Nem hiányzik a koncertezés

2011. január 20. 14:01

Ebben a szellemi közegben nem lehet a Bródyval kiegyezni. Az ember megelégszik azzal, hogy volt egy szép múltja.

2011. január 20. 14:01

„Eredetileg az volt a terv, hogy archív felvételen megjelent volna az Illés két, ma már nem élő tagja is, de Illés Lajos özvegye ehhez nem járult végül hozzá. Lehet tudni, hogy pontosan miért nem engedélyezte?

Tekintve, hogy ez még mindig egy képlékeny dolog, nem nagyon akarok erről beszélni. Ez nem ötletszerű megnyilvánulás volt az özvegy részéről, hanem egy évek óta tartó küzdelem része. Nekem valóban nem esett túl jól, hogy nem volt lehetőségem arra, hogy felidézzem, milyen volt együtt játszani, még ha csak felvételről is. Nyilvánvalóan a közönségre is nagyon nagy hatással lett volna, ha ez sikerül, és éppen e mögött lehet keresni egyfajta irigységet. Azonban egyáltalán nem biztos, hogy ennek a fejezetnek itt vége van: megtudtuk az adminisztrációból, hogy le van védetve az Illés Lajos név. Passz. Miért? Minek? Ha csak azért nem, hogy ne használhassuk. De hát van nekem saját nevem, elég jól cseng! Arról szól ez, hogy eszünkbe ne jusson Illés néven felmenni a színpadra. Még Zoli és Lajos is bőven éltek, amikor már furcsa ügyvédi levelek érkeztek a korábbi koncertek előkészületeihez. Most elégedjünk meg ennyivel!

Miután kiderült, hogy ez a koncepció nem jött össze, az nem merült föl, hogy legalább Bródy János ettől még megjelenjen a koncerten?

Ezek után minek jelent volna meg? Kicsit anakronisztikus lett volna, ha mindezek után besétál a színpadra és elénekli a Ha én rózsa volnék című dalt. Majd a saját buliján. Ez akkor sem biztos, hogy jó húzás, ha az eredeti verzió valósul meg, de akkor gesztust gyakoroltunk volna. Így minek? A koncerten elmondtam és most is elmondom, hogy minden olyan embernek, akivel együttműködtem a zenekarokban és a színpadon is, csak hálás lehetek, hogy ezt a sors így hozta, mert egytől egyig jó munkatársaim voltak, Bródyt is beleértve. Ennyi! Én megpróbálom ebből a több, mint negyven évből az értelmes dolgokat kihámozni, amikor konstruktívan együtt tudtunk működni bárkivel is, a többi meg nyálverés.

Bródyval egyébként szoktak még találkozni?

Úgy direkt nem vágyunk egymásra, de ha az alkalom összehoz minket, akkor természetesen. Legutóbb tavaly tavasszal, a születésnapommal egybekötött Illés-emlékhely avatásán a Kárpátiában. Miután én legalábbis nem vettem észre olyan jeleket, hogy valaki szánt szándékkal vágná maga alatt a fát, profi ember lévén jó képet vág a dologhoz, mert a múlt kötelez. Nagyon ritkán előfordul, hogy ha valamilyen helyzet előhozza, akkor megkérdezem telefonon a Bródyt, hogy jól van-e, mert voltak neki egészségügyi komplikációi, ajánlottam is neki egy professzoromat. De ezen kívül nem. Túl sok idő eltelt, hogy egyértelművé váljon, hogy ezek az eszmei különbözőségek nagyon nehezen kapcsolhatók össze, még annak ellenére is, hogy az ember tesz próbalépéseket ebbe az irányba, de nem arra utalnak a jelek, hogy megoldást lehetne találni. Kívülről sem érkezett segítség soha. Sőt! Látszólag nem ide tartozik, de azért elmondom, hogy aki ismer minket, pontosan tudja, hogy mi az, ami kettőnket eszmei szinten valójában szétválaszt. Baráti társaságban néhányszor feltették nekem a kérdést, hogy vajon hiszek-e az összeesküvés-elméletekben, mire én akkor is és most is csak azt tudom mondani, hogy összeesküvés-elmélet nincs, de annak gyakorlata, annál inkább. Ez egy kitalált dolog, amit azok találtak ki, akik el akarják terelni a figyelmet az összeesküvés tényéről. Mi történik most média-ügyben? Egy színtiszta összeesküvés, amellyel egy többséggel megválasztott politikai vezetést akarnak ellehetetleníteni. Ezt csak példaként mondtam arra, hogy ebben a szellemi közegben nem lehet a Bródyval kiegyezni. Az ember megelégszik azzal, hogy volt egy szép múltja, és sikerült egy nagyon bensőséges, jó hangulatú koncerttel pontot tenni ennek a végére, és ennyi! Nem kell többre vágyni, mert nem kevés ez sem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senior
2011. január 21. 10:51
Levi, Titi örüljetek az életnek! Zolinak és Lajosnak már nincsenek ideológiai vitái...:-(
fikanick
2011. január 21. 09:35
Lassan a teljes magyar jobboldalra jellemzo lesz a fenti paranoia. Akire meg nem (lasd Elek Istvan, vagy nehany Mandineres, aki nem lep egyszerre), azt formaciobontassal vadoljak, aki az ellenseg kezere jatssza a szep eredmenyeket. Kadaristak.
shenpen
2011. január 20. 23:40
Bródy és a kiegyezés: látttam pár éve a tévében egy csíksomlyói István, a király előadást, ahol ott volt a Szörényi a és a Bródy is fellépett a darabban az... AZELŐTT... szokásos szerepében. A közönség nyilván alapvetően jobboldali lehetett, és ezzel együtt nem hogy nem fütyülték ki, de tapssal fogadták, mert politikailag lehet bajunk vele, de nagy zenész, és azért azt jó látni, hogy két nagy zenész, akik valaha barátok voltak, tesznek valamilyen szintű közeledést egymás fele. Én is így éreztem - max. 30%-ban volt az csak bennem, hogy na itt jön egy libbant és 70%-ban az volt, hogy itt jön valaki, aki nélkül az István, a király nem vagy nem így jöhetett volna létre, és aki ezért tiszteletet érdemel, akármilyen marhaságokat is talált ki utána. Őszintén szólva a Bródy-félékkel elnéző vagyok. Ők először letettek valami nagyon komolyat az asztalra, utána kitaláltak marhaságokat. Ez nem ugyanaz, mint rögtön a marhasággal kezdeni. Nem feltétlenül kell a Szörényinek vele "kiegyezni", ez is egy olyan abszurd balos-hippis nézet, hogy az emberek között az egyetlen elfogadható kapcsolat a könnyes, romantikus összeborulás, amikor mindenki szeret mindenkit. Nem kell feltétlenül szeretni a másikat: elég tisztelni. Annyi elég, hogy újra megtanulják tisztelni a másikban a nagy zenészt. És asszem ez Csíksomlyón sikerült. Vagy nem? Mit gondoltok erről?
Tündér_Lala
2011. január 20. 18:17
Sajnálom, hogy így alakult a viszonyuk. Azért Koncz Zsuza és Brody is beláthatná, hogy Levi nélkül senki nem lett volna belőlük, miközben nyilvánvalóan ők is adtak a közösbe. Számomra rettenetesen visszatetsző, hogy nekiállnak ekézni. Dehát a jóakarók megbolondítják az embereket. Makro11 : sok igazság van benne. Helyén kell kezelni a dolgokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!