Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a szingliség súlyosan káros az egészségre

2011. február 28. 17:03

A gyermekkel való jó kapcsolat szintén igen komoly egészségvédő tényező.

2011. február 28. 17:03

„Az International Journal of Epidemiology, a legjelentősebb népegészségügyi folyóirat közölte a teljes finn népesség körében 1996 és 2000 között végzett vizsgálat eredményeit, amely szerint 30 és 64 év között a férfiak közül az élettársi kapcsolatban élők másfélszer, az egyedül élők két és fészer nagyobb valószínűséggel halnak meg, mint a házasok. A nők esetében az együtt élők másfélszer, az egyedül élők egy és háromnegyedszer nagyobb valószínűséggel halnak meg ebben a korosztályban, mint a házasok. Ez a vizsgálat kimutatta azt is, hogy a gyermektelenség is súlyos egészségkárosító tényező, a két vagy több gyermekes férfiak 30 %-kal, a nők 50 %-kal kisebb valószínűséggel halnak meg a 30-64 éves életkorban, mint a gyermektelenek. Az egygyermekesek halálozási aránya a gyermektelenek és a két vagy több gyermekesek közötti értéket mutat. Ezek az eredmények azt jelentik, hogy a gyermektelenség vagy a társtalan élet fontosabb egészségkárosító tényezők, mint az ismert magatartási kockázati tényezők – dohányzás, kóros alkoholfogyasztás, elhízás- együttvéve.

Saját, a magyar népesség körében végzett követéses vizsgálatunkban szintén azt találtuk, hogy a házas férfiak háromszor nagyobb valószínűséggel élik meg a 69. évüket, mint a magányosak, de jó házasság még ennél is fontosabb védőfaktor, ötszörös védettséget jelent abban az esetben is, ha az adatokat az ismert egyéb tényezők- iskolázottság, dohányzás, kóros alkoholfogyasztás, elhízás- szerint korrigáltuk. Még érdekesebb, hogy a gyermekkel való jó kapcsolat szintén igen komoly egészségvédő tényező, a férfiak esetében négyszeresére növeli a 69. év túlélésének valószínűségét. A nők esetében a jó családi kapcsolatok hétszeres túlélési valószínűséggel járnak együtt, de közöttük az egyik kapcsolat zavarát bizonyos szintig pótolni tudják más jó kapcsolatok.

Az egyik legújabb amerikai, hosszú távú követéses vizsgálat eredményei szerint az elvált férfiak 2,37-szer, az elvált nők kétszer nagyobb valószínűséggel haltak meg 1941 és 2006 között, mint azok akik házasok voltak. Ez a különbség szignifikáns maradt akkor is, ha az adatokat az ismert kockázati tényezők szerint korrigálták, bár a házasok között a különböző önkárosító magatartási formák (dohányzás, kóros alkoholfogyasztás) is jelentősen ritkábbak. A válás nagyobb valószínűséggel következik be azok között, akik a házasságkötés előtt már együtt éltek, akiknek nincs gyermekük és akik nem vallásosak. Magyarországon a felbomló házasságok 60 %-ában van kiskorú gyermek. Ez közel 660 000 gyermeket, félmillió családot és összességében mintegy 1,2 millió embert érint. Ez az ország legnagyobb kisebbsége, mégis a legészrevétlenebbek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 224 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tavoletta
2011. március 03. 00:16
Arról is érdekes lenne egy statisztika, hogy a házasságok hány százaléka jó házasság hazánkban. Szerintem alapvetően azért is kevés a házasságkötések és a gyermekek száma mert nincs meg az összetartozás érzése az emberek között, sok a pesszimizmus a magunkba vetett hit hiánya, ezért vállalnak kevesen gyereket, nem elsősorban az anyagiak miatt. Szívesen olvasnék cikket arról, hogy hogyan lehetne ezen változtatni. Konkrét jó példákat kellene az embereknek mutatni amit a saját életükben is megtudnak valósítani, ehhez a média nagyon jó eszköz lehetne.
Csomorkany
2011. március 01. 14:11
Van itt egy súlyos félreértés. Római jog szerint a házasságot nem a papír teszi, hanem az ünnepélyes nyilvánosság. A rómaiak már akkor is házasodtak, amikor még nem tudtak írni. Ennek megfelelően a katolikus egyházi szertartásban senki semmit nem ír alá. Ha én egy erre a célra összehívott ünnepélyes nyilvánosság előtt kijelentem, hogy Ő az asszonyom, és vele akarom leélni az életem, és Ő kijelenti, hogy igen, az én asszonyomnak tekinti magát, akkor az házasság. Ha ünnepélyes nyilvánosság előtt ilyen kijelentéseket nem vállalunk, akkor az csak viszony.
kerecsen
2011. március 01. 10:05
@gentry Sajnállak. Leginkább azért, mert feleslegesnek véled az életed. Sajnállak, mert a munkádat is feleslegesnek érzed. De leginkább azért sajnállak, mert neked a családi élet egy szörnyű lepusztult káosz, beleértve az elnyűtt feleséget. Mit tettél mindezek ellen? Helyesen döntöttél, amikor elötted volt a választás lehetősége? Most csak magadat okolhatod! Lehet, hogy még visszafordítható az életed, de ahhoz hinned kell önmagadban és keresni kell a helyes megoldásokat.Ehhez meg előbb ki kell jelölni a helyes utat. Nem talál meg a boldog- ság, ha csak tétlenül ülsz és kifröcsögöd magadból a bánatod. Nézz körül és kövesd a pozitív példákat, a jó családokat! Az indító cikk szelleme, hátsó gondolata ebbe az irányba vezet.
kerecsen
2011. március 01. 08:58
@Akitlosz Sajnálom, hogy nem aludtad ki magad és még mindig görcsösen állítod a tévutat- amely lehet esetileg sikeres - de társadalmilag káros. A közösségek legszilárdabb kötőanyaga a házasság. Lásd! Ezt még Te írtad: "Tessék...bárkinek....jó példával előjárni" Nos, jártam nemrég Pennsylvaniában - útban a magyar cserké- szek Sík Sándor parkjába - ahol volt szerencsém bepillantani az AMISH-ok életébe. A cserkész egyenruhám volt a belépőm... Ott mindenki családban él, ahol természetesen a házasság léte 100%-os. Kimondottan jól élnek - a biogazdálkodás miatt - de a gazdagságuk nem zilálja szét a nagycsaládokat(!) Ott én szomo- rú tekintetű asszonyokat nem láttam, pedig nincs mosógépük! Ami viszont a legfontosabb, hogy a gyerekeik szeme mind tisz- tán, őszintén csillog és egészséges nőnek a családi fészekben. Igaz ők nem Bergmannon nőnek fel, (mint fenn!) hanem a Bib- lián. Nem Colát isznak, hanem friss kútvizet. Boldogtalanok? Csak mi, a "felvilágosult" kor emberei vergődünk a dilemmáink- kal - hála a szabadkőművesség "sikeres" 250 évének. Vannak akik példát tudnak mutatni, de nem kell amishnak lenni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!