga hasznát keresi benne. Egyre inkább erősödnek ugyanis azok a hangok, amelyek választójogot is kapcsolnának a most megszerezhető állampolgársághoz. Nem kell itt Mikola István szavait idéznünk, hogy belássuk, mi is lenne ennek a hozadéka. Igen hosszú távra. Csakhogy ezzel máris súlyos árny vetülne a nemzetegyesítő gesztusra: nem eleve egy politikai játszma eszköze volt az elvi döntés? Nem trójai faló az ajándék? Hiszen nyilvánvaló, hogy egy szavazás esetén nem az erkölcsi megfontolás, hanem egy másfajta érzelem, a hála vezetné a kezeket. (Netán a bosszú. Ugyanis a szocialisták által vizionált sok millió román munkavállaló rémképe sokáig sajogni fog még. Talán most látni, milyen súlyos hiba volt efféle ostobaságokkal előállni.) Viszont így már nehéz lenne elűzni a gyanút, hogy nem a honosítás volt a cél, nem az egyes ember volt fontos az anyaországnak, hanem csak a jó helyre tett voks. Nem az ország, hanem egy politikai párt érdeke diktált. Vajon ekkor is jólesne a gesztus?

A választójog további kérdéseket is felvet. Vajon akkor a magyarországi kampány és annak hangulata végképp átköltözne Erdélybe, a Vajdaságba, a Felvidékre? Hogy a pluralizmus végképp megosztottságba, a sokszínűség az itt jól ismert szakadékokká váljon? Mennyiben rontaná egy állandósuló kampányhangulat az ottani magyarság érdekeinek érvényesítését, hiszen sok esetben egységesen kell fellépniük a többségi akarattal szemben. Mennyire értené egy csíkszeredai székely ember a magyar nyugdíjvitát? Pedig hát erről is szavazna majd...”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 213 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Klaspercsák
2011. január 10. 22:10
A szavazati jogot bővítés helyett inkább szűkíteni kellene. Akár aktív befizetők, iskolai végzettség, IQ..... szerint, mert a jelenlegi szisztéma sem reális.
Zigomer Trubahin
2011. január 10. 00:47
Tegyük föl, hogy a határon túli magyarok megkapják a választójogot. A Fidesz a következő évek során elveszti a most élvezett támogatását, és legközelebb elvesztenék a választást is, mondjuk félmillió szavazattal (ami megsemmisítő vereség). Viszont egymillió a határon túli szavazattal mégis félmillió szavazattal (ami hatalmas győzelem) nyerik a választást 2014-ben. Akkor mi fog történni? Egy olyan országot fognak irányítani, ahol a többség a pokolba kívánta őket a választásokon?
N-G
2011. január 10. 00:07
Magyar állampolgár vagyok, ha kimegyek külföldre dolgozni és megtartom az itthoni lakcímem szavazhatok, holott lehet 10 éve még csak itthon sem voltam, nemhogy adót fizettem volna Magyarországon. Magyar állampolgár vagyok, itt élek, nem adózom, szociális segélyben részesülök, mégis szavazhatok. Akkor a határon túli magyarság esetén mért jöttök az adózással vagy azzal, hogy nem itt élnek? Vagy mért nem akarjátok a fenti esetekben is elvenni a szavazójogot? Az otthonmaradás nemnek számít? Ezek szerint az Országgyűlés a nép akarata ellenére szavazta meg a NATO (összes választásra jogosult 41,5% támogatta) és az EU (összes választásra jogosul 38%) tagságot is. A jelenlegi törvények szerint az ügydöntő népszavazás akkor eredményes, ha a megjelentek több mint fele és az összes választópolgár több mint 25%-a támogatja a javaslatot, ez nem teljesült, de attól még a magyar nép a népszavazáson a támogatásról döntött.
Claypool
2011. január 09. 21:39
Ne félj Sanyi! Inkább tedd össze a kezed , hogy nem én írtam a médiatörvényt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!